Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Mīlestība turpinās!

Šajā reizē padalīšos ar diviem ēdieniem, kurus pats gatavoju un baudīju mīlētāju dienā pirms nedēļas. Protams, taizemiešu stilā, jo aukstajā laikā nevaru iedomāties neko labāku par šo! Abi ēdieni neprasa ilgu stāvēšanu pie plīts – divatā šiverējot pa virtuvi, tos var pagatavot apmēram pusstundas laikā. Un rezultāts ir fantastiski labs, tagad pat var teikt: gluži kā restorānu laikos!

Nūdeles pikantā mērcē ar dārzeņiem un sēnēm

Ideāla recepte – tādā ziņā, ka diezgan ātri pagatavojama un labi garšo gan kā siltais ēdiens, gan nākamajā dienā kā aukstie salāti. Var ņemt līdzi arī uz darbu vai piknikā. Pēc vēlēšanās var papildināt ar dažādiem zaļumiem, bet vieni no garšā saskanīgākajiem būs sīki sakapāti zaļie lociņi.

30 minūšu/elementāri, bet vēlamas visas sastāvdaļas/4 porcijas

Sastāvdaļas: 

  • Ap 100 g rīsu nūdeļu (platās)
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 8 palieli šampinjoni
  • 1 sarkanā paprika
  • 200 g zaļo zirnīšu pākstīs
  • sāls un pipari pēc garšas
  • zaļie lociņi
  • Mērcei
  • 3 nepilnas ēdamkarotes Hoisin mērces
  • sula no ½ laima
  • 1 tējk. rīsu etiķa (var arī ābolu)
  • 1–2 tējk. (vairāk, ja patīk asāks) Sriracha mērces
  • 1 ēd. k. sojas mērces
  • 2 ķiploka daiviņas (izspiestas caur ķiplokspiedi)
  • ½ tējk. svaigi rīvēta ingvera saknes

Gatavošana:

1. Visas mērces sastāvdaļas liek bļodiņā, rūpīgi samaisa un noliek maliņā, lai garšas savelkas.

2. Šampinjonus, papriku un zirnīšu pākstis noskalo un nosusina. Sēnes sagriež šķēlītēs, paprikai izņem sēklas un baltās mīkstuma daļas, sagriež šaurās strēmelītēs.

3. Dziļākā pannā sakarsē olīveļļu un vispirms liek cepties sēnes. Kad tās jau mazliet apsautējušās un sakritušās, pievieno paprikas strēmelītes un drīz arī zirņu pākstis. Maisot pacep, līdz visi dārzeņi apcepušies, bet saglabājuši vēl jauku kraukšķīgumu.

4. Kamēr dārzeņi cepas, sālsūdenī izvāra rīsu nūdeles.

5. Dārzeņiem pannā pieliek pagatavoto mērcīti, maisot minūtīti pacep. Tad pievieno nokāstas rīsu nūdeles un visu pannā samaisa. Pagaršo, vai nevajag sāli un piparus.

6. Pasniedzot devīgi pārkaisa ar zaļajiem lociņiem.


Laša fileja pikantā kokospienā

Vienkārši un eleganti – tieši šāds komentārs te piestāv. Darba pie receptes sagataves nav daudz, pati gatavošana ir ātra un vienkārša, taču rezultāts glīts no skata, aromātisks, sildošs un garšīgs!

35 minūtes/2 porcijas/viegli

Sastāvdaļas:

  • 2 skaisti laša (vai foreles) filejas gabali
  • sāls un pipari
  • mazliet olīveļļas un sviesta laša apcepšanai
  • 1 mazs sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēd. k. sarkanā karija pastas
  • (Red curry paste)
  • 1 vidējs burkāns
  • 1 mazs brokolis
  • 1 tējk. zivju mērces
  • 1 kārbiņa kokospiena
  • šķipsna brūnā cukura
  • mazliet laima sulas (apmēram karote)
  • svaigs baziliks un kinza

Gatavošana:

1. Laša gabalus apsāla un appiparo. Pannā sakarsē olīveļļu un sviestu un liek cepties laša filejas ar ādu uz leju – cep minūtes piecas, tad apgriež otrādi, pacep vēl kādas divas trīs minūtes. Noņem no pannas, noliek maliņā.

2. Tajā pašā pannā apcep sīki sasmalcinātu sīpolu, pēc brītiņa pievieno arī sakapātu ķiploku un karija pastu. Maisot pacep minūtīti.

3. Pievieno zivju mērci, kokospienu, brūno cukuru, smalkās šķēlītēs vai stienīšos sagrieztu burkānu un mazas, atdalītas brokoļa rozetītes. Ļauj visam pavārīties piecas minūtes, ik pa laikam apmaisa (ja gribas, lai dārzeņi pavisam mīksti, var arī ilgāk, bet man patīk šādi – vēl mazliet kraukšķīgi).

4. Iemaisa svaigi spiestu laima sulu, ieliek mērcē arī apceptos laša filejas gabalus. Pagaršo mērci un, ja vajag, pieber vēl sāli un piparus, piepilina laima sulu. Tad pārkaisa svaigi sakapātu baziliku un kinzu un pasniedz galdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata