Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Biedējoši tikai miegā

Cilvēkus visbiežāk piemeklējošie nakts murgi nebūt nav priekšvēstnesis dramatiskiem notikumiem.

Kuram gan nav nācies sapnī mukt no kāda ļaundara, piedzīvot brīvo kritienu vai izjust apkaunojumu, kailam nonākot publikas priekšā? Saskaņā ar zinātnieku veiktajām aptaujām šie ir vieni no populārākajiem murgiem, kādus naktīs redz cilvēki. Bet ko gan tie īsti nozīmē? Ko prāts vēlas mums miegā pateikt?

Sapņu tulkotāji izsenis piedāvājuši dažādus skaidrojumus šiem un citiem neparastajiem scenārijiem. Tagad tiem talkā nākuši sapņu analizētāji, kuri piedāvā savu skatījumu uz apslēptajām bailēm un vēlmēm, kas atspoguļojas neparastajos sapņos. Šie speciālisti aicina neignorēt sapņus, bet gan censties tos izprast, jo tas varētu palīdzēt uzlabot dzīvi nomodā.

KRIŠANA – BAILES

Aptuveni pirms gada ķīniešu zinātnieki aptaujāja 1190 cilvēku par viņu redzētajiem sapņiem un izveidoja 50 populārāko tēmu sarakstu. Tā pašā augšgalā bija brīvais kritiens. 48% respondentu ik pa laikam miegā bija piedzīvojuši sajūtu, it kā lidotu lejup no kādas ēkas, klints vai lidaparāta. Sajūta ir tik satraucoša un biedējoša, ka liela daļa aptaujāto pamostas un šausmās pielec sēdus.

Tomēr patiesībā šim sapnim ir maz kopīga ar reālu, fizisku apdraudējumu dzīvībai. Drīzāk prāts tā attēlo tajā mājojošās bailes par neizdošanos darbā, mācībās vai attiecībās, portālam MailOnline stāsta miega eksperte Debora Lī no Fox Online Pharmacy klīnikas. Ilgs lidojums no debesīm var būt saistīts ar svarīgu lēmumu, kas drīzumā jāpieņem, un pamošanās pirms ietriekšanās zemē ir simboliska zīme, ka ar izlemšanu nevajag vilcināties.

Austriešu neirologs Zigmunds Freids murgus par krišanu savulaik saistīja ar bailēm no atraidījuma attiecībās, toties šodienas zinātne skatījumu paplašinājusi un ietver arī neizdošanos biznesā, investīcijās un tamlīdzīgās jomās.

ALKAS PĒC BRĪVĪBAS

Mazāk stresains, taču ārkārtīgi populārs sapnis ir par pacelšanos gaisā un lidošanu. Gluži kā putnam. Citkārt tā var būt skriešana ar ļoti augstiem un ilgiem lēcieniem, kas ļauj izbaudīt kārdinošo lidošanas sajūtu. Pētnieki noskaidrojuši, ka šāda veida sapņi lielākoties izraisa laimes sajūtu, taču pēc pamošanās pārņem skumjas par patīkamā piedzīvojuma beigām.

Ja redzat šādu sapni, tad ziniet, ka zemapziņā ilgojaties pēc lielākas brīvības. Miegā lido cilvēki, kurus sākusi nospiest pienākumu nasta un kuri vēlas aizbēgt no ikdienas problēmām. Savukārt lidināšanās kopā ar romantisko partneri signalizē, ka esat gatavs ņemt šo cilvēku līdzi visā savas dzīves ceļojumā.

NERUNĀT NEKO LIEKU

Vēl viens bieži piedzīvots, miegu pārtraucošs murgs ir zobu zaudēšana. Miegā redzētās ainas ar zobu izkrišanu daļa cilvēku pat uztver paniski, jo uzskata, ka tās signalizē par gaidāmiem zaudējumiem. Pat par tuva cilvēka nāvi. Taču speciālisti nav noskaņoti tik pesimistiski.

Miega eksperte Džeina Terēza Andersone no Austrālijas šo murgu saista ar nedrošību komunikācijā. Proti, sapņotāja bailēm pateikt kaut ko nepareizu, kļūdīties svarīgā situācijā vai piedzīvot situāciju, kuru vairs nebūs iespējams vērst par labu.

KAILUMS KĀ NOSLĒPUMS

Nonākt cilvēkiem pilnā telpā pavisam bez drēbēm, staigāt pa ielām pilnīgi kailam, tā nudien vairumam cilvēku ir apkaunojoša vai pazemojoša sajūta pat miegā. Taču šādi sapņi piemeklē gana bieži, un tie mēdzot būt saistīti ar netālā nākotnē gaidāmām pārmaiņām, kā arī ar kādu noslēpumu, kura saglabāšana prasa aizvien lielāku piepūli. Citiem vārdiem sakot, kailums var būt saistīts ar nepieciešamību atklāt patiesību.

BĒGŠANA SAGATAVO RĪCĪBAI

Murgu klasika – bēgšana – miegā parasti ir nepatīkams pārdzīvojums, taču šādu sapņu izdzīvošana var nākt par labu reālajā dzīvē.

"Imitējot draudīgu situāciju, sapnis par vajāšanu nodrošina telpu, kur cilvēks var praktizēties tikt galā ar bailēm un iemācīties izbēgt no vajātājiem," paskaidro Monreālas Universitātes psihiatrijas profesors Tore Nīlsens. Vajāšana sapnī var būt saistīta arī ar kādu satraucošu notikumu vai izvairīšanos no šīs trauksmes cēloņa atzīšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Hizbullāh pūķa lielākā galva

Pagājušajā nedēļā Izraēlas varasiestādes ar gandarījumu varēja paziņot: likvidēts Libānas šiītu kaujinieku un politiskā grupējuma Hizbullāh līderis Hasans Nasralla, kuru ebreju valsts īpašie diene...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata