Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Visstraujāk noveco 44 un 60 gados

Cilvēka ķermenis ir komplekss veidojums, ko ietekmē daudz un dažādi faktori.

Tieši tādēļ vienādi apstākļi uz katru no mums atsaucas atšķirīgi. Tomēr viena lieta ir kopīga visiem, un tā ir novecošana, kas turklāt notiekot pēc līdzīga grafika. Ārēji novecošanas pazīmes parādās ļoti atšķirīgā vecumā. Viens jau var būt pilnībā nosirmojis pirms 40. dzimšanas dienas, kamēr cits pusgadsimta slieksni sagaida jauneklīgā izskatā. Šo atšķirību pamatā ir gēni un dzīvesveids. Tomēr ir divi vecuma periodi, kad ikviens no mums piedzīvo straujāku novecošanu. Žurnālā Nature Aging publicētā pētījumā noskaidrots, ka tie piemeklē ap 44 un 60 gadu vecumu. Stenforda Universitātes pētnieki analizēja vairāk nekā 11 tūkstošu molekulu mērījumus pieauguša cilvēka ķermenī laika gaitā, un atklājās, ka 81% no tiem šajos divos vecumos piedzīvo dramatiskas pārmaiņas. Daudzi faktori, kas mainījās ap 44 un 60 gadu vecumu, bija saistīti ar sirds veselību. Piemēram, olbaltumvielu, kas saistītas ar aplikuma uzkrāšanos artērijās, apjoms palielinājās asinīs 40 un 60 gadu vecumā. Šajos periodos arī samazinājās organisma spēja pārstrādāt kofeīnu, kas īslaicīgi paaugstina asinsspiedienu, un alkoholu, kas sākotnēji pazemina, bet pēc tam paaugstina asinsspiedienu.

Pētījumā bija iesaistīti 108 dalībnieki ar dažādu etnisko izcelsmi un vecumā no 25 līdz 75 gadiem. Ik pēc trim līdz sešiem mēnešiem septiņu gadu ilgā periodā zinātnieki savāca brīvprātīgo asins paraugus, lai novērtētu, kā laika gaitā mainās dažādi faktori, piemēram, gēnu aktivitāte un cukura līmenis asinīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms?

Pāvels Durovs – visbagātākais Dubaijas pilsonis, kura vadībā tapis Krievijas sociālais tīkls VKontakte un mesendžers Telegram ar daudzmiljonu auditorijām. Parasti fotografējas viens un saglabājis b...

Citādāks scenārijs

Progresīvo ministri Briškens un Sprūds cerīgi vēro Krievijas drona lidojuma virzienu: "Ja tas uzkristu Rail Baltica Rīgas stacijas būvei, mēs projektu varētu sekmīgi norakstīt..."

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata