Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Uz pjedestāla – pētersīļi!

Vai zinājāt, ka pētersīļi ir vieni no veselīgākajiem zaļumiem? Dzimuši Vidusjūras apgabalā, tie lieliski aug arī pie mums un ir pieejami faktiski visu gadu. Daudziem pētersīļi gan tā ne visai, jo stipri garšā un ne visai viegli sakošļājami, taču ir kāds noslēpums: ja ļoti smalki sakapā un tad pievieno ēdienam, tie ir brīnišķīgi!

Gardā mērce ar baklažāniem un pētersīļiem

Šī ir izcila mērce pie pastas. Var, protams, arī ar rīsiem vai varbūt pat kartupeļiem, tomēr – pamēģiniet ar spageti un sapratīsiet, ka tā ir lieta! Manuprāt, galveno garšas lomu šajā receptē spēlē tieši baklažānu un pētersīļu duets, kopīgi veidojot saderīgu saskaņu.

30 minūšu/vienkārši/4-5 porcijas

Sastāvdaļas

  • 2 nelieli baklažāni (ap 400 g)
  • 1 sīpols
  • 1 cukīni
  • olīveļļa cepšanai
  • 1 kārbiņa tomātu gabaliņu savā sulā
  • (vai pašvārīti tomāti bez mizām)
  • lauru lapa, rīvēts muskatrieksts
  • sāls, svaigi malti melnie pipari un cukurs pēc sajūtas
  • 2 ķiploka daivas
  • buntīte svaigu pētersīļu
  • 10 g sviesta
  • 1 mocarellas bumba (125 g)
  • svaigs baziliks

Gatavošana

1. Baklažānus sagriež apmēram 0,5 cm platās šķēlēs, tad gabaliņos, apkaisa ar sāli, noliek maliņā. Tāpat rīkojas ar cukīni. Sāls izvilks lieko sūrumu un mitrumu. Sīki sakapā sīpolu, ķiploka daivas, ļoti smalki – pētersīļus.

2. Pannā sakarsētā eļļā apcep sīpolus, pievieno tomātus savā sulā vai pašvārīto tomātu mērci, sāli, piparus, šķipsnu rīvēta muskatrieksta un lauru lapu. Apmaisot kādu laiciņu pavāra. Ja garša pārāk skāba, pieregulē to ar cukuru.

3. Kad sāls izvilcis no cukīni un baklažāniem mitrumu un sūrumu, tos nosusina ar virtuves papīra dvieļiem.

4. Citā pannā sakarsē eļļu un tajā apcep nosusinātos baklažānus un cukīni, kā arī ķiplokus. Pēc brīža pievieno arī smalki sakapātos pētersīļus, pēc garšas pieber sāli un piparus.

5. Tad abu pannu saturu savieno, uzkarsē un iemaisa sviestu un sīkos gabaliņos saplūkātu mocarellas sieru. Ja ir pieejams svaigs baziliks, pašās beigās ieplūkā arī to. Pasniedz karstu!
 

Pieredze rāda, ka mērci nevar atdzesēt un tad vēlreiz sildīt, jo mocarellas siers pa otram lāgam tik labi vairs neizkūst.


Citronīgi krēmīgā pasta ar pētersīļiem

Interesants veids, kā parastus makaronus padarīt atšķirīgus – aromātiskākus un, pateicoties saldajam krējumam, arī garšīgākus. Tas nekas, ka mazliet saldā krējuma – ja darbosieties un fiziski kustēsieties, nekāda vaina! Un, protams, pētersīļi, kā punkts uz "i".

10 minūšu (vai 20 minūšu, ja pasta vēl jāvāra)/nekā grūta/4–5 porcijas

Sastāvdaļas

  • 500 g vārītas pastas
  • 1–2 tējk. norīvētas dzeltenās citrona miziņas
  • citrona sula pēc garšas (bet vismaz 1 ēd. k.)
  • 150 g saldā krējuma (vai vairāk, pēc garšas)
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • smalki rīvēts parmezāna tipa siers
  • ļoti sīki sakapāti svaigi pētersīļi

Gatavošana

1.Izvārītu pastu ber pannā (var iztikt bez taukvielām), uzkarsē un pielej saldo krējumu.

2. Maisot apcep, pievieno rīvētu citrona miziņu un svaigi spiestu citrona sulu.

3. Pieber svaigi maltus melnos piparus un pusi no sakapātajiem pētersīļiem. Samaisa, pagaršo, varbūt vajag vēl ko papildināt, piemēram, sāli.

4. Uz smalkās rīves sarīvē parmezāna vai līdzīga tipa cieto sieru.

5. Servē pastu lielā bļodā, pārkaisa ar sarīvēto sieru un papildu pētersīļiem.
 

Šajā receptē iesaku izmantot pastu spirālītēs vai līdzīga veida, lai visas garšas labāk saķeras makaronu rieviņās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata