Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Parmezāna tipa sieri

Siers kā garšviela? Jā! Cietie, kā mēdz teikt, parmezāna tipa, sieri ir izcili aromātiski un spēj piešķirt ēdieniem īpašu noti, kādu citādi nedabūt. Pats slavenais parmezāns gan ir diezgan dārgs, tāpēc vērts pameklēt lētākas, bet ne mazāk labas alternatīvas – cieto sieru pasaule ir varen plaša. Šoreiz divas gardas uzkodas, Ziemassvētku gaidīšanas laikā ieejot!

Sierīgi cukīni rullīši un paprika tomātu mērcē

Laiks: Pusstunda

Porcijas: uzkoda 2 personām

Sarežģītība: vienkārši

Šajā receptē draudzīgi sadzīvo gan mocarella, gan cietais siers – gardēžiem labi pazīstams pārītis, kas daudzus ēdienus paceļ augstākā līmenī! Ja komplektā vēl garda, pašvārīta tomātu mērce un apcepti dārzeņi, tad… mēli var norīt!

Sastāvdaļas:

  • 1 tvirts, neliels cukīni
  • pāris mini papriciņu olīveļļa
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • ap 300–400 g pašvārītas tomātu mērces
  • 1 mocarellas bumba (125 g)
  • sauja svaigi rīvēta cietā siera

Gatavošana:

1. Cukīni sagriež gareniski 3 mm plānās šķēlēs, mini paprikas pārgriež uz pusēm un iztīra sēklas. Tad visu izvieto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, pārziež ar eļļu (paprikas pusītes var iemasēt), apsāla un appiparo. Cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūšu.

2. Tikmēr lēzenā cepamtraukā ielej tomātu mērci. Ja tās nav, to var ātri izvārīt: apcep pannā sakapātu sīpolu un ķiplokdaiviņu, pievieno blendētus konservētos tomātus, pieber šķipsnu oregano, garšu pieregulē ar sāli un cukuru.

3. Kad cukīni šķēles apcepušās, tās ņem no krāsns ārā. Mocarellas bumbu sagriež piemērota izmēra gabaliņos un ietin cukīni šķēlēs kā rullīšos, savukārt paprikas pusītē liek sieru un otru pusīti pa virsu.

4. Cukīni rullīšus un sapildītās paprikas sasēdina tomātu mērcē, visam devīgi pārkaisa rīvētu parmezāna tipa cieto sieru un iešauj cepeškrāsnī vēl uz 10 minūtēm, lai sieri smuki pakūst.

Ja vēlas sātīgāku versiju, tomātu mērcē var iemaisīt jau izvārītu pastu.

 

Krāsnī cepti fenheļi ar šalotēm

Gardi tāpat vien, ar kraukšķīgu maizīti, bet labi saskan arī ar gaļas un zivju ēdieniem. Arī pie pastas būs garšīgi! Un galu galā – arī ar ceptiem kartupeļiem nekādas vainas… Vārdu sakot, daudzveidīgi apēdama uzkoda!

Laiks: Pusstunda

Porcijas: 2

Sarežģītība: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 1 fenheļa bumbulis
  • 2 palieli šalotes sīpoli
  • 3 ēd. k. olīveļļas
  • sula no ½ citrona
  • 1 tējk. kļavu sīrupa
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • sauja rupji sakapātu valriekstu
  • svaigi pētersīļi pārkaisīšanai
  • sauja svaigi rīvēta cietā siera

Gatavošana:

1. Fenhelim nogriež galus un pašu bumbuli sakapā gareniskās šķēlītēs. Tāpat izdara ar šalotes sīpoliem. Sakapātos dārzeņus liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepampapīru, un izlīdzina vienmērīgā kārtā.

2. Bļodiņā samaisa olīveļļu ar kļavu sīrupu, svaigi spiestu citrona sulu (mazliet sulas atstāj pasniegšanai), sāli un pipariem. Ar šo maisījumu pārslaka fenheļus un sīpolus.

3. Šauj plātni 200 grādos un cep 20–25 minūtes, līdz dārzeņi sāk zeltaini brūnēt (sākt melnēt nevajadzētu ļaut).

4. Liek uz šķīvja, pārkaisa sakapātus riekstus, svaigi rīvētu cieto sieru un sīki sagrieztus pētersīļus. Pārpilina ar atlikušo citrona sulu un pasniedz galdā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata