Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zaudējot naudu, nesabrukšot

Arī tad, ja Vienotība zaudētu valsts finansējumu, kas vēl nav teikts, to, visticamāk, nepiemeklētu nu jau likvidējamās Reformu partijas (RP) liktenis. Vienotībai ir ievērojami lielāks politiskais rūdījums un stabilāks atbalstītāju loks. Taču tagad tā ir nonākusi tādās pašās grūtībās, kādas 11. Saeimā bija RP. Toreiz Vienotība bez žēluma noskatījās, kā konkurentiem atņem valsts finansējumu, un ar prieku savās rindās uzņēma RP biedrus, kuri vēl negribēja aiziet no politikas.

Lai nodrošinātos pret vēstures atkārtošanos, partija noteica stingrus kampaņas nosacījumus, taču 11. Saeimā no RP ievēlētie Jānis Upenieks, Vilnis Ķirsis, Viktors Valainis, Jānis Junkurs, kurš pirmajā sēdē atteicās no mandāta, un vēl vairāki viņu kolēģi arī Vienotībā atkārtoja iepriekšējās veiksmes formulu, kas ļāva iegūt mandātu arī no tālām vietām sarakstā. Gados jaunie politiķi jau nodēvēti par Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai lojālo domubiedru grupu, kas palīdz tai saglabāt ietekmi. Vienotība ir premjera partija, kuras frakcijā joprojām ir tagad jau bezpartijiskais Veiko Spolītis. Izslēgšana nedraud arī nevienam no minētajiem politiķiem, jo Vienotība nevar atļauties zaudēt kādu no tai atvēlētajiem 23 mandātiem. «Mums tas ir sāpīgs jautājums, taču mēs nenodarbosimies ar galvu ciršanu, bet kopā domāsim, kā pārvarēt grūtības,» Dienai sacīja S. Āboltiņa. Viņa ir apmierināta ar jauno kolēģu darbu Saeimā. Ja partija zaudēs valsts finansējumu, tad ar šīm nedienām saistītie cilvēki tikšot aicināti izteikt priekšlikumus, kā piesaistīt ziedotājus.

Viss bija jāsaskaņo

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, kas varētu diskreditēt Vienotību, kandidātiem bija prasīts saskaņot arī individuālo avīžu saturu, kaut uz tām neattiecās kampaņas tēriņu ierobežojumi. Katram politiķim bija dota iespēja vēlēšanu individuālās aktivitātes plānot 500 eiro robežās, bet tajās bija liegts iesaistīt trešās personas, atgādināja partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars. Trešajām personām ir iespēja noteiktas summas ietvaros atbalstīt kādu kandidātu, bet reklamētais politiķis un partija nevar būt saistīti ar minētajām iniciatīvām.

Taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Vienotības kampaņā konstatēja šo ierobežojumu pārkāpumus vairākos gadījumos un uzlika partijai 4300 eiro lielu administratīvo sodu, ko tā saņem arī par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā. Vienotība lēmumu jūnija sākumā pārsūdzēja, un līdz mēneša beigām KNAB sniegs atbildi. Kampaņā tā varēja izlietot 422 000 eiro, šo iespēju izmantojot tuvu noteiktajam limitam. Ja Vienotības vēlēšanu izdevumiem pieskaita trešo personu kampaņu finansējumu, kas ir aprēķināts 42 000 eiro apmērā, tad tā jau ir pārsniegusi to robežu, par kuras pārkāpšanu var atņemt valsts atbalstu - tas ir 134 000 eiro gadā.

Reklamējas arī avīzēs

RP kandidātu individuālās aktivitātes nedraudēja ar tēriņu limita pārsniegšanu, bet tā, saņēmusi rēķinus par nesaskaņotiem kampaņas pasākumiem, atteikusies tos atzīt un šīs summas neiekļāva partijas deklarācijā, Dienai atgādināja Inga Antāne (RP). TV3 raidījums Nekā personīga svētdien norādīja - kā savulaik RP, tā pērn Vienotībā aiz šo pašu politiķu kampaņām ir stāvējis mediju aģentūras Creative Media Services pārstāvis Kārlis Gudonis. Dienas arhīvs liecina, ka par kampaņas noteikumu neievērošanu K. Gudonis 2011. gada oktobrī izslēgts no RP. I. Antāne apstiprināja, ka viņš daļēji bija arī atbildīgs par kampaņas organizēšanu.

Tieši tā ar K. Gudoni bija iepazinies arī V. Valainis, kurš pārstāv Jēkabpils reģionālo partiju, kurai ir sadarbības līgums ar Vienotību, - viņu kā trešā persona reklamēja šīs partijas priekšsēdis, Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs. Atceroties K. Gudoņa vērtīgos padomus, V. Valainis tos nolēmis izmantot arī šajās vēlēšanās. J. Upeniekam atbalstu Latvijas Radio reklāmās izteica Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kurš līdzīgi bija aicinājis balsot par vēl kādas partijas politiķi. Trešās personas bija reklamējušas arī Latgales apgabala kandidātus - tostarp Dzintaru Zaķi.

Tie, kas pazīstot P. Apini, sapratīs, ka viņu nevar iespaidot - ja gribēs kādu reklamēt, tad to izdarīs, sacīja J. Upenieks, kurš parlamentā aizstāv sporta organizāciju intereses. V. Valainis atbalstu vēlēšanās saista ar savu ieguldījumu mājokļu politikas sakārtošanā. Minētajiem politiķiem un arī J. Junkuram, Dz. Zaķim un V. Ķirsim, kuru trešās personas nereklamēja, bija ar partiju nesaskaņotas individuālās avīzes. To izplatīšana dažos novados, piemēram, Siguldā un Smiltenē, pārsteidza Vienotības atbalstītājus, jo avīzēs nebija reklamēti šajās pašvaldībās populārie cilvēki, piemēram, Ainars Latkovskis vai Ilze Vergina. J. Junkurs bija prasījis atļauju izplatīt avīzi Kurzemes kampaņas organizētājai Karīnai Kornai, bet nebija tādu saņēmis. Pēc tam J. Junkurs esot pazudis, nav piedalījies kopīgajos braucienos pie vēlētājiem un nav atsaucies uz telefona zvaniem.

Kad Vienotības valde pērn lēma par RP politiķu uzņemšanu, tai nebija iebildumu ne pret J. Junkuru, ne J. Upenieku un V. Valaini. Valde neiekļāva sarakstā tikai Dainu Kazāku, kura bija radījusi šaubas par spēju darboties komandā. Kā caur adatas aci izlīda arī Romualds Ražuks, kurš savulaik kā Pilsoniskās savienības biedrs pievienojās nevis Vienotībai, bet RP. Arī R. Ražuku kampaņā atbalstīja ar viņu saistītā Barikāžu biedrība. V. Valainim un V. Ķirsim neesot pieredzes ziedotāju piesaistīšanā, un viņi nezinot, ko darīt gadījumā, ja partija nonāks grūtībās. V. Valainim arī vairāk rūp Jēkabpils reģionālās partijas liktenis. J. Upenieks atsaucās uz iegūto atbalstu sporta organizāciju aprindās un cer ieinteresēt ziedotājus ar savu darbu. Atsevišķi Vienotības biedri pagājušajā nedēļā norādīja uz S. Āboltiņas un A. Kampara atbildību, bet dažas dienas vēlāk par to vairs nevēlējās izteikties. Kad reklāmas jau skan radio un nesaskaņotās avīzes sākušas ceļu pie vēlētājiem, partijas vadības iespējās vairs nebija to visu apturēt, uzsvēra S. Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?