Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vispirms uz Satversmes tiesu

Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija ne tikai piedāvāja papildināt Satversmi ar preambulu, bet arī aicināja paredzēt Valsts prezidentam tiesības pirms likuma vai Satversmes grozījumu izsludināšanas vērsties Satversmes tiesā, ja nepieciešams noskaidrot, vai pieņemtais, bet vēl neizsludinātais likums atbilst Satversmei. Par preambulu, kurā varētu atspoguļot pamatlikuma kodolu, paredzamas ilgākas diskusijas, bet ar šo priekšlikumu, kura īstenošanai arī nepieciešams grozīt Satversmi, Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu vērsties Saeimā līdz gada beigām.

Tagad Valsts prezidents šaubu gadījumā var doties uz Satversmes tiesu tikai pēc tam, kad likums ir izsludināts. Prezidents var nodot kādu likumprojektu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai vai apturēt tā publicēšanu uz diviem mēnešiem, un tad projekta likteni izšķir tauta referendumā. Likuma apturēšanu var rosināt arī viena trešdaļa Saeimas deputātu. Taču šos pantus nevar izmantot gadījumos, kad Saeima kādu projektu pieņēmusi kā steidzamu.

Egila Levita vadītā Konstitucionālo tiesību komisija šādu ierosinājumu Saeimai jau izteica Valda Zatlera prezidentūras laikā līdz ar citiem priekšlikumiem, kas paredzēja arī Valsts prezidenta tiesību palielināšanu. «Tas neapšaubāmi ir Valsts prezidenta pilnvaru paplašinājums,» Dienai atzina V. Zatlers, kurš praksē saskāries ar situāciju, kad viņam nācās izsludināt kādu likumu, bet pēc tam lūgt Satversmes tiesu to izvērtēt, jo Saeima to caurlūkojot atstāja negrozītu. Tāpēc V. Zatlers uzskata, ka ierosinājums ir racionāls, bet par to noteikti vēl esot jādiskutē, modelējot visus iespējamos gadījumus, kādi var rasties, šo normu ieviešot.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, kurš ir arī Konstitucionālo tiesību komisijā, uzskata par pamatotu šo priekšlikumu, jo Valsts prezidents ir devis zvērestu un līdz ar to viņam būtu jāparedz iespēja neparakstīt likumu gadījumos, kad, pēc prezidenta domām, tas neatbilst Satversmei. Lūgts izteikt viedokli par varbūtību, ka šādi Valsts prezidents var iesaldēt steidzamu likumu uz pusgadu, kamēr Satversmes tiesa to vērtē, G. Kusiņš atbildēja, norādot, ka steidzams likums arī nevarētu būt pretrunā ar Satversmi. Turklāt šādos gadījumos Saeima var sagatavot un pieņemt jaunus likuma grozījumus, kuros ir novērstas nepilnības. G. Kusiņš nedomā, ka Valsts prezidentam bieži nāktos izmantot šādu iespēju, taču atgādināja situāciju pirms referenduma par valsts valodas statusu, kad valsts pirmā amatpersona rosinātajā projektā saskatīja pretrunas ar Satversmes kodolu, bet norādīja, ka nevar neko darīt.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) piekrīt, ka, no vienas puses, Konstitucionālo tiesību komisijas ierosinājums nebūtu slikts un arī citās valstīs šāds preventīvās kontroles mehānisms ir paredzēts, taču būtu rūpīgi jāizvērtē visi aspekti un jānoskaidro Satversmes tiesas tiesnešu viedoklis. Valsts prezidents ir plānojis konsultēties ar Satversmes tiesu pirms savas iniciatīvas iesniegšanas Saeimā, Dienai sacīja prezidenta juridiskais padomnieks Edgars Pastars. Viņš vēl nevarot pateikt, cik ilgā laikā katrs Konstitucionālo tiesību komisijas ieteikums tiks sagatavots iesniegšanai parlamentā, bet prezidents vēlas, lai tie būtu īstenoti dzīvē.

Konstitucionālo tiesību komisija arī aicināja paredzēt - Centrālajai vēlēšanu komisijai un kompetentai tiesu institūcijai ir jānodrošina, ka parakstu vākšana par pilsoņu rosinātu likumprojektu tiek organizēta tikai tad, ja tas ir pilnīgi izstrādāts projekts, kas neaizskar Satversmes kodolu. Pagājušās nedēļas sākumā Konstitucionālo tiesību komisija nāca klajā ar apjomīgu ziņojumu, kurā galvenais uzsvars bija likts uz nepieciešamību uzrakstīt Satversmes preambulu, kurā atspoguļotu pamatlikuma kodolu, noraidot vairāku partiju aicinājumu paredzēt negrozāmos pantus, kas liegtu to principus nostiprināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?