Brīnišķīgā sīpolu zupa
Ir gatavotas un garšotas dažādas sīpolzupu receptes, no kurām klasiskākā laikam ir franču stilā ar baltvīnu. Ir taisīta arī tā, un ir mēģināts arī ar konjaku. Visas gardas! Šoreiz piedāvāju versiju ar alu un sīpoliem līdzās arī divus puravus. Izmēģiniet!
Pagatavošanas laiks: pusstunda
Sarežģītības pakāpe: nav grūti, vienīgi mazliet jāparaud
Daudzums: 6 - 8 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 4 palieli sīpoli
- 2 puravi (baltā un gaišzaļā daļa)
- augu eļļa un sviests cepšanai
- 1 tējk. ķimeņu
- 2 šķipsnas kaltēta timiāna 2 ēd. k. tomātu pastas
- 1 glāze alus
- 8 glāzes karsta buljona
- sāls, pipari, cukurs pēc garšas
Maizītēm
- 8 maizes šķēles
- ap 300 g rīvēta, labi kūstoša siera 2 tējk. Dižonas sinepju 2 tējk. tomātu pastas
- 1 ola
GATAVOŠANA
1. Sīpolus nomizo un sagriež plānos pusgredzenos. Purava gaišzaļo un balto daļu arī sagriež plānās šķēlītēs.
2. Zupas katlā sakarsē eļļu un izkausē kādus 10–15 g sviesta. Vispirms liek cepties sīpolus un, kad tie jau pusmīksti, pievieno puravus. Maisot cep uz nelielas uguns, līdz sīpoli un puravi zeltojas.
3. Pieber timiānu un ķimenes, iemaisa tomātu pastu. Pārlej ar alu, samaisa, pievieno karstu buljonu un uz mazas uguns vāra 15 minūšu. Pievieno sāli, piparus pēc garšas, ja prasās, arī kādu šķipsnu cukura.
4. Kamēr zupa vārās, sagatavo maizītes. Rīvēto sieru sajauc ar sinepēm, tomātu pastu un jēlu olu. Iegūto masu devīgi saliek uz maizītēm, šauj 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 10–12 minūtēm, līdz siers smuki brūnē. Zupu pasniedz ar karstu siermaizīti tieši šķīvī.
Uz cepšanas beigām siermaizītēm var ieregulēt grila režīmu, lai glītāk iebrūnē.
Vienkāršā ābolkūka
Patiešām vienkārša un ātri pagatavojama kūka, kuru var baudīt gan ikdienā pie tējas tases, gan svētku reizē ar karstvīnu. Garšīgi jebkurā gadījumā!
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 22x29 cm veidne
SASTĀVDAĻAS
- 3 normāli āboli, labāk skābeni
- 120 g sviesta
- 160 g cukura
- 1 liela ola
- 250 g miltu
- ½ tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. sodas
- 240 g skābā krējuma
- brūnais cukurs pārkaisīšanai
Ābolus var miksēt ar dažādām ogām.
GATAVOŠANA
1. Ābolus nomizo, izņem serdes un pašus sagriež mazos gabaliņos vai šķēlītēs. Katliņā izkausē sviestu (tikai tik, lai izkūst, nevajag karsēt), pieber cukuru, piesit olu un pieliek skābo krējumu. Ar rokas kuļamo rīku visu sakuļ.
2. Bļodā ieber miltus, pieliek sodu un cepamo pulveri, izmaisa. Tad pakāpeniski pievieno miltus sakultajam sviestam, samaisot mīklā. Iemaisa sagrieztos ābolus.
3. Kūkas formā ieklāj cepamo papīru. Lej iekšā mīklu, izlīdzina un viegli pārkaisa ar brūno cukuru. Cep 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 30 minūšu, līdz virsa apbrūnē.
4. Kad kūka padzisusi, griež gabalos un bauda! Ļoti gardi ar saldējumu.