Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Zemgalē policisti piecīšus vairs neņemot

Ļoti īpatnēja situācija šogad bija izveidojusies uz Latvijas ceļiem - kopš pavasarī par vienu no prioritātēm noteikta ceļu policistu piekukuļotāju apkarošana, iedzīvotāju skaita ziņā mazajā Zemgales reģionā aizturēti jau 17 kukuļotāji, kamēr visos citos Latvijas reģionos vai nu tikai daži, vai vispār neviens.

«Piemaksas,» savu padoto panākumu atslēgu nosauc Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) priekšnieks Haralds Laidiņš. Zemgales reģions gan ar piemaksām nebūt nav unikāls - tādas par noziegumu atklāšanu pienākas policistiem visā Latvijā. Bet, spriežot pēc statistikas, Zemgalē piemaksu sistēma, vismaz attiecībā uz kukuļdevējiem, tiek pielietota visveiksmīgāk.

Ir arī pastāvīgie klienti

Lai dzīvē novērotu, kā strādā policisti uz Zemgales ceļiem, Diena Jelgavā devās līdzi ekipāžai dežūrā. Kādu laiku stāvam vienā no «ceļinieku» iecienītākajām vietām, un visi garāmbraucēji te uzkrītoši godīgi ievēro noteikumus. Darba īsti nav, tādēļ patruļnieki Imants un Ainārs labprāt dalās ar anekdotiskiem stāstiem no dzīves un īsi raksturo arī tipisko kukuļdevēju. «Tas ir tāds čalis, kurš, jau iepūtis trubiņā un nobijies no sutkām, klupdams krizdams skrien pakaļ, prasot kaut ko sarunāt,» smejas Imants. Protams, pret šādiem kukuļotājiem nekādu iecietību policisti neizrādot. Jelgavā gan netrūkst arī ātrumpārkāpēju. Policisti ar stāžu arī ievērojuši pastāvīgos klientus. Piemēram, kāds vietējās domes deputāts agrāk ļoti bieži braucis tā, ka nevar neaizturēt, un ar policistiem runājis ļoti bravūrīgi. «Pēdējā laikā gan ir nomierinājies, laikam jūt, ka vēlēšanas nāk,» smejas likumsargi.

Kādu brītiņu papļāpājuši, pārvācamies uz labākiem medību laukiem. Vietējā blokmāju rajonā nostājamies uz ielas, kura ir tik grubuļaina, ka, pa to braucot, atgādina Vecrīgas bruģi. Noburkšķu, ka te nu gan neviens ātrumu nepārkāps, bet policisti vienīgi nosmaida. Un viņiem izrādās taisnība - īsā laikā tiek noķerti trīs ātrbraucēji. Viņi visi gan tiek cauri ar maigiem sodiem, jo pārkāpumi nav lieli. Ar sodītajiem arī aprunājos - viņi visi kā viens slavē vietējos policistus, kuri kukuļus ne prasot, ne ņemot. Viens no viņiem, kurš stādās priekšā kā Neils, gan labprāt pakritizē policistu darbu citviet Latvijā: «Man nesen kukuli tā nagli prasīja Alūksnē, bet pasūtīju viņus trīs mājas tālāk. Pazvanīju vienam pazīstamam policistam, kurš viņus sarāja. Dienā nobraukāju ap 100 kilometriem, bet te gan nekad nav prasīts.»

Ķert ir izdevīgāk

Laikā, ko pavadām ar ceļu policistiem, nevienu kukuļotāju tā arī nepieķeram, kaut visi autovadītāji, ar kuriem papļāpājam, atzīst, ka savulaik ir vai nu piedāvājuši kukuli, vai viņiem tāds prasīts. Jaunais VP priekšnieks Ints Ķuzis ar preses pārstāves starpniecību Dienai skaidroja, ka policisti atklāt likumpārkāpumus tiek motivēti ar piemaksām. Piemaksu sistēma par atklātajiem noziegumiem jau pastāv visā VP, kaut arī katrā reģionā tā var tikt piemērota atšķirīgi - šajā ziņā reģionālās pārvaldes ir finansiāli neatkarīgas. Tomēr svarīgs esot arī darbs ne tikai pie aizturēšanas, bet arī sabiedrībā valdošās filozofijas maiņas: «Cilvēkiem beidzot jāsaprot, ka nepastāv tāda lieta kā maksas pagrieziens un kukuļdošana ir smags likumpārkāpums, nevis abpusēji izdevīgs darījums.»

Šo problēmu apzinās arī Iekšlietu ministrija, un šī gada aprīlī visā VP par vienu no prioritātēm noteikta kukuļošanas izskaušana. Lai gan prioritāte tā ir visā Latvijā, īpaši kukuļotāju «medības» veikušās tieši Zemgalē. Pārējo policijas reģionu preses pārstāvji, jautāti, kādēļ tā, aizbildinās ar dežūrfrāzēm - patiesībā pie mums nemaz nav tik slikti, varbūt vienkārši pie mums nekukuļo. Vienīgi Kurzemes reģiona pārstāve Jolanta Knīse kautrīgi atzīst: «No Zemgales mums ir jāmācās...» VP ZRP priekšniekam H. Laidiņam gan konkrēta atbilde par savu padoto panākumu veiksmes atslēgu nav tālu jāmeklē. «Tipiskais kukuļdevējs ir vienkārši braucējs, kurš izmanto policistu zemās algas, lai atvieglotu sev dzīvi. Diemžēl kārtībnieks, uzsākot dienestu, saņem vidēji 250 latu, kas nav normāli. Tādēļ arī cenšamies darbiniekus stimulēt ar piemaksām par atklātajiem noziegumiem.»

«Piemēram, ja manam policistam ir piedāvāts 40 latu kukulis, tad viņš pēc tam piemaksā var saņemt 40 latus. Vienkārši viņam nav izdevīgi pieņemt kukuļus,» skaidro H. Laidiņš. Kā rāda aizturēto statistika, tipisks kukulis ir no pieciem līdz 100 latiem, un politiķi priekšvēlēšanu gaisotnē sola, ka nupat jau ceļu policists par katru aizturēto kukuļotāju saņems 150 latu piemaksu. No Dienas aptaujātajiem policistiem gan noprotams, ka šādi apgalvojumi ir ļoti vienkāršoti un īsti neatbilst patiesībai, jo piemaksu piešķiršanai izveidota vesela sistēma, turklāt tās pienākas ne tikai par piecīšu devēju ķeršanu, bet arī, piemēram, izmeklētājiem un kriminālpolicistiem. Piemēram, Zemgalē ir apvienota Ceļu un Patruļpolicija, kas nozīmē, ka ceļu policists ne tikai aiztur ātrumpārkāpējus, bet arī brauc uz izsaukumiem. Ja kādā izsaukumā izdodas atklāt noziegumu, piemaksa, protams, pienākas arī par to.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?