Laika ziņas
Šodien
Smidzina
Rīgā +19 °C
Smidzina
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Zināmi divi Briseles spridzinātāji

Drošības iestādes identificējušas divus no džihādistiem, kuri otrdien sarīkoja asiņainākos terora aktus Beļģijas vēsturē. Trīs sprādzienos Briseles lidostā un Mālbēkas metro stacijā kopumā dzīvību zaudējis vismaz 31 cilvēks un vismaz 270 guvuši ievainojumus. Trešdien turpinājās vēl viena iespējamā uzbrukumu dalībnieka meklēšana, lai gan iepriekš medijos parādījās informācija, ka viņš ir aizturēts. Izmeklētāji uzskata, ka Briseles terora aktu veicējiem bijusi tieša saistība ar pērn 13. novembrī Parīzē notikušo asiņaino uzbrukumu dalībniekiem.

Brāļi spridzinātāji

Beļģijas federālā prokuratūra vakar paziņoja, ka divus no sprādzieniem varētu būt sarīkojuši brāļi Hālids un Brāhīms el Bakraui. Izmeklētāji uzskata, ka jaunākais no brāļiem - 27 gadus vecais Hālids - esot uzspridzinājies pārpildītā vilcienā Mālbēkas metro stacijā, kur dzīvību zaudēja ne mazāk kā 11 cilvēku. Savukārt 30 gadu vecais Brāhīms detonējis vienu no diviem spridzekļiem Briseles lidostā, kur tika nogalināti vismaz 20 cilvēku. Viņa DNS atrasts uzbrukuma vietā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Abi brāļi jau agrāk bija nonākuši likumsargu redzeslokā. H. el Bakraui bija izsludināts Interpola meklēšanā saistībā ar teroristiskām darbībām. Tiek uzskatīts, ka viņš pērn Beļģijas pilsētā Šarlruā noīrējis ēku, kuru kā slēpni izmantoja Parīzes terora aktu dalībnieki. Beļģijas raidsabiedrība RTBF informē, ka B. el Bakraui 2010. gadā nonācis cietumā par uzbrukumu policistiem.

Trešdien vēl nebija noskaidrota identitāte otram uzbrucējam, kurš uzspridzinājās Briseles lidostā. Prokuratūra uzskata, ka trešais terorists, kuram arī vajadzēja detonēt spridzekli, bija Nadžīms Lašraui. Viņa DNS pēdas tika atrasts vismaz uz divām spridzekļu jostām, kas tika izmantotas 13. novembra Parīzes uzbrukumos. Ir pierādījumi, ka viņš dažas dienas pirms Parīzes terora aktiem bijis kopā ar vienīgo tajos izdzīvojušo uzbrucēju Salāhu Abdeslāmu, kurš tika notverts pagājušajā piektdienā Briselē.

Briselieši solidarizējas

Beļģijā izsludinātas trīs dienas ilgas sēras, un vakar pusdienlaikā visā valstī notika klusuma brīdis, lai pieminētu terora aktu upurus. Tūkstošiem cilvēku Briseles centrā sadevās rokās un izveidoja dzīvo ķēdi, tādējādi izrādot solidaritāti. Beļģijas karaliskais pāris - karalis Filips un karaliene Matilde - apmeklēja uzbrukumos ievainotos, kuri ārstējas vienā no Briseles slimnīcām.

Neraugoties uz pastiprinātajiem drošības pasākumiem un ik pa brīdim dzirdamajām sirēnu skaņām, Briseles iedzīvotāji trešdien devās savās ikdienas gaitās.

Briseles lidosta, kas pēc otrdien sarīkotajiem sprādzieniem tika slēgta, nestrādās arī ceturtdien. «Arī rīt Briseles lidostā neielidos un no tās neizlidos neviena reisa lidmašīna,» ar tvitera starpniecību paziņoja lidostas vadītājs Arno Fests.

Briseles mērs Ivans Maijērs sacīja, ka Mālbēkas metro stacija, kas atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām, būs slēgta vēl vairākas nedēļas. Tur notikušā sprādziena rezultātā nodarīti pamatīgi postījumi infrastruktūrai, tāpēc staciju nevar izmantot vilcieni.

Francijas premjerministrs Manuels Valss trešdien paziņoja, ka pēc Briseles uzbrukumiem jāstiprina ES ārējā robeža. Viņaprāt, Eiropas valstu atbildīgajiem dienestiem jāpieliek lielākas pūles, lai apturētu cilvēkus, kas mēģina iekļūt Eiropā ar viltotām pasēm, vēsta BBC. M. Valss norādīja, ka džihādistu grupējuma Islāma valsts rīcībā ir «milzīgs skaits Sīrijā nozagtu pasu».

Analītiķi norāda, ka pēc Briseles uzbrukumiem pastiprināsies pēdējos mēnešos izskanējušie mudinājumi atjaunot robežkontroli uz ES dalībvalstu iekšējām robežām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?