Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 28. novembris
Rita, Olita, Vita

SestDienas receptes: Kārtīgai talkas dienai

Laiciņš beidzot kārtīgi iegriežas pavasara zīmē – laimīgie tie, kuri var kārtīgi izstaigāties, izskrieties vai vismaz pastrādāt svaigā gaisā! Jā, arī kārtīga talka ir uzskatāma teju par sportisku aktivitāti, ja vien nesastrādājas par daudz. Bet citādi – kurš daudz strādā fiziski, tam pienākas arī kārtīgi paēst, uzņemot olbaltumvielas un enerģiju. Tāpēc šoreiz – talciniekiem un vispār kustīgiem cilvēkiem piemērotas brokastis ar stinšu omleti, bet pusdienās – pastas sacepums ar sieru, papriku un asajiem halapenjo pipariem.

Omlete kurzemnieka gaumē

Ar "kurzemnieka gaumi" šoreiz domāju pats sevi, jo zivis varu un gribu apēst visādās kombinācijās jau kopš tālās bērnības Liepājā. Pēc svaigiem gurķīšiem smaržojošās stintes jeb plašāk Latvijā pazīstamas kā salakas vispār ir tādas agra pavasara zivtiņas, tāpēc biju pārsteigts, kad pirms nedēļas ieraudzīju tās Rīgas Centrāltirgū. Un būšot vēl! Lūdzu – sātīga omlete ar stintēm!

30 minūšu/ 2 porcijas/ pavisam viegli

Sastāvdaļas: 

  • 300 g svaigu stinšu
  • sāls un svaigi saberzti pipari
  • mazliet eļļas cepšanai
  • 2 olas
  • apm. 100 g piena
  • 1 tējk. saberztu melno ķimeņu sēklu – nav obligāti, taču vīrusu laikā aktuāli
  • 1 sīpols
  • šķipsniņa kūpināta vai parasta čili pulvera, var arī papriku
  • zaļumi pēc patikas

Gatavošana

1. Svaigas stintes noskalo, iztīra un nogriež galvas. Tas ir pavisam vienkārši – kad galvu nogriež vai nolauž, nelielais iekšējais saturs viegli nāk līdzi, asaku atstāj. Īsti vīri gan neko netīra, jo tad esot stiprāka garša! Pārkaisa ar pipariem un sāli.

2. Zivis ātri apcep cepeškrāsnij piemērotā pannā un sakarsētā eļļā no abām pusēm pavisam īsu brītiņu. Var necept, bet man patīk apceptu zivju smarža un garša, tāpēc cepu.

3. Bļodā sakuļ olas ar pienu, sāli un pipariem. Sīpolu sagriež gabaliņos vai plānos pusgredzenos. Apceptajām zivīm pārlej olu maisījumu, pārbirdina sīpolus, pārkaisa melno ķimeņu sēklas un čili vai papriku.

4. Cep līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī kādas 20 minūtes, bet paskatās – kad ola ir apcepusies brūnīga, ņem ārā, un gatavs!

5. Var cept arī uz plīts – uzliek pannai vāku, lai karsējas no augšas un apakšas, un cep uz pavisam mazas uguns. Zaļumi pēc sajūtas jebkurā gadījumā.


Spirāļmakaronu sacepums ar papriku

Kuram negaršo makaronu sacepums? Nu varbūt kādam arī ne, bet kopumā tas skaitās tautā mīlēts ēdiens visādās paaudzēs. Galvenais, lai nav pārlieku trekns (šoreiz nekāda saldā krējuma!), lai ir kāds dārzenis un drusciņ pikantuma arī!

45 minūtes/ 3 porcijas/ viegli

Sastāvdaļas: 

  • 250 g spirāļmakaronu (vai līdzīgi, kuros ieķeras siers)
  • 20 g sviesta
  • 1 sīpols
  • 1 sarkana, zaļa vai dzeltena paprika
  • 150–200 g (cik atļauj figūra) Čedaras siera
  • 2 ēd. k. tomātu mērces
  • 1,5 ēd. k. Franču vai 1 tējk. Dižonas vai Krievu sinepju
  • svaigi malti pipari un sāls (uzmanīgi)
  • 1 tējk. asākas čili mērces
  • 50 g vārīta šķiņķa vai desas
  • 1 ēd. k. rīvmaizes
  • pāris marinēta halapenjo pipara šķēlīšu asumiņam

Gatavošana

1. Sālsūdenī uzvāra makaronus al dente, nokāš.

2. Dziļā pannā vai katlā izkausē sviestu un tajā viegli apcep sīki sagrieztu sīpolu un papriku, pieber pēc sajūtas piparus, sāli (uzmanīgi, jo būs vēl siers), pievieno izvārītos makaronus un visu samaisa.

3. Smalki sarīvē sieru un 2/3 no tā iemaisa makaronos pannā. Maisot karsē, līdz siers pakūst, tad pievieno sinepes, čili mērci un tomātu mērci, izmaisa.

4. Pievieno arī sīki sagrieztu desu vai šķiņķi, samaisa un pārliek visu cepamformā. Kurš vēlas, dekorē ar marinētām halapenjo ripiņām (vai svaigu čili). Atlikušo sieru samaisa ar rīvmaizi un pārkaisa makaroniem.

5. Šauj iekšā 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 15–20 minūšu, līdz zeltaini apbrūnē. Klāt labi iederas apcepti vistu stilbiņi.

Man personīgi šķiet, ka no marinētiem halapenjo nevajag baidīties, jo tie izskauž visus vīrusus – nu labi, vismaz lielāko daļu!

Top komentāri

Voldis Liniņš
V
Vai tad talkas nav atliktas sakarā ar koronavīrusu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata