Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Smaržas palīdz

Dažādi aromāti ne tikai palīdz atcerēties un izdzīvot ar patīkamiem pagātnes notikumiem saistītas pozitīvas emocijas, bet izrādījušies labs līdzeklis pat smagas depresijas māktu cilvēku ārstēšanā

Cerīgs pavērsiens cīņā pret depresiju. Zinātnieki atklājuši, ka noskaņojuma uzlabošanā krietni var palīdzēt pazīstamu smaržu sajušana.

Neirozinātnieki no Pitsburgas Universitātes eksperimentā ar 32 brīvprātīgajiem nonāca pie visai pārsteidzoša atklājuma. Viņi noskaidroja, ka 12 pazīstamu aromātu paostīšana aktivizēja eksperimenta dalībnieku smadzenes un uzlaboja piekļuvi pozitīvām atmiņām. Ostot kafiju, vaniļas ekstraktu, lavandas roku ziepes un citas bieži ikdienā sastopamas vielas, viņi atcerējās patīkamus mirkļus no savas dzīves un nomāktības sajūta vismaz uz brīdi atkāpās.

CEĻŠ UZ POZITĪVO

Problēmas ar autobiogrāfisko atmiņu ir viena no smagas depresijas pazīmēm. Traucējumu dēļ pacienti bieži koncentrējas uz negatīviem notikumiem vai interpretē notikumus negatīvā gaismā. Tādēļ zinātnieki meklē veidus, kā šiem cilvēkiem palīdzēt fokusēties uz patīkamām lietām. Šķiet, viens no risinājumiem varētu būt smarža.

Amerikāņu speciālisti eksperimentā iesaistīja dalībniekus vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar smagu depresiju, kuriem bija jāosta 12 noslēgtos traukos ievietotu vielu. Bez iepriekš jau minētajām tur bija vēl kokosriekstu eļļa, ķimeņu pulveris, krustnagliņas, sarkanvīns, vaska apavu krēms, vaniļas ekstrakts, kečups, apelsīnu ēteriskā eļļa un metanola medikamenti. Brīvprātīgajiem ar aizvērtām acīm bija jāpaosta trauka saturs un jāpastāsta kāda atmiņa, kas saistās ar šo smaržu. Viņiem arī bija jāatpazīst smarža un jānovērtē, cik labi vai slikti katrs aromāts liek justies.

Lai arī smaržas precīzi tika identificētas tikai 29% gadījumu, tās atsauca atmiņas par dažādiem dzīves notikumiem. Turklāt to apraksti bija dzīvīgāki un detalizētāki nekā otrā eksperimenta daļā, kad pacientiem bija jāveic identisks uzdevums, vienīgi smaržošanas vietā balsī tika nosaukts vielas nosaukums.

UZJUNDA EMOCIJAS

Tas noveda pētniekus pie secinājuma, ka smaržas spēj izsaukt emocionāli ierosinošākas, spilgtākas atmiņas, lai arī pats atcerēšanās process paņēma vairāk laika. "Smaržu izraisītās atmiņas var būt unikālas salīdzinājumā ar citiem stimuliem, piemēram, dzirdes un vizuāliem, un satur emocionalitāti," žurnālā JAMA Network Open raksta darba autore Kimberlija Janga, "ja mēs uzlabojam atmiņu, mēs varam uzlabot problēmu risināšanu, emociju regulēšanu un citas funkcionālas problēmas, ar kurām bieži saskaras depresīvi cilvēki." Zināms, ka ožas orgāni ir tieši savienoti ar galvenajiem smadzeņu reģioniem, kas saistīti ar atmiņu un emocijām, piemēram, amigdalu un hipokampu. Atšķirībā no citām maņām oža spēj tieši piekļūt smadzeņu emocionālajai daļai, kas, pēc ekspertu domām, var izskaidrot, kāpēc smaržām ir tik liela ietekme uz mūsu atmiņām un emocijām.

Šī iemesla dēļ mentālo problēmu ārstēšanā mediķi var izmantot aromterapiju. Viņi arī varētu izmēģināt ožu ietvert tā sauktajā reminiscences terapijā, kas paredz pagātnes pieredzes atsaukšanu atmiņā, liekot lietā dažādus maņu stimulus. Tie var būt smaržas, fotogrāfijas vai mūzika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata