Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

(Ne)iespējamais MIERS

Kāda ir miera cena, un vai izvēli piekāpties agresora priekšā vispār var saukt par izvēli? Par to jādomā katru reizi, dzirdot kārtējo piedāvājumu miera plānam Ukrainai un analizējot nākotnes scenārijus gan gadījumā, ja šāds plāns tiešām tiks īstenots jau tuvākajā laikā, gan gadījumā, ja līdz tam tik viegli vis nenonāks.

Skaidrs, ka scenāriji jebkurā gadījumā nav rožaini. Skaidrs, ka izšķiršanās Ukrainai starp robežu sašaurināšanu un dzīvībām ir neiedomājama. Skaidrs, ka Krievija ir aizgājusi tik tālu, ka atkāpšanās vairs nav vienkārša. Karš turpinās, globālie spēlētāji savas šaha figūras turpina bīdīt, lai viens otram varētu uzvaroši ielikt matu, bet, kāds izrādīsies ne tikai šīs asiņainās spēles iznākums, bet arī ilgums, joprojām ir grūti prognozējams.

Taču, ja par vieglākām un skaistākām tēmām, tad šoreiz SestDienā īsti iedvesmojoša saruna – par skriešanu. Tiem, kas nekad nav tā pa īstam skrējuši (vai skrējuši ir tikai vajadzības, ne vēlmes pēc), no malas tas var izskatīties pat nedaudz dīvaini – kāpēc gan mocīties, ejot jau krietni pāri cilvēka spēju robežām (ultramaratonos jau vairs nav runas ne par kādu komforta līmeni, te jau tiešām ir spēju robežas – ticiet man). Taču tiem, kas skrien jau ilgi un daudz vai vismaz kādreiz tā kārtīgi ir to pamēģinājuši, pierodot pie galvas izvēdināšanas, endorfīnu rašanās ķermenī un gandarījuma sajūtas par pieveiktajiem kilometriem, nav jāstāsta, ko tāds skrējiens dod un kāpēc tas vajadzīgs.

"Pieļauju, ka katram tās sajūtas ir savādākas. Iesaku pārvarēt sevi un sākt kustēties. Nesaku, ka katru dienu ir jāiet pāri tām divām stundām un ka noteikti tai jābūt skriešanai. Tā var būt arī riteņbraukšana, iešana – galvenais nosacījums ir just, ka tu nedaudz iesvīsti. Arī pārķert par daudz nevajag, tā, ka vairs nevari parunāt. Ja ejot vai skrienot esi viens, pamēģini padziedāt. Ja tu to nevari, ja esi aizelsies, tas jau ir par daudz, par ātru," aicina ultramaratonists Jānis Šnepste, un te nu katram kārtīgam latvietim jau skaidrāks: arī skriet var dziedot, tātad jāpamēģina ir.

Turklāt Latvija tam tiešām ir piemērota vieta, un, papildinot Šnepsti, gribas piebilst, ka ne tikai tāpēc, ka te tiek organizēti daudzi lieliski skriešanas pasākumi, kur entuziasms un patiess kustības prieks rada neatkārtojamu noskaņu un aicina tiešām piedalīties, nevis tikai uzvarēt. Arī tāpēc, ka Latvijas mežos joprojām ir daudz un dažādas taciņas, par kurām skriešana jau kļūst par veselu smaržu pasaules piedzīvojumu. Arī tāpēc, ka varam skriet gar jūru. Arī tāpēc, ka tas ir lēts un demokrātisks sporta veids – vismaz sākumā, kamēr vēl nekārosit jaunākos kedu modeļus.

Tāpēc skrieniet – skrieniet pretī vasarai, pretī saulei vai lietum, pretī izvēdinātam prātam un jaunām idejām! Un nešaubieties, ka tad izdosies gan ultramaratoni sporta distancēs, gan tajās, kas katru dienu un ko mēdzam lamāt par nebeidzamu vāveres riteni. Vārdu sakot – lai vasaras vidus iedvesmo arī jauniem paradumiem un atrisina sen ieilgušas problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Latvijas nodokļi uz Baltijas fona

Ap Latvijā iecerēto nodokļu reformu saceltā ažiotāža tostarp raisījusi arī interesi, kādas tad īsti ir nozīmīgākās nodokļu likmes un atsevišķi, iedzīvotāju maciņus tieši skaroši parametri abās...

Nakts vilcienu renesanse Eiropā

Pirms gadiem divdesmit jau šķita, ka nakts vilcienu ēra Eiropā ir neatgriezeniski beigusies, jo lēto cenu aviokompānijas steidza cita citu pārspēt ar izdevīgākiem piedāvājumiem, kas daudziem šķi...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata