Ķirbja un lēcu zupa ar raksturiņu
Manuprāt, ķirbja biezzupa ar papildu sastāvdaļām un garšvielām ir viens no drošākajiem variantiem, kā pacienāt arī tos, kuri ķirbju ēdienus ne visai mīl. Jo zupa ir viens no ēdieniem, kuru variēt iespējams uz visām pusēm un dažādām gaumēm.
Sastāvdaļas
10–15 cm garš purava kāts (baltā un gaišzaļā daļa), 1 ēd. k. olīveļļas cepšanai, 2–3 ķiploka daiviņas, 1 liels burkāns, 150 g sarkano lēcu, 1–1,2 litri dārzeņu buljona (plus vēl, ja gribas šķidrāku), 400 g ķirbju biezeņa (vārīts un blendēts), pāris šķipsnu itāļu garšvielu maisījuma (vai citas garšvielas, kas uzrunā!), ½ tējk. maltu kumīna sēklu, sāls un pipari pēc garšas, čili pulveris, ja vēlas (rekomendēju ½ tējkaroti!), vai asā Sriracha mērce pēc garšas.
Gatavošana
1. Izvāra ķirbja mīkstumu, padzesē un sablendē. Kamēr vārās, sīki sakapā ķiploka daiviņas, sagriež pusripās purava kātu, bet burkānu – gabaliņos. 2. Katlā sakarsē olīveļļu un maigi apcep tajā puravus, tad pievieno arī ķiplokus un burkānus, visu mazliet apcep kopā. 3. Pieber lēcas, pielej buljonu un pievieno arī ķirbju biezeni. Pēc garšas pievieno visas garšvielas, uzvāra, noregulē nelielu karstumu un ļauj zupai zem vāka vārīties 20 minūšu. 4. Kad zupa gatava, ļauj tai mazliet atpūsties un tad sablendē viendabīgā biezzupā. Pasniedz ar mīļākajām piedevām – var ar maizes grauzdiņiem, var ar ķirbju vai citām sēklām. Man bija bazilika pesto un pāris mazu, viegli asu čili.
Ja vēlas, zupai pēc blendēšanas var pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru.
Spinātu salāti ar ceptu ķirbi, baziliku un kazas sieru
Rudenīgi salāti ar gardēžu cienīgu tekstūru dažādību: sviestaini miltains ķirbis, kraukšķīgas ķirbju sēklas, maigi zīdains kazas siers, svaigas spinātu lapas, spirdzinoša mērcīte un saldas dzērveņu sukādes…
Sastāvdaļas
1 mazs Butternut šķirnes ķirbītis (var arī citu), sāls un pipari pēc garšas, olīveļļa, 1 iepakojums spinātu lapu (100 g), sauja žāvētu dzērveņu, sauja ķirbju sēklu, mīkstais kazas siers (daudzums pēc vēlmēm), sauja svaigu bazilika lapiņu.
Mērcītei 1,5 ēd. k. citrona sulas, 2 tējk. šķidra medus, 1 tējk. Dižonas sinepju, 2 ēd. k. olīveļļas, ½ tējk. ķiploku pulvera, šķipsna maltu kumīna sēklu, sāls un pipari pēc garšas.
Gatavošana
1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 210 grādiem. Kamēr silst, nomazgā ķirbi, gareniski sagriež četrās daļās, izņem sēklas. Mīkstumu ar visu mizu sagriež apmēram 1 cm biezās šķēlēs – kā tādos pusmēnestiņos. Ber bļodā, pārlaista ar olīveļļu, pārkaisa sāli un piparus, ar rokām apmaisa. Liek uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj krāsnī uz 15–20 minūtēm. 2. Kamēr ķirbis cepas, sagatavo salātu mērci – visas sastāvdaļas samaisa iespējami viendabīgi (var sakratīt aizskrūvētā burciņā). 3. Ceptajām ķirbja šķēlēm ļauj atdzist, tikmēr salātu traukā ber spinātu lapas un bazilika lapiņas, samaisa. 4. Tālāk var darīt divējādi: pievienot arī pārējās sastāvdaļas, pārliet mērcīti, samaisīt un likt pa šķīvjiem (ķirbja šķēles pa virsu) vai arī likt zaļumus uzreiz pa porcijām šķīvjos, virsū kārtot ķirbjus, pārkaisīt ar ķirbju sēklām, dzērvenēm un kazas sieru, bet mērcīti pārliet beigās.
Kazas siera vietā visnotaļ labi iederas arī aitas siers.