Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zīmējās un norobežojās

Ko nozīmēja būt māksliniekam XX gadsimta 30. gadu Latvijā, un kā klājās Kārlim Padegam?

Jānis Kalnačs. Padegam klājās grūti. Viņš savā mūžā nekad nebija strādājis stabilu maizes darbu. Kaut ko saņēma, pusotru gadu zīmējot karikatūras žurnālā Svari, pārtika no sagleznotā un uzzīmētā, taču tik bieži jau viņa darbus nepirka. Citi mākslinieki šajā laikā vispirms pabeidza Latvijas Mākslas akadēmiju (Padegs LMA nav beidzis pilnībā, jo nenokārtoja teorētisko daļu - L. K.) un lielākoties strādāja par zīmēšanas skolotājiem Rīgā un provincē. Situācija mainījās pēc Ulmaņa apvērsuma, kad kultūrai tika atvēlēta liela nauda. Varēja rīkot plašas izstādes, no kurām valsts iepirka darbus par pietiekami labu samaksu. Protams, tie bija attiecīga sižeta darbi, ko sadalīja, sākot ar muzejiem un beidzot ar skolām, telpu rotāšanai. Padegs arī mēģināja, taču viņam sanāca šausmīgi smieklīgi. Monogrāfijā ir skatāmi daži jokaini darbi ar bāleliņiem un tautumeitām, un galīgi neizskatās, ka viņi dejotu tautas dejas. Virsaiši ar plīvojošām bārdām un senlatviešu karavīri, kas aiz uzkalniņa zogas klāt. Padegam ulmaņlaiks nebija tas labākais.

Ko stāsta Padega skolas laika zīmējumi?

Tie ir divējādi: talantīgi mācību darbiņi, ko saglabājis viņa pamatskolas skolotājs, un tie otri ar pašausmīgiem skatiem - Kaupēns, visādi burlaki. Padegam nepatika sports. Vienā zīmējumā redzama izfantazēta cīņa par pasaules čempiona nosaukumu boksā, kurā viens no sportistiem tiek nosists. Ļoti jauks ir 15 gadu vecumā tapis zīmējums ar pretenzijām uz Munka pusi. Māte guļ nāves gultā, un blakus mazai meitenītei sērīgām acīm stāv nāve.

Vai ir pieejamas liecības, kurās pats Padegs skaidro savu paštēlu?

Padegs nācis no trūcīgas ģimenes. Sākoties Pirmajam pasaules karam, ģimene no Torņakalna tika aizvesta uz Pleskavu, pabija Cēsīs, tad Jurjevā. Tēvs saslima un 1917. gadā nomira. Iespējams, tēva zaudējums un kara notikumi saplūda kopā un noteica Padega attieksmi pret karu kā kaut ko absolūti murgainu. Spilgtais paštēls droši vien bija iespēja nabadzīgam puikam likt sevi pamanīt un, no otras puses, norobežoties. Padegs nebija no geju sabiedrības, kaut tā varēja izskatīties. Krāsotām lūpām, reizēm pūderētiem vaigiem... Tas, ar ko Padegs toreiz lecās un izcēlās, pēc dažiem gadu desmitiem izrādījās laba stila iemiesojums. Protams, mūsdienu sabiedrībā, kur cilvēki lielā mērā iztiek bez smalkām drēbēm, Padegs kļūst arvien smalkāks.

Kā izpaudās Padega dendijisms?

Tas bija uzspēlēts, tomēr no bohēmas atšķīrās ar vienpatību. Aleksandram Čakam bija kompānija, bet Padegs pat krogā sēdēja viens pats un dzēra spirtu vai šņabi. Tā bija zīmēšanās un norobežošanās vienlaikus. Padegam tādu īstu draugu nebija, jaunekļiem ar viņa saprašanu klājās grūti. Viņš atļāvās ko tādu, ko citi ne, un tas šķita samāksloti un uzbāzīgi.

Vai viņam bija kādi elki mākslas pasaulē?

Par paraugu viņš atzina Jēkabu Kazāku, tuvi bija literāti Oskars Vailds un Knuts Hamsuns, francūzis Pols Valerī. Padegam kolēģi daudz ko gāza virsū - viņš atdarinājis to, to, izņemot to, ko Padegs patiešām atdarināja. Pārmeta, sākot ar austriešu un vācu ekspresionistiem un beidzot ar simbolistiem, savukārt neviens nepieminēja, piemēram, vācu mākslinieku Oto Diksu, kurš Padegam ir vistuvākais, runājot par Latvijas kultūras kanonā iekļauto grafikas zīmējumu ciklu Sarkanie smiekli. Padegs bija ārkārtīgi dažāds, to apliecina kaut vai tas, ka viņam bija dažādi paraksti, turklāt katru gadu mainījās arī rokraksts.

Vai Padegs piedzīvoja ziedu laikus?

Noteikti! Tā bija izstāde 1933. gadā, ko ar lielu švunku sarīkoja kopā ar Valdi Kalnrozi. Otra bija klusāka personālizstāde ar tehniski smalkākiem darbiem 1936. gadā. Trešais - 1939. gadā, kad Padegs īsi pirms nāves gatavojās otrai izstādei. Šie darbi tika saglabāti un izstādīti 1981. gadā. Var pieminēt arī 1934. gada izstādi vietā, kur tagad atrodas Padega piemineklis. Darbi varbūt nebija tik labi, bet pats notikums - brīvdabas izstāde Rīgā - daudziem palika atmiņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?