Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ziemeļvalstu vīni

Pirms vairākiem gadiem ietekmīgais britu vīna žurnāls Decanter rakstīja, ka globālās sasilšanas rezultātā Latvija būs viena no vislabākajām vietām šampanieša ražošanai. Kas zina... Vismaz pirmie eksperimenti šajā jomā liecina, ka rezultāts tiešām varētu būt labs. Arī citur pasaulē vīnogu audzēšana vēršas plašumā.

Tās jau tiek audzētas Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā un pat Somijā. Tomēr vislielākos panākumus vīnogu audzēšana sasniegusi Lielbritānija. Tur vīnogu vīna darīšana izkļuvusi no mājražošanas un hobija nišas, kļūstot par vērā ņemamu industrijas sastāvdaļu. Britu vīns jau tiek eksportēts un nevis tikai kā kaut kas ļoti eksotisks, bet gan kā lieliskas kvalitātes produkts.

Vislielākos panākumus guvis šīs valsts dzirkstošais vīns. Daudzi vīna kritiķi to nekautrējas salīdzināt ar franču šampanieti. Šobrīd Lielbritāniju pārņēmis vietējo dzirkstošo vīnu bums. Tā pārdošanas apjomi vietējā tirgū ļoti strauji pieaug. Tirgus aptaujas liecina, ka dzert vietējo dzirkstošo vīnu smalkajās aprindās skaitās modes lieta. Iespējams, britu mērenais klimats palīdz ogās saglabāt augstu skābes daudzumu, kas pie siltuma nepieradušajiem ziemeļniekiem asociējas ar lielisku svaigumu karstā vasaras dienā.

Manās rokas nesen nonāca Chapel Down Vintage Reserve Brut - samērā pieklājīgi izveidots dzēriens. Izteikti sauss, varētu pat teikt, kraukšķīgs. Man tas atgādina vissausāko šampanieša variāciju - extra brut. Aromātā citrusi un pavasara ziedu notis. Garšā greipfrūti, laims. Kad aprod ar samērā lielo skābi, parādās nedaudz saldeni āboli un persiki. Man šis dzēriens patīk angliski atturīgā stila dēļ, kurā tomēr jaušama aristokrātija. Un visbeidzot, šī dzēriena stils man ļoti atgādināja mūsu pašu latviešu ražoto dzirkstošo vīnu no Zilgas vīnogām.

Kā vēl viena potenciālā ziemeļu vīnu lielvalsts, kuru, iespējams, sagaida spoža nākotne, jāmin Kanāda. Jāsaka, ka vārds «potenciālā» jāliek pēdiņās, jo vīnogas šeit pazina jau kopš seniem laikiem. Vikingi, kas apmetās uz dzīvi pašreizējās Kanādas teritorijā, šo zemi par godu šeit augošajām vīnogām sauca par Vinland. Daudzi jau būs dzirdējuši par pasaules slavu ieguvušiem Kanādas ledus vīniem, taču šeit tiek darināti arī ļoti interesanti balto vīnogu vīni. Pirmo reizi tos Latvijā pamanīju pirms kādiem astoņiem gadiem, tomēr vēlāk tie pazuda. Pēc vairāku gadu pārtraukuma tie atkal ir parādījušies Latvijas tirgū. Tas mani priecē, jo, manuprāt, Kanādas vīni apvieno franču eleganci ar amerikāņu praktisko pieeju patērētāju garšas kārpiņām. Pelee Island Non Oaked Chardonnay 2010 ir nācis no Kanādas vistālāk dienvidos esošās teritorijas - Pilī salas, kas atrodas Eri ezerā. Paradoksāli, bet šī vieta atrodas vairāk uz dienvidiem nekā daža laba Kalifornijas vīna darītava. Tas tikai atgādina, cik milzīga un dabas apstākļu ziņā daudzveidīga ir Kanāda. Aromātā ne līdz galam gatavi āboli, citrusi. Garšā liekas nedaudz trekni greipfrūti un citrusi. Nelielais rūgtumiņš pēcgaršā piešķir vīnam nopietnāku iespaidu. Šis man šķiet lielisks variants, ja nevarat izšķirties starp trekno silto zemju šardonē un atturīgi eleganto franču šablī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?