Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

ZRP šķelšanās rada pārbīdes valdībā

Dienu pirms jaunās Saeimas pirmās sēdes, kad valdību veidojošās partijas saticīgā darbā gandrīz bija pabeigušas valdības deklarācijas gatavošanu, par izstāšanos no Zatlera Reformu partijas bijušā Vienotības biedra Klāva Olšteina vadībā paziņoja seši ZRP deputāti. Tādējādi Valda Dombrovska (Vienotība) veidotajai valdībai vairs paliek 50 balsu un nav vairākuma Saeimā.

Taču seši no partijas aizgājušie politiķi sola atbalstīt šo valdību. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) svētdienas vakarā raidījumā Nekā personīga sacīja, ka neviens no šiem deputātiem nepretendē strādāt valdībā, taču būšot jādomā, kā viņus iesaistīt koalīcijas darbā. Premjers atzina, ka notiks pārbīdes amatu sadalījumā starp partijām, par ko tās jau bija vienojušās. Tas varētu būt saistīts ar ZRP ietekmes mazināšanos Saeimā, kurā tai tagad būs tikai 16 vietu, tas ir, par diviem deputātiem vairāk nekā Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK, kurai ir paredzēti tikai divi ministri, bet ZRP - Saeimas spīkers un pieci ministri.

Premjers V. Dombrovskis svētdien tikās gan ar sešiem deputātiem, gan ar Valdi Zatleru, un abas puses apstiprinājušas, ka šis koalīcijas modelis ir vislabākais, tāpēc tagad premjers citus neizvērtē. Zatlera Reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers pašlaik ir grūtā situācijā ne tikai tāpēc, ka sašķēlusies viņa vadītās partijas frakcija, ko viņš medijiem ir nodēvējis par politisko nodevību un aicina deputātus nolikt mandātus, ziņo LETA. Jautājums ir arī par politisko stabilitāti valstī. Atbildību par to no viņa var prasīt arī kā no cilvēka, kurš, būdams Valsts prezidents, ierosināja Saeimas atlaišanu. Mazinājušās arī V. Zatlera izredzes kļūt par Saeimas priekšsēdētāju aizklātās vēlēšanās, kas būs Saeimas pirmais uzdevums. V. Zatlers pretendē vadīt arī frakciju, un šie posteņi praktiski būtu grūti savienojami, jo frakcijas vadītājam sēdes laikā ir jākomunicē ar citu partiju līderiem un jānodrošina vienots frakcijas balsojums. K. Olšteins apliecināja, ka balsošot par V. Zatleru. Savukārt Solvita Āboltiņa (Vienotība) nepiekristu konkurēt ar V. Zatleru kā koalīcijas kandidātu Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās. Cita situācija var izveidoties, ja viņš negūst vairākumu.

Paziņojumā no ZRP ievēlētie deputāti K. Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs aiziešanu pamato ar «nedemokrātisko lēmumu pieņemšanu un savstarpējo neuzticēšanos». Bija jūtams, ka deputāti patiešām nav mierā, ka visu partijā izlemj neliela cilvēku grupa, kas daļu jauno atstūmusi no iespējas strādāt komisiju vadībā un, ar viņiem nekonsultējoties, pat sadalot deputātus pa komisijām. Sešu politiķu paziņojumā teikts, ka partijā varu «ir atklāti uzurpējusi šaura cilvēku grupa» un pastāvot vēl kādi nezināmi varas centri, kuros tiek pieņemti lēmumi, kas pēc tam tiek uzspiesti pārējiem». Iepriekš starp cilvēkiem, kas iesaistās lēmumu sagatavošanā, bija minēti darbam valdībā izvirzītie Edgars Rinkēvičs un Roberts Ķīlis. Taču vēlētājs varēja nesaprast, kāpēc valdības veidošanās sarunās piedalās Sandra Sondore-Kukule, kura nav ievēlēta Saeimā. No ZRP aizgājušie pārmet lēmumu nesaskaņošanu ar jaunajiem deputātiem un arī ar valdes locekļiem. Tas attiecas arī uz Saskaņas centra aicināšanu valdībā pretēji pirms vēlēšanām noteiktajai prioritāro partneru secībai. Vēstījumā pausta neapmierinātība, kā tika dalītas ministrijas. Jau rakstīts, ka daļa kritiski vērtēja ZRP atteikšanos no Satiksmes ministrijas vadības.

Deputāti, kas izstājas no frakcijas, nevar veidot jaunas frakcijas vai pievienoties citai - viņi būs neatkarīgie deputāti. Sešu deputātu paziņojumā ir minēti teorētiski labi saprotami iemesli, taču ir iespaids, ka aiz tā stāv arī kādas intereses, kuras, iespējams, visi aizgājušie nemaz neizprot. Tas uzsvērts arī ZRP vadības paziņojumā, kurā teikts, ka ilgāku laiku darba kārtībā bijis jautājums par K. Olšteina izslēgšanu no ZRP viņa destruktīvās darbības dēļ, tāpēc «ir nopietns pamats apšaubīt Klāva Olšteina godaprātu un patieso motivāciju izstāties no partijas». ZRP vadībai K. Olšteina lojalitāti partijai liekot apšaubīt arī viņa saiknes ar Vienotības valdes locekli Edgaru Jaunupu. Par to, ka abi ir domubiedri, mediji rakstīja jau vasarā. Varbūt no šķelšanās būtu izdevies izvairīties, ja ZRP ieklausītos partneru aicinājumā sarīkot visu koalīcijas deputātu kopsēdi. Portāls pietiek.com svētdien uz neoficiālas informācijas pamata ziņoja, ka «viens no aizkulišu spēlētājiem, kam varētu būt ietekme uz vairākiem no ZRP aizgājušajiem, ir apsardzes firmas TM Security īpašnieks Mārtiņš Tenbergs, bet kā otrs uzņēmējs, kas ietekmējis «apvērsumu» ZRP, tiek saukts mežistrādes firmas Pata AB īpašnieks Uldis Mierkalns».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?