Tā dēvētie thai ēdieni ir pikanti un sildoši, ar zināmu asumiņu, īpašām garšvielām un zaļumiem bagāti – tieši tas, kas ziemas noslēgumam nepieciešams. Kā jau ierasts, arī šomēnes piedāvāsim divas receptes: būs gan uzkodas un zupas, gan kariji un vēl šis tas. Bet mēnesi atklāsim ar turku zirņu kariju un pak čoi kāpostu uzkodu. Abi ēdieni ir ar ķiplokiem un čili, kas lieti noderēs, stiprinoties pret visādiem vīrusiem un ziemas beigu noguruma pazīmēm.
Sastāvdaļas:
- 1 ēd. k. olīveļļas vai citas eļļas
- 1 neliels sīpols
- 2–3 ķiploka daiviņas
- 1 ēd. k. ar nelielu kaudzīti sarkanās thai karija pastas (veikalos Austrumu stendos var meklēt Red curry paste)
- 400 g konservētu turku zirņu (var ar visu šķidrumu)
- 1 ēd. k. karija pulvera
- sula no ½ laima
- 1 kārbiņa kokospiena
- sauja svaiga bazilika
- sauja svaiga koriandra (kinzas)
- sāls un pipari pēc garšas
- laima daiviņas servēšanai
Gatavošana:
- Uzkarsē katliņā eļļu (var pievienot piciņu sviesta) un sacep, sakaramelizē sīki sagrieztus sīpolus maigi brūnus. Pievieno ar ķiplokspiedi izspiestas ķiploka daiviņas un vēl kādu minūti pacep.
- Tad pieliek turku zirņus, karija pulveri, kokosriekstu pienu un laima sulu. Noregulē nelielu karstumu, ļauj ēdienam izkarsēties un savilkties smukajām garšām. Lai mazliet paburbuļo – un viss!
- Pagaršo un pēc vajadzības bagātina ēdienu ar sāli un pipariem, bet varbūt nemaz nevajag. Sīki sagriež svaigo koriandru, arī baziliku un pievieno turku zirņu karijam īsi pirms pasniegšanas. Svaigi zaļumi šķiet nieks, bet iedod ēdienam īsto aromātu un garšu! Un laikam vislabāk šis tomēr sader kopā ar bišķiņu rīsu un laima šķēlītēm.
Ja abi zaļumi nav pieejami, var iztikt tikai ar kinzu vai baziliku, tomēr iesaku pameklēt abus, jo kopā tie veido īpaši labu garšu.