Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Spirgtā zaļuma dažādība

Aprīli pasludinām par zaļo mēnesi, jo tāds tas arī ir – parādās pirmās lapiņas, zāles un nezāles, visi grib kaut ko sēt un stādīt. Un bieži vien vairāk kārojas arī apēst kaut ko no "zaļā gala", vai ne? Tāpēc gatavosim dažādus pavasarīgus ēdienus, kuros ieliksim zaļus, veselīgus akcentus.

Sparģeļi seleriju biezeņa gultiņā ar olas sedziņu

Šis ir ēdiens no sērijas "spēlējam restorānos" – nav pārlieku sarežģīts, bet garšu nianses tomēr ir ārpus ikdienišķā. Ļoti pavasarīgs un vienlaikus pietiekami sātīgs veģetārs ēdiens, piemērots gan brīvdienu pusdienām, gan elegantām vakariņām.

Pagatavošanas laiks: 45 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nedaudz sarežģītāk, nekā vienkārši izvārīt olu

Daudzums: 2 porcijas

Sastāvdaļas:

Seleriju biezenim:

  • 1 selerijas saknes bumbulis (400 g)
  • 2 ēd. k. sviesta
  • 2 strēmeles dzeltenās citrona miziņas (nomizotas ar dārzeņu mizojamo)
  • 3 lauru lapas
  • ap 50 ml ūdens
  • 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls pēc garšas ap 50 ml saldā krējuma

Sparģeļiem ar olu:

  • 10 zaļo sparģeļu
  • 2 ēd. k. pētersīļu biezeņa (skatīt otro recepti)
  • 10 g auksta sviesta
  • sāls
  • svaigi malti baltie pipari
  • 2 bez čaumalas vārītas olas

Kad pasniedz porciju, olai vajadzētu būt siltai – ja tā paspējusi atdzist, ielaiž uz brīdi karstākā ūdenī.

Pagatavošana:

1. Vispirms sagatavo sparģeļus. Nogriež koksnainos galus un pašus sparģeļus sagriež 1–2 cm garos gabaliņos (galotnītes atstāj garākas, ap 4 cm). Katliņā uzvāra ūdeni, pieber sāli pēc garšas un liek vārīties sagrieztos sparģeļus. Vāra pusotru minūti, tad nokāš un uzreiz ieber iepriekš sagatavotā bļodā ar aukstu ūdeni un ledusgabaliņiem. Pēc minūtes sparģeļus ceļ ārā, notecina un noliek maliņā.

2. Seleriju biezenim nomizo selerijas sakni un sagriež apmēram 2–3 cm lieluma kubiņos. Katliņā izkausē divas ēdamkarotes sviesta, piekaisa sāli un ber klāt selerijas gabaliņus, pievieno vēl citrona mizas strēmeles un lauru lapas. Pielej apmēram 30 ml ūdens un noregulē mazu karstumu, lai selerija neapcepas, bet viegli sutinās.

3. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, zem vāka sutina 20 minūšu, pievienojot vēl pa drusciņai ūdens, kad esošais iztvaikojis. Kad selerija mīksta, izņem citrona mizas un lauru lapas. Pārlaista selerijas ar svaigu citrona sulu un tad visu pārvieto blendējamā traukā.

4. Sablendē biezenī, pieber sāli pēc garšas un beigās iemaisa saldo krējumu. Noglabā siltumā.

5. Kad seleriju vārīšanās ir apmēram pusē, sagatavo olas. Nelielā katliņā uzvāra ūdeni, pieber sāli un noregulē nedaudz zemāku temperatūru, lai ūdens nevis vārās, bet virst (ap 90 grādiem). Pa vienai izvāra ūdenī olas bez čaumalas. Dara tā: olu uzmanīgi iešķiļ tējas sietiņā, ļauj mazliet notecēt liekajam šķidrumam (baltums paliks sietā!) un uzmanīgi ielaiž olu virstošajā ūdenī. Uzmanot, lai ola nenosēžas pašā dibenā, to lēni vāra trīs četras minūtes (atkarībā no olas lieluma), tad ar putu karoti izceļ un uz brīdi ielaiž aukstā ūdenī. Tāpat izvāra otru olu.

6. Pannā liek divas ēdamkarotes pētersīļu biezeņa, uzsilda, izkausē tajā aukstu sviestu un pievieno blanšētos sparģeļus. Apmaisa, lai sasilst, pieber sāli pēc garšas.

7. Uz siltiem šķīvjiem liek selerijas biezeni, pa virsu sparģeļus pētersīļu mērcē un visbeidzot vārīto olu. Dekorē ar sparģeļu galotnītēm, svaigi maltiem baltajiem pipariem.


Aromātiskā pētersīļu mērcīte

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: neliels trauciņš (ap 100 ml) ar mērcīti

Sastāvdaļas:

  • 3 saujas svaigu pētersīļu (ar gludām lapiņām)
  • 1 ēd. k. neitrālas augu eļļas
  • 100 ml ledusauksta ūdens
  • 1 tējk. medus

Pagatavošana:

1. Ūdeni ielej metāla bļodiņā un uz 15 minūtēm ievieto saldētavā. Pētersīļus noskalo, nosusina, nogriež resnākos kātus (tos nevajadzēs) un pārējos stiebrus ar lapām rupji sakapā.

2. Pannu liek uz plīts, vidējā karstumā uzkarsē un ielej eļļu. Pēc brītiņa pievieno medu un ļauj tam viegli karamelizēties. Pieber sakapātos pētersīļus un apmaisot apmēram pusminūti tos pasutina eļļas un medus maisījumā.

3. Izņem no saldētavas bļodu ar auksto ūdeni un liek tajā karstos pētersīļus. Samaisa, pārlej blendējamā traukā un sablendē viendabīgā mērcē. Ja vēlas pavisam smalku mērci kā restorānā, pētersīļu biezeni liek smalkā metāla sietā un ar silikona lāpstiņu to izberž cauri – sanāks tāds skaisti zaļš pētersīļu ūdentiņš.

4. Iegūto mērcīti vai izkāsto ūdentiņu pāris dienu var glabāt ledusskapī. Kad ievajagas, to pasilda pannā, pievieno auksta sviesta gabaliņu, maisot ļauj tam iekust un – mērce gatava! Ja vēlas, mazliet pievieno sāli pēc garšas. Izcili pie sparģeļiem, blanšētiem brokoļiem, sviesta pupiņām, zaļajiem zirnīšiem utt.

Iesaku izmēģināt pētersīļu mērcīti arī pie zivs ēdieniem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata