Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Zelta globusiņu spēles

Svētdienas naktī Twitter bija karsts - ziņas par Holivudā akreditēto žurnālistu asociācijas piešķirtajām balvām zibēt zibēja, gluži tāpat kā Latvijā nomodā esošo «karsēju» komentāri. Ietvītoja arī pa kādam profesionālim, piemēram, ASV kinokritikas leģenda Rodžers Īberts ierakstīja: «Zvaigznēm patīk Golden Globe ņemšanās.

Ja tās zaudē, šim faktam nav nekādas nozīmes. Tāpat, ja tās vinnē.» Nenoliedzami no mūžības kontekstiem raugoties, Ībertam ir taisnība. Ko gan nozīmē tā vai cita laicīga balva? Un tomēr Golden Globe vai Zelta globusi, par spīti ironiskajām piezīmēm, ko izsauca arī šā gada nominācijas, ir liels notikums Holivudas kinoindustrijā (ar plašu rezonansi arī visā pasaulē). Un, ja ir balvas, ar vēsturisku tradīciju (tās piešķir kopš 1944. gada), tad pasākuma troksnis un tā atskaņas droši noslāpē arī saprāta balsi un loģisku jautājumu, cik reprezentatīvas var būt balvas, ko sadala «tikai» 93 cilvēki - tāds patlaban Holivudā akreditētās preses asociācijas biedru skaits. Nenoliedzami saprātīga ir arī piebilde, ka šīs cunftes pārstāvji ir «atkarīgi» no tiem, kurus viņi reizi gadā apbalvo, - galu galā viņu maize ir intervijas ar Holivudas varenajiem.

Un tomēr, pat ņemot vērā šīs balvas piešķīrēju «īpatnības», viss notiek - svētdienas nakts izvētīja savus uzvarētājus gan kino (14 nominācijas), gan TV kategorijās (11 kategorijas).

Turklāt atšķirībā no Oskariem Golden Globe godina gan labāko drāmu, gan muzikālo filmu/komēdiju izcilniekus.

Cieņā - kinovēsture

Respektējamu balvu ražu savāca Francijā tapusī virtuozā «mēmā kino» stilizācija, filma Mākslinieks (The Artist), kas tika atzīta par labāko muzikālo filmu/komēdijas kategorijā. Kritiķus aizgrābj un sajūsmina šis negaidītais franču kinematogrāfistu veltījums Holivudas vēsturei un laikam, kad kino ienāca skaņa (filmas darbība norisinās 1927. gadā). Kaut, ko te daudz stāstīt, filmu var noskatīties kino Splendid Palace, un, ja to vēl neesat paguvuši, tad tagad ir vismaz trīskārša motivācija - Mākslinieks saņēma Zelta globusu kā labākā muzikālā filma/komēdija, tās galvenās lomas tēlotājs franču aktieris Žans Dižardēns tika apbalvots kā labākais šajā pašā kategorijā, balva tika arī filmas komponistam. Kā jau daudzi prognozēja, muzikālās/komēdijas kategorijā triumfēja Mišela Viljamsa ar izcilo Merilinas Monro tēlojumu filmā, ko Latvijā demonstrēs ar nosaukumu 7 dienas un naktis ar Merilinu. Būtībā gan Mākslinieks, gan Septiņas dienas un naktis ar Merilinu ir filmas par kinovēsturi. (Filma portretē Monro laikā, kad viņa filmējās Anglijā kopā ar Lourensu Olivjē, - XX gs. 50. gados). Savā ziņā filma par kinovēsturi ir arī leģendārā Mārtina Skorsēzes Hugo - meistara veltījums mēmā kino brīnumdarim Žoržam Meljesam. Kaut Hugo tiek uzskatīts par pārāk komplicētu bērnu auditorijai (vai tāpēc, ka stāsta par laiku, kas bijis pirms viņu dzimšanas?), kritiķu atsauksmes ir dedzīgas, un arī bērni sapratīs, ja nav galīgi notruluši savos datoros.

Ar labākā dramatiskā aktiera balvu var apsveikt Džordžu Klūniju par lomu filmā Pēcnācēji, pati filma tika atzīta par labāko drāmu (rež. Aleksandrs Peins). (Pēcnācējus Rīgā rādīs martā). Tā stāsta par Havaju salās dzīvojošu juristu, kuram pārvērtēt vērtības liek sievas fatālā trauma. Klūnijs šajā lomā patiesi ir labs - atturīgs, precīzs, perfekts intravertā spēles stila paraugs. Tas ir kā griezīgs kontrasts Merilas Strīpas bravurīgi spēlētajai Mārgaretai Tečerei, izmantojot plašu grima palīglīdzekļu arsenālu. Strīpa, kā jau prognozējām, tika pie labākās aktrises balvas, par spīti tam, ka pati Dzelzs lēdija ir ļoti viduvēja un politiskos kontekstos pat bezpalīdzīga filma.

Slavenību burziņš

Laureātu vidū dominēja pazīstami vārdi - Vudijs Allens tika uzteikts pa labāko scenāriju (filma Pusnakts Parīzē), Stīvens Spīlbergs tika uzslavēts kā labākās animācijas filmas Tintiņa piedzīvojumi veidotājs, Madonna un & - kā labākās dziesmas autori (filma W.E.). Slavenību «burziņš» bija arī TV balvu saņēmēju vidū - Keita Vinsleta (par TV miniseriālu Mildreda Pīrsa), Džesika Lange par TV drāmu Amerikāņu šausmu stāsts u. c. Medusmaize arī britu TV seriāla Dauntaunas abatija cienītājiem - tas atzīts par gada labāko TV drāmu. (Varbūt kāda Latvijas TV kompānija tomēr to parādīs?)

Balvas piešķīrēju izvēle labākās ārzemju filmas kategorijā, apbalvojot irāņu filmu Šķiršanās (tika rādīta Arsenālā), nevis Džolijas Bosnijas kara drāmu Asins un piena zemē, apliecina, ka ar Zelta globusa piešķīrējiem nav tik traki - Džolijas slavenības šarms nenostrādāja, kaut viņas režisētā filma ir spēcīga.

Pēc Zelta globusa atliek gaidīt Oskara nominācijas (24. janvārī) un pašus Oskarus (26. februārī), kas pieliks punktu sezonas izvētīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zelta globusa balvas

Labākā drāma: Pēcnācēji (rež. A. Peins)
Labākais mūzikls/komēdija: Mākslinieks (rež. M. Hazanavičs)
Labākais režisors: Mārtins Skorsēze (Hugo)
Labākais aktieris drāmā: Džordžs Klūnijs (Pēcnācēji)
Labākā aktrise drāmā: Merila Strīpa (Dzelzs lēdija)
Labākais aktieris mūziklā/komēdijā: Žans Dižardēns (Mākslinieks)
Labākā aktrise mūziklā/komēdijā: Mišela Viljamsa (7 dienas un naktis ar Merilinu)
Labākais mūzikls/komēdija: Mākslinieks
Labākā otrā plāna aktrise: Olīvija Spensere (Kalpones)
Labākais scenārists: Vudijs Allens (Pusnakts Parīzē)
Labākā ārzemju filma: Šķiršanās (Irāna)
Pilnu balvu sarakstu skat. www.goldenglobe.org

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?