Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Svētdiena, 29. decembris
Solveiga, Ilgona

SestDienas receptes: Auksts saldais un sāļais

Ar savām Latvijas garšas receptēm dalās Laima Englita, kura ar vīru dzīvo Korsikā.

Dzīvē tā iegadījās, ka apprecējos ar francūzi un, tā kā mans vīrs ir liels mežonīgas dabas mīļotājs, lielāko daļu gada dzīvojam Korsikā. Te ir skaisti! Abi esam veģetārieši, un šeit dabūt labus augļus un dārzeņus nav problēmu, tāpat arī priecājos par zivju daudzveidību. Bet mans lielākais atklājums, dzīvojot Korsikā, ir labas garšvielas un apelsīni. Savukārt no Latvijas ļoti pietrūkst tādu sīku vēderprieku kā sieriņš Kārums, Pola saldējums, Gotiņas un vēl mājas ēdieni, kādi tā pa īstam sanāk tikai pie mammas, – skābeņu un aukstā biešu zupa, tomātu un gurķu salāti ar mūsu krējumu un lauku tortes.


Eļļā ielikti kabači

Vispār man kabači asociējas tikai ar Latviju, jo labu laiku domāju, ka citur pasaulē ēd cukīni un kabačus nepazīst. Biju pārsteigta, kad uzzināju, ka tas ir viens un tas pats augs – cukīni ir mazie bērniņi, bet, izauguši (pāraugot) par lieliem, resniem "sivēniem", tie kļūst par kabačiem. Bērnībā mamma vienkārši kabaču šķēles apcepa uz pannas un pārlēja traukā ar saulespuķu eļļu, bet, kopš atklāju sev Vidusjūras garšaugu maisījumu, vienmēr lieku klāt arī to. Saulespuķu eļļu gan lietoju joprojām, lai gan šeit to par īsti normālu neviens neuzskata.

15 minūšu / apmēram 500 g uzkodas / viegli

Vajadzēs

  • 4 nelielus, tvirtus cukīni (kabačus)
  • sāli, piparus
  • saulespuķu eļļu
  • 4 ķiplokdaivas
  • Vidusjūras garšvielu maisījumu

Gatavošana

  1. Cukīni (kabačus) nomazgā, nosusina un sagriež 5–7 mm biezās ripiņās. Izretina ripiņas uz dēlīša un pārkaisa ar sāli. Kādu brīdi pagaida, lai sāls izsūc mitrumu, un nosusina to ar virtuves papīra dvieli.
  2. Nosusinātos cukīni apcep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm, pārkaisa mazliet ar sāli un pipariem. To ērti var izdarīt arī uz grila.
  3. Kad visas šķēlītes apceptas, liek tās kārtās kopā ar sacepto eļļu keramikas vai stikla traukā – kārtu ar cukīni, tad pārkaisa garšvielu maisījumu un saliek plānās ripiņās sagrieztu ķiploku. Tā turpina un beigās pārlej saulespuķu vai olīveļļu tā, lai kārtojums tiktu nosegts.
  4. Garšām aptuveni diennakti vajadzētu vēsumā ļaut savilkties, un brīnišķīga, aromātiska uzkoda ir gatava! Ledusskapī tā labi uzglabājas vismaz nedēļu un droši vien arī ilgāk, tikai tad noteikti jātaisa lielāks daudzums.

Spirgtā siera kūka ar ogām

Šo kūciņu varētu arī nodēvēt par manām ilgām pēc mājām... Saldi skābena siera kūka ar diviem izciliem Latvijas produktiem – Selgas cepumiem un Rēzeknes iebiezināto pienu, no kuriem pēdējais diemžēl vairs netiek ražots. No pārējiem, manuprāt, vienīgais lietojamais ir lietuviešu no Marijampoles piena rūpnīcas. Par laimi, līdzīgus cepumus un arī iebiezināto pienu var dabūt, šķiet, visā pasaulē.

35 minūtes + atdzišanas laiks ledusskapī / 8 porcijas / nav grūti

Vajadzēs

  • 250 g svaigā siera
  • 200 g cepumu
  • 400 g iebiezinātā piena ar cukuru
  • 1 palielu citronu
  • 125 g sviesta
  • 3 tējk. citrona miziņu
  • 1 tējk. želatīna
  • 200–300 g zemeņu, ķiršu, plūmju vai citu ogu

Gatavošana

  1. Smalki saberž cepumus bļodā ar kartupeļu stampu vai, kā to daru es, izturīgā maisiņā saklapē ar gaļas āmuru.
  2. Liek klāt istabas temperatūrā sasilušu sviestu un samīca viendabīgā masā.
  3. Cepumu masu ieplacina cepamformā ar noņemamiem sāniem, izveido 3 cm augstas malas un pusstundu atdzesē ledusskapī vai 10 minūtes saldētavā.
  4. Svaigo sieru liek bļodā, pielej iebiezināto pienu, citronu sulu, pieber citrona miziņas un visu samaisa krēmīgā masā.
  5. Mazā bļodiņā ieber želatīnu un pielej četras ēdamkarotes auksta ūdens. Kādas 10 minūtes pagaida, līdz želatīns sabriest, un tad izkausē to karsta ūdens peldē.
  6. Izkusušajam želatīnam pievieno piecas ēdamkarotes sagatavotās siera masas, samaisa un maisot piejauc pārējam pildījumam.
  7. Pildījumu lej formā un liek ledusskapī. Atdzesē vismaz 3–4 stundas un tad dekorē ar ogām. Ja vajag straujāk, tad atkal jāliek saldētavā.

 


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

DAOS CHARDONNAY & TRAMINER

Sauss baltvīns skaisti zeltainā tonī, darināts no īpaši izvēlētām vīnogām, ar maigu medus, balto ziedu aromātu un zaļo augļu svaigumu. Garša ir lieliski sabalansēta, raksturīgas atsvaidzinošas zaļo ābolu, greipfrūtu notis. Lieliski saderēs ar dažādiem salātiem, nelielām uzkodām, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem.

 

 

 

DAOS PINOT NOIR & FETEASCA NEAGRA

Sauss sarkanvīns darināts no īpaši izvēlētām vīnogām. Raksturīgi izteiksmīgi savvaļas ogu aromāti, upeņu un tumšo ķiršu notis, bagātīga un pilnmiesīga garša. Lieliski saderēs ar putna gaļas ēdieniem, maigi sagatavotu liellopa un jēra gaļu, vidēji izturētiem sieriem.

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata