Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 12. novembris
Kaija, Kornēlija

Ziemassvētku galdam

Nāk un aiziet suši, kariju un citas modes, taču pamatlietas latviešu galdā ir un paliek nemainīgas - Ziemassvētkos tie ir štovēti kāposti, kārtīgs cūkas cepetis un piparkūkas. Lido šefpavārs Gundars Leiders Reinis šoreiz piedāvā tradicionālos ēdienus mazliet neparastā izpildījumā - kāpostus viņš sautē nevis ar treknu gaļu, bet saldu ābolu, cepeti papildina ar angļu sinepēm un svaigu rozmarīnu. Savukārt no piparkūkām un mandarīniem gatavo gardu siera kūku.

Priecīgus svētkus un gardiem ēdieniem bagātu galdu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sautēti Ziemassvētku kāposti ar āboliem

Sastāvdaļas 4-6 porcijām: 1 liels, salds ābols, 1 vidējs burkāns, 2 vidēji lieli sīpoli, 500 g skābētu kāpostu, nedaudz melno piparu, sāls un cukura, buntīte pētersīļu
1. Uz pannas apcep sīpolus un rīvētus burkānus, liek katliņā kopā ar kāpostiem, pārlej ar ūdeni tā, lai ūdens tik tikko pārklātu kāpostus. Pieber piparus, cukuru, sāli un sutina.

2. Notīra ābolus, sagriež kubiņos, liek uz sakarsētas pannas un apcep pāris sekunžu sviestā.

3. Kad kāposti ar sīpoliem un burkāniem izsutinājušies gatavi, pievieno apceptus ābolus. Ja vēlas mazliet liesāku ēdienu, ābolus var necept, bet pievienot kāpostiem un nogaidīt 10 minūšu, kuru laikā tie būs piesūkušies ar kāpostu sulu un kļuvuši mīksti.

4. Smalki sakapā pētersīļus, visu sajauc un pasniedz.

Cūkas cepetis svētku galdam

Sastāvdaļas 4-6 porcijām: 1,5 kg cūkgaļas kakla karbonādes, 5 ēd. k. angļu sinepju, eļļa, sāls, pipari, 1 zariņš svaiga rozmarīna, 1 zariņš svaiga timiāna, saujiņa smalki sarīvētu ķiploku.

1. Gaļu sagatavo cepšanai. Rozmarīna un timiāna lapiņas atbrīvo no kāta, samaisa kopā ar angļu sinepēm, eļļu un sauju sarīvētu ķiploku. Masu samaisa un lēnām ar to iemasē gaļas gabalu, apklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 12 stundām marinēties.

2. Pirms cepšanas gaļas gabalu notīra no marinādes atliekām, lai cepšanas laikā tā nesāktu degt. Gaļas gabalam pa vidu izdur caurumu un sapilda cepeti ar žāvētām zilajām plūmēm un ķiplokiem. Ķiploki un plūmes aptuveni vienādās attiecībās.

3. Pirms cepšanas pannu ieziež ar eļļu, lai cepetis nepiedeg. Iepriekš uzsildītā plītī 180 grādos ar sildelementiem no apakšas un no augšas liek cepties uz 1,5 stundu. Vislabāk cepetim pirmās 45 minūtes cept vienu pusi, tad apgriezt otru pusi. Ja pēc pirmajām 45 minūtēm šķiet, ka gaļas gabals sāk apdegt, to labāk apklāt ar foliju. Gatavību var pārbaudīt, gaļā iedurot nazi, - ja tek sarkana sula, tad vēl jāpacep.

4. Pēc cepšanas izņem no krāsns, sagriež aptuveni 3 cm platās šķēlēs un servē kopā ar sautētiem kāpostiem.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas: 200 g piparkūku, 50 g sviesta, 500 g mascarpones siera vai kāda cita svaigā siera bez piedevām, 4 ēd. k. pūdercukura, 3 olas, 1 laims, mandarīni, kanēlis, piparmētras
1. Sablendē vai smalki saberž piparkūkas un sajauc ar istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu.
2. Cepumu un sviesta masu vienmērīgi izkārto kūkas pamatnē, kura izklāta ar cepamo papīru. Mīklas pamatam vajadzētu būt aptuveni 1,5 cm biezam. Tā vienmērīgākai izklāšanai var izmantot mazo mīklas rulli vai apaļu krūzi.
3. Svaigo sieru sajauc ar pūdercukuru, olu dzeltenumiem, laima sulu, rīvētu laima miziņu un kuļ, kamēr iegūst stingras putas. Ieteicams kult ar roku, tādā veidā masai piekļūst vairāk gaisa un tā sanāk vieglāka, gaisīgāka.
4. Siera masu ar tortes lāpstiņu pārsmērē pāri piparkūku pamatnei viendabīgā kārtā.
3. Katliņā ielej vienu tasīti ūdens, 5 ēd. k. cukura un uzvāra, līdz veidojas sīrupam līdzīga masa. Liek iekšā mandarīnu daiviņas un kanēli, apmaisa un ļauj atdzist. Sīrupa konsistenci var mainīt, samazinot cukura daudzumu. Ja vēlaties liesāku sīrupu, pievienojiet mazāk cukura.
5. Ar cukurotām mandarīnu daiviņām dekorē kūkas augšpusi.
6. Tortes formu apklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 12 stundām savilkties.
7. Pirms pasniegšanas kūku apkaisa ar svaigām, kapātām piparmētrām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?