Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zatlers piekrīt VL-TB/LNNK

Trešajā vakantajā vietā pie topošās koalīcijas galda Zatlera Reformu partija un Vienotība pirmdien deva iespēju apsēsties nevis vēlēšanu uzvarētājam Saskaņas centram, bet ideoloģiski radniecīgākai Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!/TB/LNNK, kas pēc vairāku stundu kopīgām sarunām piedāvājumu vēlu vakarā pieņēma. Tas nozīmē, ka nākamo valdību tagadējā premjera Valda Dombrovska vadībā varētu veidot šie trīs politiskie spēki, kuriem Saeimā kopā ir 56 balsis. Tā varētu ieiet vēsturē kā reformu un tiesiskuma valdība, ja šo apņemšanos izdosies īstenot.

Partiju sarunas Vienotība un Zatlera Reformu partija pirmdien pēcpusdienā sāka divatā, tikai pēc tam pieaicinot VL-TB/LNNK. Ap astoņiem vakarā pēc Nacionālās apvienības lūguma sarunās tika izsludināts pārtraukums, lai VL-TB/LNNK varētu izvērtēt piedāvājumu valdes sēdē. Līdz sarunu beigām politiķi žurnālistiem nebija pieejami, jo viņus no medijiem sargāja amatpersonu apsardze. VL-TB/LNNK valde ir piekritusi, ka tās līderi kopā ar Vienotību un Zatlera Reformu partiju paraksta trīs partiju vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi. Taču Nacionālā apvienība tai pievienos savu īpašo viedokli par atsevišķiem tajā iekļautajiem jautājumiem, kuri vērtību deklarācijā bija ierakstīti pēc sākotnējā sarunu partnera Saskaņas centra iniciatīvas. Vienošanās neaptver visus vērtību deklarācijas jautājumus. VL-TB/LNNK savā skaidrojumā, piemēram, norāda, ka nevar piekrist automātiskai pilsonības piešķiršanai pēc 1991. gada Latvijā dzimušajiem, Dienu informēja partijas valdes pārstāvji, uzskatot, ka galvenais dokuments būs valdības deklarācija.

Par būtiskāko pavērsienu valdības veidošanā var uzskatīt Zatlera Reformu partijas atteikšanos no sadarbības ar Saskaņas centru, kam varētu būt vairāki iemesli, kas ir atzīti partijas iekšējās sanāksmēs. Atsakoties no sadarbības ar Vienotību, ZRP riskētu palikt opozīcijā, vienlaikus paverot iespēju pie varas nonākt Zaļo un Zemnieku savienībai, kas nozīmētu zaudēt cīņā par oligarhu varas mazināšanu. Jau rakstīts, ka ne Saskaņas centrs, ne ZRP nebija īsti gatavas strādāt divatā ar 53 balsīm, kas ir nedrošs vairākums. Ja pie varas būtu politiskie spēki, kas nekad nav strādājuši valdībā, bet opozīcijā paliktu visas pieredzējušās varas partijas, tas vēl vairāk apgrūtinātu šīs valdības darbu. ZRP vienlaikus riskētu arī ar savu partiju, kurā ir nepieredzējuši politiķi un nav nostiprinātas organizatoriskās struktūras. Vienotība un VL-TB/LNNK varētu nodrošināt, ka sadarbības padomē ZRP ir vairākums, lai divas pārējās partijas to nevarētu pārbalsot. Valdībā jautājumi reti, kad tiek izšķirti balsojot, tāpēc tajā, visticamāk, ZRP nebūs vairāk nekā puse ministru, bet līdzvērtīga ietekme.

Lai mazinātu SC vēlētāju un arī ievēlēto deputātu vilšanos par palikšanu opozīcijā, Vienotība un ZRP varētu dot iespēju šīs partijas cilvēkiem vairāk iesaistīties parlamenta darbā un uzticēt arī komisiju vadību. Jāatgādina, ka Vienotības un ZRP sagatavotajā vērtību deklarācijā jau ir iekļautas vairākas nostādnes, kuras ierosinājis SC. Kad pirmdien kļuva zināms, ka SC var nākties arī palikt opozīcijā, tās pārstāvji žurnālistiem izteica šaubas, vai valdībai bez SC būs ilgs mūžs, bet solīja strādāt konstruktīvi.

Valsts prezidents Andris Bērziņš oficiāli premjera kandidātu nominēs Saeimas pirmajā sēdē 17. oktobrī. A. Bērziņš nosauks premjera kandidātu tikai tad, ja būs pietiekams pamats uzskatīt, ka šis cilvēks spēj izveidot koalīciju, kas savā darbībā apņemas ievērot Latvijai saistošās starptautiskās vienošanas, turpināt reformu un fiskālās politikas kursu, nodrošināt izaugsmi un stabilitāti, nostiprināt demokrātijas principus, nemainot valsts attīstības kursu un pamatvērtības. Paziņojumā presei prezidents pirmdien uzsvēris, ka neviena no Saeimā ievēlētajām partijām nav noraidījusi iespēju strādāt esošā Ministru prezidenta V. Dombrovska vadītā valdībā. Taču, izraugoties premjera kandidātu, A. Bērziņš vērtēs šīs personas atbilstību vairākiem priekšnosacījumiem - spējai izveidot rīcībspējīgu vairākuma valdību, kuru veidojošās partijas spēj vienoties par sadarbības pamatprincipiem. Šīm partijām ir jāspēj nodrošināt Saeimas darba uzsākšanu, ievēlot prezidiju un izveidojot komisijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?