Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Zelta rudens un zaļais pavasaris

Pie mums daba gatavojas ziemas miera periodam, otrā zemeslodes pusē pavasaris ir pilnā plaukumā. Šodienas vīnu paraugi pārstāv abas zemes puslodes - to, kur pašlaik lapas dzeltē, un to, kur pumpuri plaukst.

Jurtschitsch (izrunā Jurčič) Stein Grᅢᄐner Veltliner 2011.

Asprātīgākie saka, ka šīs vīnogu šķirnes nosaukums atgādina tropisku slimību vai vienu no vācu desiņu variācijām, bet, lai vai kā, tieši Grᅢᄐner Veltliner nodrošināja Austrijas baltvīniem pasaules slavu ar savu augsto kvalitāti. Lai raksturotu šo šķirni, atradu prātojumu, kas, manuprāt, ir visai atbilstošs - ja Sauvignon Blanc un Viognier vīnogām varētu būt bērni, tad tas būtu Grᅢᄐner Veltliner. Tā raksturs ietilpst kaut kur starp izteiksmīgo Sauvignon Blanc un ar eksotiskiem aromātiem un garšu apveltīto Viognier.

Gandrīz 500 gadu senā vīna darītavā (kopš 1541. gada) jūt arī mūsdienu garu. Gadsimtu vēsture nav vienīgais šīs vīndarītavas trumpis, no 2009. gada savus vīnogu dārzus Jurčiču ģimene ir sertificējusi kā organic. Tā nav nodeva modei, jau vairākus gadu desmitus ģimene apzināti gājusi uz šo mērķi, pakāpeniski samazinot mākslīgi sintezēto ķimikāliju izmantošanu savos vīnu laukos.

Vīna nosaukumā Stein norāda uz konkrētu vīna dārzu Steinhaus, kur tiek audzētas vīnogas šim vīnam. Vai būsiet dzirdējuši vīna garšas raksturošanai izmantojam apzīmējumu «minerāls» vai «mineralitāte»? Šis nu ir īstais gadījums, kad tos pilnībā var attiecināt uz Stein Grᅢᄐner Veltliner. Cukurs vīnā 1,2 grami uz litru, kā jums tas tīk? Lai atļautos gatavot vīnu ar tik zemu cukura līmeni, ogām jābūt nevainojamām.

Masi Tupungato, Passo Double 2009.

Vīndarītava Masi Itālijas reģionā Veneto, kas slavens ar koncentrēto un tumīgo Amarone vīnu, iegādājusies dažus hektarus zemes Argentīnā. Šeit Masi gatavo vīnus sev ierastajā stilā, izmantojot vītinātas vīnogas. Itālijā šis stils pazīstams ar nosaukumu ripasso, un, gatavojot tos, tiek izmantota dubultā fermentācijas metode. Tas nozīmē, ka daļa vīnogu tiek vītinātas vairākas nedēļas un tad pievienotas jau gatavam vīnam, lai fermentācija notiktu atkārtoti, tādā veidā iegūstot papildu intensitāti un aromātu daudzveidību. Tieši tā top Passo Double, vīnam, kas gatavots no svaigām Malbec ogām, tiek pievienotas vītinātas Corvina. Vīnogulāji, kur tiek audzētas ogas šim vīnam, atrodas aptuveni 1 km virs jūras līmeņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?