Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Zivs un putnu pavadoņi

Ar visām no tā izrietošajām sekām sevi ir pieteicis pavasaris. Dārza darbi, putnu treļļi, viss zaļo un plaukst. Arvien grūtāk, īpaši brīvdienās, palikt dzīvokļa šaurībā. Rodas vēlme reanimēt piemirstās izjūtas ar rosīšanos ap grilu. Prāts nesas nobaudīt kādu Latvijas ūdeņos mītošu foreli, kas vēl nav pārāk branga (ap 400 g), pildītu ar skābenēm un Indijas riekstiem.

Nedaudz jūras sāls, ķiploki, pipari, olīveļļa, un uz grila virsū. Meklēju pēc atbilstoša pavadoņa no baltvīnu puses. Varētu arī sarkanu, bet šoreiz tomēr baltu, taču tādu, kas nepazudīs aiz kraukšķīgi apceptā un apdūmotā produkta. Vīnam vajadzētu būt apveltītam ne tikai ar pienācīgu skābuma līmeni, bet arī tā ķermenim vajadzētu būt tuvāk vidējam nekā vieglam. Atradās divi eksemplāri.

2007 Rosade Furlane, Friulano. Vēl pavisam nesen vīnogu šķirnei Friulano bija nosaukums Tocai Friulano. Kā vēsta leģenda, itāļu (un ne tikai) vīndari «aizņēmās» vārdu Tokai, lai vairotu savu vīnu atpazīstamību. Par savu slavu Tokai var pateikties izsmalcinātajam desertvīnam no Tokajas reģiona Ungārijā, kuru pasaule ir iepazinusi jau no XVI gadsimta.

Par Rosade Furlane ir izdevies atrast aizdomīgi maz informācijas. Pilnīgi iespējams, ka reklāmai paredzētie līdzekļi ieguldīti vīnu radīšanā. Šķiet, ka vīns kādu brīdi pavadījis lielās ozolkoka mucās, tas tam piešķīris kompleksāku aromātu un nedaudz pilnīgāku garšu, skābums nedaudz nomaskēts, bet pietiekams, lai tiktu galā ar samērā plašu ēdienu klāstu. Pateicoties tam un arī vidēji pilnīgai struktūrai, vīns būs labs asistents ne tikai zivīm, bet arī putniem.

2007 Pierpaolo Pecorari, Pinot Grigio. Šķiet, kuru gan var pārsteigt ar Pinot Grigio, izrādās, ka var. Ierastajā izpildījumā tas ir samērā drošs partneris, kurš nepievils gan ar vieglu maltīti, gan bez nekā, tāpat vien.

Šo eksemplāru baudījām vīnu degustācijā starp vairākiem citiem vīniem, un, ja es apgalvotu, ka šis Pinot Grigio īpaši izcēlās, es maldinātu jūs. Pusi no pudeles satura aizkorķēju ar parasto korķa korķi un ievietoju ledusskapī. Tikai pēc četrām dienām par to atkal atcerējos. Parasti pēc šāda laika no baltvīna paliek pāri vien skābs un neizteiksmīgs padzēriens bez jebkādām aromāta paliekām. Šoreiz varu teikt, ka tikai tagad, pēc šīm dienām, vīns parādīja savu patieso būtību un vērtību. Tā aromāts bija atplaucis un visā košumā demonstrēja daudzveidīgu ziedu un gaišo augļu gammu.

Arī garšā nebija zudis spirgtums. Ja ir iespēja, ieteiktu šo vīnu pirms baudīšanas pārliet kādā apjomīgākā traukā, lai ļautu vīnam vairāk saskarties ar gaisu, jo tas šajā gadījumā nāks tikai par labu un nebūs jāgaida četras dienas.

Ir dzirdēts - baudiet tēju nesteidzoties, domāju, ka to varētu attiecināt arī uz vīnu. Nevajadzētu dzesēt zemāk par 10oC. Aukstums ir lielisks maskētājs, taču šajos vīnos nekas īpaši slēpjams nebūtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?