Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Patiešām atšķirīgas smadzenes

Vīriešu un sieviešu smadzenes ir savienotas atšķirīgi, tādēļ katrs dzimums informāciju uztver un apstrādā mazliet citādi.

Par sieviešu un vīriešu pasaules uztveres atšķirībām runāts jau kopš neatminamiem laikiem, un mūsdienu zinātnieku diskusijās izskanējuši pieņēmumi, ka to pamatā ir smadzeņu savienojumu īpatnības. Ļoti iespējams, amerikāņu zinātniekiem beidzot izdosies pierādīt šo teoriju, tādējādi apstiprinot dzimuma lomu smadzeņu darbībā.

Stenforda Universitātes Medicīnas centra pētnieku veiktajā atklājumā kritisku lomu spēlēja mākslīgais intelekts (MI). Darba autori izstrādāja MI modeli, kas spēj noteikt atšķirības vīriešu un sieviešu smadzeņu darbības skenēšanas rezultātā iegūtajos attēlos ar vairāk nekā 90% precizitāti. Lielākā daļa no šīm atšķirībām atrastas smadzeņu daļās, kas atbildīgas par ļoti daudziem ikdienas procesiem – sapņošanas, pagātnes atcerēšanās, nākotnes plānošanas, lēmumu pieņemšanas un smaržu sajušanas. Tās cilvēki mēdz bieži pārrunāt, tādēļ arī nereti izceļas konflikti atšķirīgā skatījuma dēļ.

MEKLĒJA ATTĒLOS

Lai izpētītu jautājumu par dzimumu specifiskajām smadzeņu atšķirībām, darba grupas vadītājs Vinods Menons un viņa komanda izstrādāja neironu tīkla modeli, kas varētu iemācīties klasificēt smadzeņu skenēšanas attēlus. Vispirms viņi iepazīstināja MI ar vīriešu un sieviešu smadzeņu attēliem un pēc tam deva tam rīkojumu meklēt atšķirības savienojumos. Pavisam tam bija jātiek galā ar aptuveni 1500 ASV un Eiropā iegūtiem attēliem.

MI modelis ASV speciālistus nepievīla un darba noslēgumā sagatavoja saprotamu pārskatu par galvenajām atšķirībām. Tās galvenokārt novērotas trīs virzienos: noklusējuma režīma tīklā, striatumā un limbiskajā tīklā.

Noklusējuma režīma tīkls ir aktīvs, kad cilvēks sapņo, atsauc atmiņā pagātnes notikumus vai domā par sevi. Striatums ir svarīgs izziņas koordinēšanai, tostarp plānošanai, lēmumu pieņemšanai un motivēšanai. Savukārt limbiskais tīkls atbalsta dažādas smadzeņu funkcijas, piemēram, emocijas, ilgtermiņa atmiņu un ožas sajūtu.

Darba autori vēlējās iet vēl tālāk un noskaidrot, kā šīs atšķirības varētu ietekmēt ikdienā pieņemtos lēmumus, tomēr šis uzdevums MI risinājumam bija par sarežģītu. Tas nespēja prognozēt, kā atšķirtos sieviešu un vīriešu rīcība, balstoties uz konstatētajām atšķirībām smadzeņu savienojumos. Tas nozīmē vienīgi to, ka pētniekiem ir pavēries jauns un plašs darbalauks.

PALĪDZĒS IZPRAST SLIMĪBAS

Tomēr jau tagad atklājums palīdzēšot labāk izprast dažādu mentālo slimību izcelšanās riskus un ārstēšanas iespējas. Statistika liecina, ka autisms un Pārkinsona slimība biežāk skar vīriešus, kamēr multiplā skleroze un depresija biežāk novērojama sievietēm. Iespējams, cēloņi slēpjas tieši atšķirīgajos smadzeņu savienojumos. "Galvenā motivācija veikt šo pētījumu bija parādīt, ka dzimumam ir izšķiroša nozīme cilvēka smadzeņu attīstībā, novecošanā un psihisko un neiroloģisko traucējumu izpausmēs," žurnālā Proceedings of the National Academy of Sciences raksta Stenforda Universitātes psihiatrijas un uzvedības zinātņu profesors Menons, "konsekventu un atkārtojamu dzimumu atšķirību identificēšana veselu pieaugušo smadzenēs ir būtisks solis ceļā uz dziļāku izpratni par dzimumam raksturīgo ievainojamību psihisko un neiroloģisko traucējumu gadījumā."

DAUDZ ATŠĶIRĪBU

Iepriekšējos pētījumos jau tikušas konstatētas dažas ievērības cienīgas atšķirības abu dzimumu smadzenēs. Piemēram, vīrieša smadzenes sver vidēji 1,37 kilogramus, kamēr sievietes – 1,27 kilogramus. Tas gan varētu būt skaidrojams ar to, ka vidusmēra sieviete ir augumā mazāka un vieglāka par vidusmēra vīrieti. Smadzeņu masai nav konstatēta tieša saistība ar gudrību, jo, piemēram, vaļa smadzenes sver gandrīz astoņus kilogramus, taču tie netiek uzskatīti par neparasti gudriem dzīvniekiem. 

Pētījumos arī apstiprināts, ka sievietes ir piesardzīgākas, apveltītas ar labāku atmiņu, vieglāk apgūst svešvalodas un ir emocionālākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata