Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ziemassvētku jampadracis

Saskaņas centra (SC) kārtējais ierosinājums pareizticīgo Ziemassvētkus 7. janvārī padarīt par oficiālu svētku dienu koalīcijā joprojām negūst pietiekamu atbalstu, taču raisījis idejas par cita veida brīvdienām - par vienu brīvu dienu gadā, ko strādājošie varētu izmantot pēc katra reliģiskajiem vai ģimenes ieskatiem, kā arī oficiālas brīvdienas statusa piešķiršanu Lāčplēša dienai.

Valsts prezidents pauž labvēlīgu attieksmi pret pareizticīgo Ziemassvētkiem kā valsts brīvdienām, taču norāda, ka par to būs jālemj Saeimai. Lai arī izskanējušas bažas, ka papildu brīvdiena varētu radīt valstij lielus zaudējumus, Ekonomikas ministrija (EM) to neapstiprina, taču norāda, ka tieši 7. janvāris kalendāro aspektu dēļ valsts kopējos ieņēmumus varētu samazināt par astoņām reizēm vairāk nekā oficiāla valsts brīvdiena citā datumā.

Brīvdienu - visiem

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) jau iepriekš ir balsojusi par ierosinājumiem noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus kā svinamu dienu, tāpat rīkosies arī turpmāk, sola ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Tomēr, lai arī ZZS un SC atbalsta šos grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, koalīcijas partiju paustais demonstrē, ka jau atkal Saeimā savākt pietiekamu atbalstu neizdosies.

Vienotība un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK ir pret to, ka kalendārā ierakstītu vēl vienu oficiāli svinamu Ziemassvētku dienu. Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) norāda, ka frakcija to nevar atbalstīt. Viņaprāt, šis temats tiekot izmantots kā politiskās cīņas ierocis un SC labi zinot, ka nebūs pozitīva rezultāta, bet tikai šūpojot situāciju. Savukārt Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA teicis, ka Latvijai prioritāri jādomā par brīvdienu 11. novembrī - Lāčplēša dienā.

Zatlera Reformu partija gatavojas ierosināt koalīcijā izveidot darba grupu, kas sagatavotu grozījumus Darba likumā - vienu īpašu brīvdienu, kuru varētu izmantot pēc katra darbinieka reliģiskajiem vai ģimenes ieskatiem. «Piemēram, pareizticīgie un vecticībnieki šo dienu varētu izmantot 7. janvārī, katoļi - 15. augustā, ebreji - savos reliģiskajos svētkos, katram tādējādi tiktu nodrošināta brīva iespēja svinēt sev nozīmīgu svētku dienu,» informēja ZRP pārstāve Daiga Holma. Pie līdzīga atzinuma nonācis Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK), kurš uzskata - tieši pašlaik, uzreiz pēc referenduma, oficiāla svinamā diena saliedētību neveicinās.

Valsts prezidents A. Bērziņš teicis, ka pareizticīgie Ziemassvētkus svin neatkarīgi no tā, ka pašlaik tā nav atzīta par valsts svētku dienu, viņš «tīri cilvēcīgi» atbalstītu šīs dienas padarīšanu par oficiālu svētku dienu, taču par to lemt nav prezidenta, bet gan Saeimas kompetence, norādīja A. Bērziņš, ziņo BNS.

Bažas par ievilkšanos

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzskata, ka par pareizticīgo Ziemassvētkiem oficiālo valsts svinamo dienu kalendārā jādiskutē, īpaši ņemot vērā, kā papildu svētku dienas varētu ietekmēt valsts budžetu, viņš arī piebildis, ka Latvijas Darba devēju konfederācija neatbalstītu jaunu svētku dienu iekļaušanu kalendārā, informē BNS.

EM skaidro, ka viena brīvdiena faktiski neietekmētu iekšzemes kopprodukta apjomu. Taču, ņemot vērā, ka pareizticīgo Ziemassvētki tiek svinēti 7. janvārī, kas ir divas nedēļas pēc luterāņu un katoļu Ziemassvētkiem, kā arī nedēļu pēc divām Jaungada sagaidīšanas brīvdienām, ir varbūtība, ka daudzi privātie uzņēmumi gada pirmajā nedēļā nesāks strādāt ar pilnu atdevi. Līdz ar to šī viena papildu brīvdiena var pārvērsties vismaz par trim vai pat četrām papildu brīvdienām, tas nozīmētu, ka budžeta ieņēmumi jau samazināsies nevis par 0,08%, bet gan 0,7% no IKP. Pēc Dienas aprēķiniem, ņemot vērā, ka nodokļu ieņēmumi Latvijā ir ap četriem miljardiem latu gadā, viena brīvdiena šos ieņēmumus samazinātu par 3,2 miljoniem latu, savukārt pesimistiskākajā scenārijā - pat par 28 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ja Latvija noteiktu, ka 7. janvāris ir oficiāla brīvdiena, atzīmējot pareizticīgo Ziemassvētkus, Eiropas Savienības valstu vidū šāda prakse būtu vienīgā. Lai gan, piemēram, izteikta pareizticīgo valsts ir arī Grieķija, tur Ziemassvētki tiek svinēti saskaņā ar pašreizējo kalendāru 25. decembrī. Pēc vecā kalendāra Ziemassvētkus svin Krievijā, arī, piemēram, Ukrainā, Serbijā un Bosnijā un Hercegovinā.
Atšķirībā no vairākām citām valstīm Latvijā kā oficiāla Ziemassvētku brīvdiena ir arī 24. decembris, kurpretim citās ES valstīs šajā datumā jāstrādā, bet brīvdiena ir 6. janvārī, proti, Zvaigznes jeb Triju ķēniņu dienā. Sena kristiešu leģenda vēsta, ka tieši šajā dienā vairāk nekā pirms 2000 gadiem trīs Austrumu ķēniņi, Ziemassvētku zvaigznes vadīti, apciemojuši Jēzu un pasnieguši dāvanas: zeltu, vīraku un mirres. Šī diena tradicionāli tiek uzskatīta par dienu, kad jānoņem Ziemassvētku rotājumi, jānovāc eglītes un egļu zari.

Cik brīvdienu gadā
Zviedrijā 18
Itālijā 16
Somijā 16
Vācijā 16
Francijā 14
Grieķijā 14
Lietuvā 14
Latvijā 14
Polijā 14
Igaunijā 10
Īrijā 10
Lielbritānijā 8

Avots: Lietišķā Diena, belta-eko

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?