Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Svētku galdā

Laikā starp 11. un 18. novembri man vienmēr paticis gatavot kaut ko garšīgu, sātīgu un siltu, jo novembrī laikapstākļi ir visai nemīlīgi, dienas satumst agri un rosīšanās omulīgā virtuvē ir viena no labākajām nodarbēm. Tosta vietā par valsti šoreiz gribētos uzrunāt tieši cilvēkus – tos, kuri strādā, gādā un cenšas uzturēt sevī patriotisku garu. Paldies jums!

Karaliskās bietes ar sieru

Lieliska uzkoda svētku galdā pie dažādu veidu kartupeļiem un citām saknēm, gaļām, desām un visiem pārējiem cienastiem. Bietes saldenumu ļoti labi līdzsvaro siera sāļums un garšaugu piedevas.

15 minūtes (cep bietes) + 5–7 minūtes (kopā ar sieru) 4 porcijas /vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 2 svaigas bietes, vidēja izmēra (šoreiz no bioloģiskās saimniecības Vizbuļi)
  • neitrāla eļļa cepšanai
  • gabaliņš zilā siera (no Trikātas)
  • gabaliņš svaigā kazas siera (no z/s Līcīši)
  • sāls,
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • svaiga timiāna zariņi

Gatavošana 

  1.  Ieslēdz cepeškrāsni uz 210 grādiem.
  2.  Kamēr silst, nomazgā un nomizo svaigas bietes, sagriež puscentimetru biezās ripās. Liek bļodā, pārslaka ar eļļu, pieber sāli un melnos piparus, apmaisa.
  3. Ieeļļotās biešu ripas izkārto uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm.
  4.  Izņem plāti no cepeškrāsns un pārkaisa biešu ripām sieru – dažām vienu, dažām otru un, ja vēlas, vēl kādu citu pēc izvēles arī. Liek cepeškrāsnī vēl uz piecām līdz septiņām minūtēm, kamēr siers smuki pārkūst. Pasniedzot piederas svaiga timiāna zariņi.

Ja vēlas  sierīgas biešu ripas papildina ar riekstiem. Labi piederas valrieksti, kā arī tāds interesants produkts, kuru pats tikai nesen atklāju - ciedru riekstu pārslas ( no veikaliņa Dzimtais dārzs, kur saimnieki paši spriež  ciedru riekstu eļļu un pāri paliek izspaidas, kas garšo un smaržo tieši tāpat, kā paši rieksti, bet satur tikai ap 30% no sākotnējā tauku daudzuma).


Karstais šokolādes deserts ar dzērvenēm

Svētki un šokolāde – tas ir tandēms, ar kuru grūti nošaut greizi. Tāpēc pie tā arī paliksim, bet, ņemot vērā drēgno gadalaiku, ieteikums: deserts noteikti jāpasniedz silts! Arī tāpēc, ka tikai karstam desertam vidiņš ir garšīgi šķidrs.

10 minūšu (sagatavošana)+ nakts ledusskapī+9 minūtes (cepšana) 8porcijas/nav grūti 

Sastāvdaļas 

  • 200 g sviesta (man bija Straupes)
  • 200 g melnās šokolādes (šoreiz Laima ar 70% kakao saturu)
  • 200 g cukura
  • 6 olas
  • 100 g miltu
  • pāris melnās vai baltās šokolādes gabaliņu (var arī apaļos čipsus)

Gatavošana 

  1. Sviestu kopā ar 200 g salauzītas šokolādes izkausē ūdens peldē.
  2. Saputo olas ar cukuru, līdz cukurs izkūst. Olu masai pa karotei pievieno miltus, turpinot viegli putot. Pēc tam pamazām pieliek arī sviesta un šokolādes masu, visu samaisa.
  3. Trauciņus ieziež ar sviestu, salej tajos mīklu un katrai porcijai vidū iespiež šokolādes gabaliņu vai divus apaļos čipsus.
  4. Desertu kārtīgi atdzesē ledusskapī. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī deviņas minūtes. Pasniedz karstu ar purva dzērvenītēm un, ja vēlas, ar plombīra saldējuma bumbu.

 Baltā šokolāde nekūst tik labi kā melnā - tas gan nemazina feinu garšu, bet ar to jārēķinās, ja viducim izvēlas balto šokolādi 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata