Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vīriešu zapte sacepumos

Februāris ir pēdējais ziemas mēnesis, ko mēs nodēvēsim par sildoši pikanto un atbilstoši tam arī gatavosim – pārsvarā siltus, sātīgus, garšvielām un garšaugiem bagātus ēdienus, kuros netrūks arī piparota asumiņa. Šoreiz divi vienkārši sacepumi, bet varbūt mazliet citādi, nekā ierasts: viens ar vārītiem kartupeļiem un otrs ar tortiljām, bet abos vīriešu zapte un, protams, siers.

Sacepums ar kartupeļiem, vīriešu zapti un siera cepurīti 

Šī recepte ir no sērijas, kad pusdienas jāgatavo no tā, kas jau mājās ir. Pamatā ir kartupeļi, kas pēc izvārīšanas daļēji saspaidīti un samaisīti ar mazliet saldā krējuma (tādi garšo bērniem, kuri vīriešu zapti vēl nenovērtē!), pa virsu pašvārīta vīriešu zapte, rīvēts siers un smukumam arī paipalu oliņas.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 3 vārīti kartupeļi
  • šļuciņa saldā krējuma
  • 3–4 ēd. k. vīriešu zaptes
  • šķipsna ķiploku pulvera (ja vēlas)
  • ap 40 g labi kūstoša puscietā siera (šoreiz Čedaras)
  • 2 paipalu oliņas (vai vairāk, ja gribas)
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • zaļie lociņi pasniegšanai 

Kartupeļu vietā var izmantot arī jau izvārītu pastu, savukārt vīriešu zapti var aizstāt ar kādu asāku tomātu mērci, vēlams, pašvārītu.

Gatavošana:

1. Kartupeļus nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un izvāra mīkstus. Nokāš, kamēr vēl karsti, tiem pielej šļuciņu saldā krējuma un pieber sāli, kārtīgi samaisa, nesatraucoties, ka daļa kartupeļu jauki pašķīst.

2. Cepamtraukā liek kartupeļu kārtu, pa virsu pašvārītu vīriešu zapti – daudzums pēc garšas un gaumes. Ja zapte tāda maigāka, pikantumam pārkaisa vēl ķiploku pulveri.

3. Sarīvē un pārkaisa sacepumam sieru. Pāris vietās (šoreiz divās) ar karoti uztaisa nelielus padziļinājumus, kur iesit pa paipalu oliņai. Pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

4. Šauj 180–200 grādos sakarsētā krāsnī un cep 15–20 minūšu, līdz siera virsiņa skaisti pārkususi un sāk zeltaini brūnēt. Pasniedz ar zaļajiem lociņiem.

 

Krāsnī ceptas pildītas tortiljas

Var jau pildītas tortiljas apcept vienkārši uz pannas, tas būs arī ātrāk, bet krāsnī ceptas, turklāt vēl ar sieru un pikantu mērci tās būs gluži vienkārši garšīgākas. Pildījumu tortiljām var nebeidzami variēt, vadoties pēc ēdēju gaumes, bet šoreiz – vistas fileja garšvielās.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: 1 - 2 porcijas (atkarīgs no apetītes)

Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta 

Sastāvdaļas:

  • 1 liela tortilja
  • 1 neliela vistas fileja
  • pa krietnai šķipsnai malta kumīna un koriandra sēklu
  • sāls un svaigi malti melnie pipari
  • 10–15 g puscieta, labi kūstoša siera
  • 3 ēd. k. vīriešu zaptes
  • 1 mocarellas bumba (125 g)
  • asā čili mērce Sriracha pasniegšanai svaigs koriandrs jeb kinza

Tortilju pildījumam var pievienot arī konservētas pupiņas, kukurūzu vai vēl ko citu, kas labi garšo un veido saskanīgu ansamblīti.

Gatavošana:

1. Pannā sakarsētā eļļā apcep mazos gabaliņos vai strēmelītēs sagrieztu vistas fileju kopā ar krietnu šķipsnu malta kumīna un malta koriandra. Pēc garšas pieber sāli un piparus. Maisot apcep pāris minūšu, līdz gaļa gatava.

2. Tortilju izklāj uz virsmas un pārkaisa ar rīvētu puscieto sieru. Tam pa virsu liek sacepto vistas fileju. Sarullē tortilju rullītī un sagriež trijās daļās (vai divās, vai četrās – atkarībā no cepamtrauka izmēra).

3. Tortiljas gabaliņus iekārto ar eļļu ieziestā cepamtraukā. Katru gabaliņu pārsmērē ar eļļu arī no virspuses. Šauj cepeškrāsnī grila režīmā un pāris minūšu cep, līdz tortiljas sāk apbrūnēt.

4. Ņem no krāsns ārā, pārlej vīriešu zapti un strēmelēs saplūkātu mocarellas sieru. Šauj atkal krāsnī un cep, līdz siers izkusis un sāk jauki burbuļot. Pārlaista ar šļuciņu asās Sriracha mērces un pārkaisa svaigu koriandru vai citus zaļumus pēc izvēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata