Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zolīte mortale Latvijas politiķu stilā

Miruši 23..., miruši 27..., jau otro dienu pēc kārtas mirušo pacientu skaits pārsniedz 40... Varbūt kādam, kurš katru dienu ziņām līdzi neseko, šī statistika paslīd garām. Man nepaslīd. Un, lai arī tiešā veidā šīs nāves mani it kā neskar, jo konkrētos cilvēkus nepazīstu, viņu dzīvesstāstus un aprautās nākotnes ieceres nezinu, katru reizi šie skaitļi smadzenēs atbalsojas un kaut kur nogulsnējas, tā arī neļaujot par kovidlaiku un vīrusa apkarošanā pieļautajām kļūdām domāt mierīgi.

"Beidz cepties!" – tik bieži tieši šādu komentāru no līdzcilvēkiem var saņemt, ja satraucošo kovidstatistiku un ar to saistītos politiķu lēmumus mēģina pārrunāt plašākā lokā. Taču, nē, nevaru piekrist – ir "jācepas"! Tāpat kā ir jāprasa atbildība par neizdarību, lēnu reakciju, neieklausīšanos ekspertos vai pat aroganci pret tiem, kas, lai arī drūmu un visiem nepatīkamu, tomēr reālistisku ainu zīmēja jau krietni sen. Un nē – to visu vairs nevar norakstīt uz "mēs šādā situācijā līdz šim nekad neesam bijuši" kārti. Vēl pērnajā pavasarī varbūt varēja. Tad tiešām kļūdas bija tīri cilvēciski saprotamas un vismaz daļa no tām attaisnojamas – šķiet, tikai retais pat speciālistu vidū tad varēja teikt, ka tādu notikumu attīstību ir prognozējis, ka jaunā vīrusa straujā izplatība būs neizbēgama un viss izvērtīsies tieši tā. Taču nu vairs ne. Nu jau krietnu pusotru gadu dzīvojam pandēmijas apstākļos, kovidvārds nepazūd ne tikai no ziņu virsrakstiem, bet arī ikdienas sarunām un jau licis visai krietni mainīt gan mūsu ikviena individuālo ikdienu un paradumus, gan arī atsevišķu nozaru un pat valstu politiku. 

Patiesībā gribētos teikt pat ļoti skarbi: patlaban nevis valstij svarīgu un vajadzīgu lēmumu, bet savas karjeras vai politisko interešu izvirzīšana priekšplānā, nespēja atzīt kļūdas un / vai no tām mācīties atbildīgajiem valsts līderiem ir ne tikai nepiedodama, bet gluži vienkārši noziedzīga. Jo statistika nepielūdzami turpina skaitīt. Jā, un neviļus gribas piebilst: gluži kā tajā Zolitūdes traģēdijas naktī, kad trekno gadu bezatbildības un drupu aprakto dzīvju skaits auga pa minūtēm... 

Šī, protams, ir cita situācija, cits "ienaidnieks" un citas cīņas metodes. Jā, taču jautājums par atbildību, situācijas izpratni un kļūdu atzīšanu paliek. Un jācer, ka tas nepazudīs, kā diemžēl pie mums tik bieži pierasts, kaut kur pēckrīzes politisko kāršu jaunajās partijās, kad tik ērti taču visu aizmirst un atkal sākt no baltas lapas. Mācībām gluži vienkārši jābūt, jo šai "zolītei" tomēr jau ir un vēl būs tālejošas sekas.

Šīs SestDienas, 5. novembra  – 11. novembra numurā lasiet:

POLITIKA. Sapinies partitūrā. Tēze, ka "Daniela Pavļuta vietā viens premjers jau reiz ir demisionējis", kļuva par centrālo nesenajā valdības krīzē, kas gandrīz noveda pie veselības ministra demisijas un teju vai visas Krišjāņa Kariņa valdības krišanas, bet tā arī ļoti spilgti raksturo šo politiķi. SestDiena mēģina atšifrēt Pavļuta partitūru un labāk saprast politiķi, kura izglītību un kvalitātes vienbalsīgi slavē gan viņa kolēģi, gan kritiķi, bet kura atsevišķas rakstura īpašības, pēc dažu domām, aizšķērsos ceļu uz tālāko politisko karjeru.

PASAULĒ. Francijas politikas melnais gulbis. Oktobra sākumā Francijā tika publiskoti sabiedriskās domas izpētes kompānijas Harris Interactive jaunākās aptaujas rezultāti, kas radīja bumbas sprādzienam līdzīgu efektu. Saskaņā ar tiem par otru populārāko politiķi – iespējamo Francijas prezidenta amata kandidātu 2022. gada aprīlī gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās – kļuvis 63 gadus vecais, par labējo radikāli uzskatītais televīzijas raidījumu vadītājs, publicists un rakstnieks Ēriks Zemūrs.

SPORTS. Pārspēt būs neiespējamā misija. Punktu sportista karjerai oficiāli pielicis visu laiku titulētākais Latvijas ziemas sporta veidu pārstāvis bobslejists Oskars Melbārdis (33). Viņa ceļā pēc lauriem bijuši daudzi grūti paredzami un sāpīgi šķēršļi.

TUVPLĀNĀ. Man no augšas labāk redzams. Aktieris Igors Siliņš (69) atveidojis galvenās lomas rokoperās Ei, jūs tur! un Mauglis, vadījis muzikālo televīzijas šovu Siena šķūnis, savā zemajā balsī devis norādes, kur braukt, piegādājis avīzes agros rītos... bet tagad atgriezies Latvijā un atkal būs uz skatuves.

LAIKA MAŠĪNA.Tikšanās pie Tangaņikas ezera. Pirms 150 gadiem amerikāņu žurnālista Henrija Mortona Stenlija vadītā ekspedīcija Udžidži pilsētā pie Tangaņikas ezera uzgāja leģendāro Āfrikas pētnieku un misionāru Deividu Livingstonu, no kura nekādas vēstis nebija saņemtas jau vairākus gadus, tādēļ daudzi viņu uzskatīja par mirušu.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata