Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kaislība, briedums un barības ķēde tik tiešām pilnīgi visam pamatā.

Skatīties, kā cilvēks ēd

Kas notiek politikā, kas notiek Saeimā? Bez tā, ka senas pēcvēlēšanu rīta oktobra prognozes par šķelšanos piepildās un jaunie ministri pamazām sāk izpausties un apgūst teritoriju, vēl arī likumi lēnām, bet tomēr virzās uz priekšu.

Nu tik šausim!! Jā, tieši ar divām izsaukuma zīmēm gribas to rakstīt, ja sanāca paklausīties karstās debates par aicinājumu atļaut jauniešiem pieda­līties medībās jau no 16 gadu vecuma.

Pirmajā mirklī tādam vidējam XXI gadsimta iedzīvo­tājam, kurš mierīgi savu vistu zupai pērk lielveikalā un uz svētkiem gatavs arī sojas tītara cepeti nolocīt, ja cits nav pieejams, tas varētu šķist pavisam margināls jautājums. Bet nekā – debates un pēcāka viedokļu apmaiņa dažādu tīklu burbuļos tik kaislīga, ka varētu domāt – cilvēces un nācijas pastāvēšanas jautājums. Un, ja tajā, tā teikt, no visām pusēm iedziļinās, tad tik tiešām – nav nemaz vienkārši.

"Lēmums nogalināt ir saistīts ar personības briedu­mu un izaugsmi. Protams, tas ir dziļi individuāli, viens sāk ar seksu nodarboties pusaudža vecumā, un nekas slikts ar viņu nenotiek. Bet vērtēt mednieka izaugsmi pēc tā, cik agri viņš ar medībām sācis nodarboties, manu­prāt, nav pareizi, tas neliecina par to, ka problēma būtu līdz galam saprasta," – tā zoologs Jānis Ozoliņš. Sarunā ar viņu no lāčiem un zaķiem Latvijas mežos pavisam viegli var nonākt līdz filozofiskām pārdomām par personības briedumu un kaisles dabu, kas taču ir aktuāls jautājums it visās jomās – arī revolūciju virzītājiem un mākslinie­kiem. Savukārt aktrise un režisore Elita Kļaviņa tam pieliek klāt vēl arī izpētes un patiesuma nozīmi, aicinot paskatīties uz Latvijas iedzīvotājiem caur vienas lauku ģimenes ainu – jauniem cilvēkiem, kuri, meklējot savu vietu šajā laikmetā, neizbēgami tomēr nonāk pilsētas "XXI gadsimta verdzības" rutīnā.

Un kas tam visam pamatā? Patiesībā jau atkal visele­mentārākais – ēst vajag. "Mani vienmēr suģestējis, kā cilvēki ēd, – tāds intīms process. Desmit minūtes skatī­ties, kā viens cilvēks ēd. Krilovs teica, ka nekas tāds īpašs tas nebija, bet pašai dikti patika," tā Kļaviņa. Tātad no "mamuta gādāšanas" līdz mākslai un otrādi – arī tikai viens solis. Kaislība, briedums un barības ķēde tik tiešām pilnīgi visam pamatā.

Žurnāla SestDiena 8. – 14. februāra numurā lasiet:

DABA. Kaisle jāregulē bezkaislīgi. Zoologs Jānis Ozoliņš par to, kad cilvēkam dot stroķi, kā klājas mūsu plēsējiem un kāpēc mednieks nav labākais dzīvnieku skaita regulētājs.

POLITIKA. Ar navarotiem un iekšām. SestDiena turpina iepazīstināt ar pavisam jaunajiem un plašākai sabiedrībai mazāk pazīstamajiem valdības locekļiem – kārta labklājības ministrei Ramonai Petravičai, kura Saeimā ievēlēta no KPV LV saraksta un vienīgā no jaunā Ministru kabineta nolēmusi arī deputāta krēslu nepamest.

PASAULĒ. No buldozeriem līdz safrānam un svecēm. Vairākās valstīs pēdējos gadu desmitos uzvirmojuši nevardarbīgi masu protesti. SestDiena pēta, kas īsti ir šīs krāsainās revolūcijas, kur sākas un beidzas to robežas un no kā atkarīgas to dalībnieku iespējas panākt sev vēlamos rezultātus.

SestDienas SALONS. Cits latviešu stāsts. Aktrise un režisore Elita Kļaviņa, uzņēmusi dokumentālu filmu par jaunu ģimeni no laukiem, runā par XXI gadsimta verdzību un skaidro, kāpēc mākslā tik svarīga ir izpēte un patiesums.

TEHNOLOĢIJAS. Ķīnas lepnums ielenkumā. Pasaulē lielākais telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs Huawei nonācis ASV nežēlastībā saistībā ar apsūdzībām nopietnos kriminālpārkāpumos un spiegošanā Ķīnas valdības uzdevumā.

MADARA MĀCĀS. Turpināt nevar padoties. Madara turpina par mācīšanos un atklājumiem, kad vidusskola sen jau cauri, bet tagad vajadzīgais priekšmets tobrīd nav apgūts vispār.

TĒMA. Lai cirks un monopols krāj putekļus. Galda spēles gan Latvijā, gan pasaulē piedzīvo renesansi. Aizvien vairāk ģimenes un draugi vakarus pavada, atklājot arvien jaunus kartona un plastmasas gabaliņos ieslēptus piedzīvojumus.

CEĻOJUMS. Vilka supermēness ziemas takās. Kur Latvijā ir Balkanu kalni un pasaulē lielākais vēja zvanu ansamblis? Protams, Latgalē, kur īpaši skaistu dabas taku netrūkst, bet no sniega pieputinātiem ceļiem nav jābaidās, jo ķibeles gadījumā palīdzība nebūs jālūdz divreiz.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

draudzes pērminderis
d
Ko vēl tu, meitenīt, gribi skatīties?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata