Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Dialogs pat miegā

Amerikāņu jaunuzņēmums esot radījis tehnoloģiju cilvēku savstarpējai domu apmaiņai sapņošanas laikā.

Amerikāņu zinātnieku jaunākais sasniegums izklausās pēc zinātniskās fantastikas filmas scenārija, taču tas patiešām esot noticis reālajā dzīvē. Vismaz tā apgalvo Kalifornijas jaunuzņēmums REMspace, kas specializējas miega izpētē un jau paspējis piesaistīt zinātnes aprindu uzmanību ar dīvainiem, pat neprātīgiem eksperimentiem. Kompānijas pētniekiem pirmo reizi cilvēces vēsturē esot izdevies panākt, ka divi cilvēki sapņošanas laikā komunicē viens ar otru, lai arī tos fiziski šķir krietns attālums. 

Vēsturiskajā eksperimentā jaunuzņēmuma speciālisti esot izmantojuši "īpaši izstrādātu aprīkojumu", kas ietver serveri, dažādus sensorus un citas ierīces, kuras darba autori šobrīd nevēlas precīzi aprakstīt. Vienīgi zināms, ka izmantotais "aparāts" eksperimenta laikā izsekoja dalībnieku smadzeņu viļņus un citus bioloģiskos datus.

SAZINĀS SAPNĪ

Katrs dalībnieks gulēja atsevišķā mājā un bija aprīkots ar visu sensoru un iekārtu komplektu. Kad pirmais iemiga, REMspace pētnieki viņam caur bezvadu austiņām pateica pašu izgudrotu vārdu – sRemmyo. Brīvprātīgais šo vārdu atkārtoja savā sapnī, kur to uztvēra smadzeņu viļņus izsekojošie sensori un nosūtīja uz centrālo serveri. Astoņas minūtes vēlāk skaidra sapņa stadijā nonāca otrs dalībnieks, un serveris pārsūtīja viņam saglabāto ziņojumu tieši uz smadzenēm, neizmantojot verbālu signālu. Iekārtas uzrādīja, ka attiecīgie skaņas viļņi nonākuši otrā dalībnieka smadzenēs, un viņš pēc pamošanās to apstiprināja, nosaucot sapnī saņemto vārdu.

Vēlāk eksperiments tika atkārtots ar citu dalībnieku pāri, un rezultāts esot bijis identisks. 

"Vēl vakar saziņa sapņos šķita kā zinātniskā fantastika. Rīt tā notiks tik bieži, ka nevarēsim iedomāties savu dzīvi bez šīs tehnoloģijas," cerību spārnots nākotnes vīzijā dalījās REMspace izpilddirektors un dibinātājs Maikls Raduga, "tas paver durvis neskaitāmām komerciālām lietojumprogrammām, pārveidojot to, kā mēs domājam par komunikāciju un mijiedarbību sapņu pasaulē."

Kaliforniešu paveiktais tagad jāizskata un jāatkārto neatkarīgiem zinātniekiem. Ja viņiem izdosies iegūt apstiprinājumu, ka REMspace izgudrojums darbojas, tas būs nozīmīgs pavērsiens miega izpētē un varētu pavērt jaunas iespējas garīgās veselības ārstēšanā, jaunu prasmju iegūšanā un saziņā.

ŠAUBĪGA REPUTĀCIJA

Iespēja sazināties miegā vai pat nokļūšana un apzināta darbošanās cita cilvēka sapnī ir fenomens, kam veltītas vairākas fantastikas filmas. Viena no tām ir 2010. gada kinolente Pirmsākums (Inception) ar Leonardo di Kaprio galvenajā lomā. REMspace spējas tik tālu vēl nesniedzas, taču jāņem vērā, ka šobrīd tiek sperti tikai pirmie soļi šajā virzienā. 

Šiem zinātniekiem izdevās nosūtīt vēstījumu tā dēvētajā skaidra sapņa stadijā. Tas ir miega stāvoklis, kad cilvēks apzinās, ka sapņo, un spēj veikt apzinātas darbības, lai mērķtiecīgi ietekmētu sapņa saturu. Šī parādība notiek REM miega jeb ātro acu kustību fāzē. Zinātnieku novērojumi liecina, ka tieši REM stadijā cilvēki redz sapņus.

Kamēr neatkarīgi speciālisti izvērtē sasniegumu, jāpatur prātā, ka Raduga jau iepriekš pievērsis uzmanību ar ambicioziem un pārgalvīgiem eksperimentiem. 2023. gadā viņš nopietni apdraudēja savu dzīvību, kad pats sev smadzenēs implantēja mikroshēmu, lai kontrolētu sapņus. 40 gadu vecais vīrietis pēc vairāku stundu ilgas neiroķirurģijas YouTube videoklipu skatīšanās un eksperimentiem ar piecām aitām izurba sev galvaskausā caurumu ar saimniecības preču veikalā nopirktu urbi un ielika tur mikročipu. Tas slimnīcā tika izņemts tikai pēc piecām nedēļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Patriotiem jāpazīst ķermenis!

Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs (45) par to, pie kā var novest ticība enerģiju plūsmām, par universālo izglītību un topošajiem antivakseriem.

Kurš sargā Eiropas robežu?

Krievijas iebrukums Ukrainā, militārā krīze Tuvajos Austrumos, nelegālo migrantu plūsma rada problēmas un liek meklēt risinājumus daudzām pasaules valstīm pat tad, ja to ģeogrāfiskā lokācija neatr...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata