Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Par jaunām sejām. Un Putniem

Karš Ukrainā turpinās – nu jau vairāk nekā trīs mēnešus. Pārtikas cenas (tostarp tikko pieminētā Krievijas iebrukuma dēļ) pasaulē kāpj, un jau tagad skaidrs: tā nebūs tikai nabadzīgāko valstu problēma. Tikmēr pašmāju politikā jau pirmsvēlēšanu laika grūstīšanās. Gribētos teikt – tas viss tikai tāds pavasara dullums, bet diemžēl jāatzīst – tuvākie mēneši nudien nezīmējas gaišos toņos, iespējamie risinājumi nešķiet ne spīdoši, ne ātri, un, šķiet, jāgatavojas gan jostu savilkšanai, gan visai košam priekšvēlēšanu laikam, kad solījumu būs daudz, bet, kas no tā vēlāk tiešām “kritīs makā”, grūti prognozēt.

Un, ja drusku plašāk par iekšpolitiskajām cīņām, gājieniem ar visām iespējamajām figūrām un savstarpējiem apvainojumiem, tad jāatzīst: šajā situācijā laikam bēdīgākais nav vis ministru nomaiņa vai atsevišķu politiķu nevēlēšanās atzīt kļūdas, kā pirmajā mirklī varētu šķist. Daudz vairāk bažas rada kārtējo reizi nodemonstrētais līderu un konkurences trūkums uz tik augstu amatu kā ministra krēsls. Sevišķi biedējoši tas ir šādā – visdažādāko krīžu – laikā, kad valsts gluži vienkārši nevar atļauties īpaši daudz “izmēģinājumu” un “otro iespēju”.

Otra lieta, kas šajā ziņā mieru apziņā neveicina, – nav pārliecības par koalīcijas spēju tik tiešām pragmatiski savā starpā sastrādāties, citam citu atbalstot un kopīgi pieņemot lēmumus, kas varbūt izklausās pēc politiskās fantastikas priekšvēlēšanu laikā, taču no vēlētāja viedokļa būtu tik ļoti nepieciešams krīzes situācijās. Kas par to liecina? Kaut vai tas, ka žurnāla nodošanas brīdī balsojums par abiem ministra amata kandidātiem vēl nebija noticis un, vai, SestDienai šonedēļ iznākot, tik tiešām Ilzi Indriksoni (NA) un Kristapu Eklonu (virza A/P) varēs godāt par ministriem, vēl ir jautājums. Jācer, ka vismaz šajā ziņā bažas izrādīsies nepamatotas un valdība atkal varēs strādāt pilnā sastāvā.

Kas tad vispār šajā krīžu pilnajā pavasarī var palīdzēt? Protams, putni. Ja neesat tiem vēl pievērsuši uzmanību, tad īstais laiks. Iespējams, būsit pat ļoti pārsteigti, kas tik viss nelidinās jums apkārt un ir ieraugāms, ja ciešāk ieskatās un ieklausās. Turklāt, kā norāda Eiropas populārākā putnu lauka noteicēja tulkotāja Elīna Gulbe, – tieši tagad, maijā, ir visjaukākais laiks to vērošanai. Un interesanti būs jebkur. “Tikai jāceļas no rīta agri, jo pēc desmitiem putni manāmi pieklust. Putni gan nedzied visi vienlaikus, to var novērot, ilgāk uzturoties dārzā, – vienu brīdi dzied vieni, citu brīdi citi. Tātad, ja tu kādā brīdī kaut ko nedzirdi, tas vēl nenozīmē, ka tā tur nav,” viņa skaidro.

Atliek no pieredzes piebilst: ja tiešām ieklausās tajās putnu balsīs, tad brīžam pat šķiet, ka viss būs atkal kārtībā, dzīvība vienmēr uzvarēs un pasaule atgūs līdzsvaru.

Šīs SestDienas, 27. maija līdz 2. jūnija numurā lasiet:

 

SestDienas SALONS. Eiropas putni dzied latviski. Zooloģe Elīna Gulbe par Eiropas populārākā putnu lauka noteicēja Collins Bird Guide tulkošanu, Getliņu laridofiliem un par to, kur jāputno maijā.

PASAULĒ. “Bada dumpju” riski. Pārtikas cenu dramatiskais kāpums vairāku iemeslu, tajā skaitā Krievijas sāktā kara, dēļ ne tikai draud ar iekšpolitisko nestabilitāti daudzām pasaules nabadzīgajām valstīm, bet pastāv arī bažas, ka pasaulē var jūtami palielināties bēgļu skaits. Kādi ir šīs krīzes cēloņi, un vai ir iespējama visiem pieņemama izeja no tās?

LAIKA MAŠĪNA. Tilts, kur noslēgt rēķinus ar dzīvi. Pirms 85 gadiem Sanfrancisko tika atklāts Zelta vārtu tilts, kas jau drīz vien kļuva par galamērķi ļaudīm ar pašnāvnieciskām tendencēm – izdzīvot pēc kritiena līča ūdeņos no 75 metru augstuma gadījies tikai retajam.

TĒMA. Sēlijas gaišā mala. Baznīcu nakts un diena, kas šogad risināsies 28. maijā, piedāvā visus virzienus, bet bērnības nostalģija izlūkbraucienā aizved uz leišmales pusi – tur sakrālās pieturvietas pārsteidz ar māksliniecisku dažādību, intensīvu līdzpārdzīvojumu un atšķirīgiem likteņiem. Šie dievnami ir gan bijuši atvērti bez pārtraukuma, gan piesmieti un atdzimuši, gan vēl gaida savu Dieva doto iespēju. Uzrunā visi – Ērberģe atklāj kādu īpašu noslēpumu, Birži pārsteidz ar jaunības spēku un varēšanu.

POLITIKA. Ielēkt braucošā vilcienā. Ekonomikas ministra amatā nonākot ilggadējai Nacionālās apvienības biedrei, līdzšinējai ministrijas parlamentārajai sekretārei Ilzei Indriksonei un iekšlietu ministra krēslā sēžoties politikā absolūti nepieredzējušajam, bet iekšlietu sistēmā 30 gadu strādājušajam Kristapam Eklonam, būtiski satricinājumi abās nozarēs līdz Saeimas vēlēšanām nav gaidāmi.

TEHNOLOĢIJAS. Vairs nebūsi anonīms garāmgājējs. Kamēr vieni jau labu laiku enerģiski tirgojas ar dažādiem digitāliem īpašumiem un e-veikalos pielaiko drēbes uz sava avatāra, citi, dzirdot vārdu “metaverss”, vēl tikai rausta plecus un lūkojas fantastikas žanra virzienā. Kas tas īsti ir, kad sāks pilnvērtīgi funkcionēt un ko mainīs mūsu dzīvē?


Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata