Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Trešajai adventei par godu

Visiem novēlu jaukas brīvdienas un vienkāršus priekus! Šīs dienas mums nevienam nav vieglas, bet, pagatavojot kaut ko "ātri un garšīgi", tomēr kļūst labāk, vai nav tiesa? Turpinām gaidīt svētkus, un šoreiz – salāti kā pamatēdiens, bet desertā karamelizēti rieksti!

Pekanrieksti kļavu sīrupā

Mmmm... Ar šo "m" burtu virknīti var sākt un uzreiz arī beigt stāstu par kļavu sīrupā glazētiem pekanriekstiem, jo visi taču saprot, ko nozīmē "mmmmm...", ja runā par garšīgām lietām! Glazēt, protams, var jebkurus riekstus, taču pekanriekstiem ir izcila struktūra. Šī ir arī lieliska ideja Ziemassvētku dāvanai – saliek šādi saceptus riekstus smukās burciņās un iepriecina savus mīļos!

10 minūtes/2 bļodiņas/ļoti viegli

Sastāvdaļas:

  • 2 glāzes pekanriekstu
  • 3 ēd. k. kļavu sīrupa
  • 2 ēd. k. (strīķētas) brūnā cukura
  • 2 šķipsniņas sāls
  • 1 tējk. vaniļas cukura (bez tā var arī iztikt)
  • 2 ēd. k. kausēta sviesta
     

Gatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem.

2. Izkausē sviestu. Riekstus ieber bļodā, pievieno divas šķipsnas sāls, vaniļas cukuru, kļavu sīrupu, brūno cukuru un visu apmaisa, lai rieksti vienmērīgi apviļājas.

3. Apviļātos riekstus izber uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un liek cepties. Jāuzmana, jo cepeškrāsnis un cepšanas režīmi atšķiras – piemēram, manā krāsnī pēc sešām minūtēm malējie rieksti jau gribēja apdegt.

4. Izņem riekstus no krāsns un uzreiz noceļ no pannas, lai tā neturpina karsēt. Atdzesē un mielojas!

 


Salāti pamatēdiena vietā

Tieši tā – šie salāti ir kā pamatēdiens, var arī teikt, ka divi vienā. Ir gaļa, ir svaigi dārzeņi, ir rieksti, ir tauciņi. Viss, kas nepieciešams ik dienas, lai cilvēks būtu paēdis un veselīgs! Un arī izskatam ir nozīme! Šāda zemesriekstu mērcīte labi sader arī ar grilētu gaļu un svaigiem dārzeņiem – pamērcē un ēd!

30 minūšu/viegli/3–4 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 2 vistas filejas
  • 400–500 g dažādu rīvētu kāpostu un burkānu – es izmantoju sarkano kāpostu, parasto balto galviņkāpostu, dažus Briseles kāpostiņus un 1 palielu burkānu
  • 1 paprika
  • 4–5 krabju nūjiņas vai apmēram
  • 100 g mazo garneļu
  • 70 g apgrauzdētu sāļo zemesriekstu
  • svaiga koriandra buntīte
  • saujiņa sezama sēklu (ieteicams apgrauzdēt uz sausas pannas, lai aromātiskāk)
  • sāls un pipari pēc garšas

Mērcei

  • 5 ēd. k. zemesriekstu sviesta
  • 2 ēd. k. sojas mērces
  • 1 ēd. k. laima sulas
  • ½ tējk. ķiploku pulvera
  • 1 tējk. svaiga, caur ķiplokspiedi izspiesta ingvera
  • 3–4 ēd. k. (vai vairāk atkarībā no
  • zemesriekstu sviesta konsistences) ūdens


Gatavošana:

1. Vistas fileju liek katliņā ūdenī, pievieno sāli pēc garšas, uzvāra, tad noregulē mazu karstumu un 10 minūšu zem vāka pavāra. Karstumu nogriež pavisam un ļauj gaļai vēl 10 minūšu savilkties. Pēc tam fileju izņem ārā no ūdens, mazliet atdzesē un saplucina.

2. Kāpostus un burkānu sarīvē uz rupjas rīves vai smalki sakapā ar nazi. Papriku sagriež strēmelītēs vai kubiņos, krabju nūjiņas sadala šķēlītēs (ja izmanto garneles, tad veselas). Sīki sakapā kinzu.

3. Pagatavo mērci no visām sastāvdaļām, biezumu regulē ar ūdens daudzumu.

4. Visus dārzeņus, sakapātos garšaugus un saplucināto vistas fileju liek salātu bļodā, pārlej ar zemesriekstu mērci un samaisa. Daļu grauzdēto riekstu var iemaisīt salātos, daļu pārkaisīt pa virsu. Visbeidzot salātiem pārber apgrauzdētas sezama sēkliņas.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata