Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 26. novembris
Sebastians, Konrāds

Līgo, līgo, ķimenīte!

Kāds garšaugs nāk prātā, domājot par jūniju, saulgriežu svinēšanu un līgošanu? Man noteikti ķimenes – mazas, kopš bērnības pazīstamas sēkliņas ar nesalīdzināmu garšu. Bez ķimenēm nav īsta jāņusiera, pīrādziņos jābūt ķimenēm, un mazās, apaļās rauga mīklas maizītēs nekas cits kā sviests ar ķimenītēm neiederas!

Krāsnī cepti jaunie kartupeļi ar ķimenēm

Vienkāršs, bet latvieša garšas izjūtai tuvs un pazīstams ēdiens – kartupeļi ar ķimeņu akcentu. Vislabāk šādi kartupeļi sanāk tieši no jaunās ražas bumbuļiem, un tie noteikti ēdami ar visu miziņu.

30minūšu / 4-6.porcijas / viegli 

Sastāvdaļas

  • 600 g nelielu jauno kartupeļu
  • 3 ēd. k. ķimeņu sēklu
  • 1 ēd. k. neitrālas augu eļļas sāls

Gatavošana 

1. Kartupeļus rūpīgi nomazgā, bet mizu atstāj. Tad bumbuļus pārgriež gareniski uz pusēm un viegli apkaisa ar sāli.

2. Lēzenā šķīvī ieber ķimenes. Kartupeļu pusītes ar griezto pusi iemērc ķimenēs (var vairākkārtīgi, lai visa virsma ir ar sēkliņām) un ar ķimeņaino pusi uz leju liek uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepampapīru.

3. Kartupeļu apaļās muguriņas pārslaka un nopindzelē ar eļļu, var vēl pārkaisīt sāli.

4. Cep 225 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūšu (atkarīgs no kartupeļu lieluma)

Šādi kartupeļi ir garšīgi tāpat vien, kā piedeva dažādām gaļām un arī ļoti saderīgi ar mazsālītiem gurķīšiem.


Jāņu dienas falšais zaķis ar ķimeņu sieru

Šis ir viens no variantiem, kā realizēt svētku galdā aizkavējušos jāņusieru. Šāds falšais zaķis sanāk gards un garšvielots, un to var ēst gan siltu, gan atdzesētu kopā ar zaļajiem salātiem, uz maizītes utt. Pa šķēlei var ielikt arī Jāņu dienas burgeros.

1stunda/ 2 "zaķi"/ nekā grūta 

Sastāvdaļas 

  • 500 g maltas tītara šķiņķa gaļas (var arī liellopu vai jauktu gaļu)
  • svaigi malti melnie pipari
  • sāls
  • ķiplokdaiviņa vai ķiploku pulveris
  • 1 ola
  • 3 ēd. k. rīvmaizes
  • 1 mazs sīpols
  • 40 g kaltētu tomātu eļļā (bez eļļas)
  • 130 g ķimeņu siera
  • sauja sakapāta svaiga bazilika

Gatavošana 

1. Malto gaļu bļodā samīca ar olu un rīvmaizi, pievieno sāli un piparus.

2. Sīpolu ļoti smalki sakapā, sieru sagriež mazos gabaliņos, kaltētajiem tomātiem notecina lieko eļļu un arī sagriež gabaliņos. Visu pievieno gaļai, arī svaigi sakapātu baziliku un caur spiedni izspiestu ķiplokdaiviņu.

3. Gaļas masu rūpīgi samīca un ar samitrinātām rokām kukulīšu formā izveido divus vienāda izmēra "zaķīšus|". Tos liek uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru, un cep 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūšu, līdz kukulīši apcepušies garšīgi zeltaini brūni.

Jāņu dienas falšajā zaķī labi iederēsies arī sīki sagriezti marinēti vai mazsālīti gurķīši, ja negribas vai mājās nav kaltēto tomātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata