Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Zinātnieki atklāj, ka sikspārņus Latvijā nogalina vēja elektrostaciju turbīnas

Zoologi, apsekojot vēja elektrostacijas (VES), secinājuši, ka to turbīnās iet bojā sikspārņi, tāpēc nākotnē būtu jādomā par rūpīgāku vietas izvēli, uzstādot jaunas iekārtas, kā arī, iespējams, jāmaina jau esošo ekspluatācija.

Sikspārņu eksperti un ornitologi pašlaik veic izpēti Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā ar mērķi izvērtēt potenciālo vēja elektrostaciju iespējamo ietekmi uz putniem un sikspārņiem. Tas tiek darīts vietās, kur ir plānots būvēt jaunas VES, paplašinot esošos vēja parkus, un kuras varētu būt putniem un sikspārņiem jūtīgas teritorijas to migrācijas ceļu dēļ. Pētījums aptver Ventspils novada teritoriju Vēde-Rinda, Dundagas novada Dundagas pacēlumu, kā arī Liepāju, tai piegulošo teritoriju un Priekules novadu. Tam paredzēts tērēt 5999 latus, pabeidzot novērtējumu novembrī. Vācijā, kur veikti nopietnāki pētījumi, aprēķināts, ka vēja parkos iet bojā ap 180 000 sikspārņu gadā, Dienai pastāstīja bioloģijas zinātņu doktors Gunārs Pētersons. Sikspārņu eksperts Viesturs Vintulis piebilda, ka Latvijā pie dažām VES pāris apsekojumos atrasts tik daudz beigtu sikspārņu, cik vācu kolēģi atrod gada laikā, tas ir no viena līdz septiņiem. Viņaprāt, jau iegūtie dati liecina par to, ka problēma pastāv un tai būtu jāatrod risinājumi. Arī putnu mirstība VES ir un būs, Dienai norādīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības eksperts Rolands Lebuss. Taču viņš uzreiz piebilst, ka ir iespējams samazināt vēja parku bīstamību, rūpīgi izvēloties vietas, kurās atļaut tos būvēt, lai vēja turbīnas neatrastos starp putnu barošanās un nakšņošanas vietu vai uz to migrācijas ceļiem. Pasaulē veiktie pētījumi liecina, ka labāk izvēlētās vietās iet bojā līdz trim putniem, bet citās VES to skaits sasniedz 7-12 gadā. R. Lebuss uzskata, ka Latvijā ir divas putniem bīstamas elektrostacijas - Tārgalē un Liepājā. Šī novērtējuma rezultātā tiks iezīmētas riska kartes - identificējot vietas, kur nav vēlama VES būvniecība. Tās nedrīkstētu atrasties tuvu ūdeņiem vai mežiem, vislabāk vēja parkus celt klajā laukā, uzskata V. Vintulis, bet visbīstamāk ir turbīnas darbināt lēnā vējā rudens naktīs migrācijas laikā, kad iet bojā visvairāk sikspārņu.

Vēja elektroenerģijas ražotāju savienības valdes priekšsēdētājs Kristaps Stepanovs savukārt norāda, ka jau pašlaik VES nevar uzcelt bez saskaņošanas ar ornitologiem. Sikspārņu pētnieku novērtējums gan līdz šim nav prasīts. Tāpat viņš uzskata, ka saskaņā ar līdzšinējiem pētījumiem VES ietekme uz putniem ir ļoti minimāla, jo tie jūt kustības un turbīnām virsū nelido. Par to ietekmi uz sikspārņiem gan viņš neesot informēts. Taču, balstoties uz savu personīgo un VES apsaimniekotāju pieredzi, viņš norāda, ka apkārt elektrostacijām beigti putni vai sikspārņi nemētājas un tie netiek atrasti, arī uzkopjot teritoriju. Tāpat K. Stepanovs piebilst, ka citviet jau tagad VES ir daudz vairāk nekā Latvijā, kur elektrostaciju kopējā jauda ir vien 60 megavatu. Pat Lietuvā un Igaunijā tā ir pieckārt lielāka. Viņš ir arī pārliecināts, ka šī problēma, ja tāda pastāv, ir risināma, piemēram, uzstādot īpašas dzīvnieku atbaidīšanas ierīces - membrānas, kas izdala noteiktas frekvences skaņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?