Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Netīrākās vietas vannasistabā

Vannasistaba ir tā vieta mājoklī, kur cilvēks top tīrāks. Bet vai pati vannasistaba ir tik sterila, kā mums gribētos? Jauns pētījums izgaisina šīs cerības un izgaismo divas negaidītas vietas, uz kurām krājas visvairāk vīrusu.


Ziemeļaustrumu universitātes speciālistu pētījumā noskaidrots, ka visparastākajās vannasistabās mājo 614 dažādu vīrusu, no kuriem daļa zinātnei iepriekš nemaz nebija zināmi. Turklāt tie vislielākā koncentrācijā uzkrājas vietās, kur vismazāk tos vēlamies, – uz dušas uzgaļa un zobu birstēm. "Mikrobi dod priekšroku videi ar ūdeni. Un kur ir ūdens? Dušas uzgaļos un uz mūsu zobu birstēm," žurnālā Frontiers in Microbiomes skaidro darba autore Ērika Hartmane. Sekvencējot vīrusu DNS no ASV mājsaimniecību vannasistabās savāktajiem paraugiem, pētnieki atklāja simtiem unikālu vīrusu, kas dzīvo vannasistabas mikrobiomā. Katra zobu birste bija kā maza planēta, kurā mitinās vismaz 15 bieži sastopamu paveidu vīrusi. Par laimi, vairums no tiem nespēj inficēt cilvēkus, taču pētnieki atrada arī tādus, kas izraisa tuberkulozi, plaušu infekciju un pat lepru.

Šis pētījums ir atvasināts no pētniecības projekta Operation Pottymouth, kura mērķis bija noskaidrot, vai aerosols no tualetes poda pēc ūdens nolaišanas sasniedz vannasistabā esošās zobu birstes.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata