Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Estragona smalkais stils

Tā nav dille, pētersīlis vai zaļie loki, un pat ne baziliks vai rozmarīns. Estragons, pat ja ir dzirdēts vai pat tiek regulāri lietots, kopumā Latvijā nav tas populārākais garšaugs. Bet ir to vērts – pats nākamgad noteikti iesēšu vai iestādīšu stādiņus arī savos laukos, jo estragons ir smuks dobē, tas nav arī nopērkams veikalos, taču aromāts un garšas īpašības tam ir ļoti interesantas un smalkas!

Līdakas filejas baltvīna un estragona ietvarā

Vienkārši pagatavojama brīnumgarda zivtiņa, kas vienlīdz labi garšo gan silta, gan atdzisusi. Estragons kopā ar sīpolu un baltvīna piedevu veido ļoti saskanīgu garšu ansambli – pat nekādas piedevas neprasās! Bet, ja tomēr, tad būs saderīgi ar zaļajiem salātiem vai grilētiem dārzeņiem.

20 minūšu /  3–4 porcijas/ nekā grūta, izņemot asakas  

Sastāvdaļas 

  • 1 sīpols
  • 400 g līdakas filejas (vai cita baltās gaļas zivs)
  • 50 ml sausa baltvīna
  • 2–3 svaigi estragona zariņi
  • sauja ķirštomātiņu
  • sāls un pipari (labāk baltie) pēc garšas

 

Gatavošana

1. Zivs fileju sagriež nelielos gabalos, noskalo un nosusina ar virtuves papīra dvieļiem, pārkaisa ar sāli un pipariem. Ja tā ir līdaka, asakas būs grūti izvilkt – šis "prieciņš" jāatstāj vēlākam, kad zivs būs izcepta.

2. Pannā sakarsē eļļu un apcep tajā sīki sakapātus sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad liek cepties arī zivs gabaliņus. Pievieno estragona lapiņas, kas nolasītas no cietajiem kātiem, kā arī ķirštomātiņus, kurus vēlams pirms tam sadurstīt, lai karstumā nesprāgst.

3. Pēc pāris minūtēm pielej baltvīnu un zivs gabaliņus uzmanīgi apgriež uz otru pusi. Uzliek pannai vāku un uz nelielas uguns cep vēl pāris minūšu. Gatavs! 

Ja biedē asakas, kas līdakai tomēr ir un turklāt tādas atskabargainas, mierīgi var izvēlēties citu balto zivi, arī saldētu. 


Paipalu oliņas pikantā marinādē

Šis ir no sērijas "interesanti"! Process interesants, izskatās interesanti un garšo patiešām labi. Atkal jau estragons parāda savas smalkās garšas īpašības, un iesaku pamēģināt vēlajās brokastīs ar grauzdētu maizi, siera izlasi un varbūt pat malku dzirkstošā.

15 minūšu (plus24 h ledusskapī) / neliela burciņa /  elementāri

Sastāvdaļas 

  • 12–16 paipalu olu (atkarībā no trauka lieluma)
  • 1 neliels sīpols
  • 0,5 l ūdens
  • 1 lauru lapa
  • 1 tējk. kadiķogu
  • 1 tējk. melno graudu piparu
  • 1 tējk. sinepju sēklu
  • 1 tējk. ķimeņu sēklu
  • 1 čili pāksts
  • 100 ml baltvīna vai ābolu etiķa
  • 20 g sāls
  • 20 g cukura
  • 1 tējk. norīvētas citrona miziņas
  • 2 zariņi svaiga estragona (apmēram 1 ēd. k. nolasītu lapiņu)
  • 1 diļļu zariņš
  • 1 pētersīļu zariņš

Gatavošana

1. Novāra paipalu olas apmēram sešas septiņas minūtes (lai ir cieti vārītas). Atdzesē.

2. Sausu pannu bez taukvielām sakarsē un liek tajā uz pusēm pārgrieztu sīpolu (ar visu mizu) ar griezuma vietu uz leju. Cep, līdz sīpols brūni zeltains un sāk smaržot (nepiededzina).

3. Katliņā ielej puslitru ūdens, pievieno apcepto sīpolu, lauru lapu, kadiķogas, piparus, sinepju un ķimeņu sēklas, čili pāksti (var veselu, var pārgrieztu uz pusēm un izņemtām sēklām, ja negribas ļoti asu). Pielej etiķi, uzliek vāku un uzvāra. Tad pievieno sāli un cukuru, izmaisa un ļauj atdzist.

4. Vārītās paipalu olas noloba, savieto tīrā stikla burciņā un pārlej ar marinādi. Pievieno vēl norīvēto citrona miziņu, estragonu, dilles un pētersīļus. Skrūvē burciņu ciet un liek ledusskapī – vēlams, lai ievelkas diennakti. Izcila uzkoda!

Paipalu olu vietā var likt arī vistu olas, attiecīgi tikai lielākā traukā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata