Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Garšo labi, bet jāēd lēnāk

Laikmetā, kad ir neskaitāmi daudz kulinārijas šovu, Gordons Remzijs sviež ar kastroļiem un improvizēti atrod tādus ēdienu zaimojošus epitetus, kurus apskaustu pat rūdītākie literāti, autorkino un Holivuda eksperimentē ar dažādām, reizēm arī piedegušām mīlētāju romancēm un steikiem uz plīts, bet Entonijs Bordeins ar ēdiena palīdzību ir radījis veselu "dzīves filozofiju", šķita, ka esam redzējuši visu.

Te ienāca seriāls Lācis/The Bear (2022–), kas bija un joprojām ir mazā ekrāna revolūcija. Apdullinoši precīzs, maģisks un tāds kā Soprāno ģimenes ciešuma skurbulis, kur valda eļļas, sviedru, klaigu, pagātnes traumu un mērču peklīte. Seriāls ar savu dinamisko formātu, restorānu nozares anatomiju un tēlu galeriju momentāni atrada savu skatītāju un palika par televīzijas vēstures "ēdienkartes" sastāvdaļu.

Pirmā sezona, kas nonāca mazajos ekrānos pirms diviem gadiem, ieveda jauna, talantīga un pagātnes nastas piesūcināta pavāra Karmija (spožs Džeremijs Alens Vaits) odisejā, Michelin un mazo ieskrietuvju aprindās un darba kolektīva anatomijā. Kas īsti ir ģimene, karjera, "neredzamais darbs", radīšana un veiksme – šos lielumus centās šifrēt, pārbaudīt un palauzt Karmijs, kad pameta Ņujorku un stāvupejošo karjeru. Pēc brāļa pašnāvības viņš atgriezās Čikāgā un nolēma reanimēt ģimenes ēstūzi – itāļu sviestmaižu ieskrietuvi –, bet atgriešanās viņu sagaidīja ar līdzcīnītājiem Ričiju, Sidniju un citiem, kā arī haosu, pelējumu skapīšos, nonīkušam kordebaletam līdzīgu virtuves horeogrāfiju un pakrūtē spiedošu nostalģiju.

Seriāla turpmākās sezonas apspēlē veiksmes stāstu un tā cenu, kā arī – atšķirībā no vairuma citiem līdzīgiem seriāliem vai filmām – vairās no ēst gatavošanas glamurizācijas, banāliem sižeta servējumiem un citiem jau sagludinātiem fetišiem. Te ir darbs, asinis un asaras – citiem vārdiem sakot, profesijas perfekcija, tamdēļ Vaita atveidotais Karmijs, kurš pārliecina Lāča darbiniekus iet tālāk, ir interesants karjerista, aroda kalpotāja un uzticama brāļa tēla apvienojums. Otrā sezona, kas atšķiras no iepriekšējām sērijām, pietveras Lāča paplašināšanai un augstās kulinārijas videi (te arī ienāk Olīvijas Kolmanes varone – virtuves līkločos pabijusī pavāre Andrea), jaunās ēdienkartes izstrādei, un nu jau par ikonisku sēriju kļuvusi Ziemassvētku vakariņu epizode, kur ģimenes locekļu rindās sastopama Džeimija Lī Kērtisa, Sāra Polsone un citi. 

Nesen pie skatītājiem nonākusī trešā sezona atkal savērš tempu un maina vēstījuma formātu. Te sižets kļūst mazsvarīgs – nepamet sajūta, ka Karmijam un Lāča darbiniekiem, virzoties augšup, visi laiki ir sastrēguši, teiksim tā, vienā šķīvī. Te ir laika rikošeti, tagadnes terīnes, nākotnes viesi, nelaimīgie zirņi (tiem ir liela nozīme Karmija vēsturē) un atmiņu deserti, bet par patiesi lielisku seriāla trešo sezonu padara tā ekspresīvā kompozīcija: katra sērija ir viena dziesma, kas risina savu stāstu kopējā trajektorijā. Nemainīgi centrā ir hamletiskais Karmijs – viņš kļuvis par ko līdzīgu šefpavāram ideologam, kurš nezina, vai došanās tālāk ir iespējama.

Šķietami seriāls summē un izsver pats sevi, piesakot un solot atrisinājumu nākamajā sezonā, tomēr viens ir skaidrs: nevajag slinki košļāt un norīt, bet gan ēst lēni un baudīt. Lācis dara to, ko retais seriāls paveic, – pārkārto un uzspodrina formātu, un arī skatītājs te rod savu vietu pie kopgalda.

LĀCIS/THE BEAR (2022–) ★★★★

Kur skatīties: Disney+


Kino izlase

Iesaka Dārta Ceriņa

PUIKAS/THE BOYS (2019–) ★★★★

Bezkaunīgākais kapitālisma, supervaroņu un popkultūru "iznīcinošais" seriāls – tā pamatā ir komikss, kas šajā apcirknī nolaiž tvaiku. Viss, kas ir zināms par pieguļošos mundieros un lateksos tērptajiem, tiek apspēlēts kā korporatīvā un politiskā izrāde. Ceturtā sezona ienākusi ar atslābumu, tomēr tā ir ciniska izklaide skatītājiem ar sardonisku humora izjūtu.

Kur skatīties: Amazon Prime

 

KĻŪSTOT PAR KARLU LĀGERFELDU/ BECOMING KARL KAGERFELD (2024) ★★ 

Remdens biogrāfiskais darbs, kura centrā ir pa Parīzes karjeras kāpnēm defilējošais Lāgerfelds (Daniels Brīls no Ardievu, Ļeņin!/ Good Bye, Lenin! (2003) u. c.) un viņa attiecības ar Īvu Senlorānu, Žaku de Bašēru un Pjēru Beržē 70. gados. Attiecību drāmas un drānu filozofija, caur kuru palēninājumā iziet modes Ķeizars.

Kur skatīties: Disney+

 

ĀRPUS AIZDOMĀM/PRESUMED INNOCENT (2024) ★★★

1990. gada trilleris ar Harisonu Fordu nu ir ieguvis seriāla aprises ar Džeiku Jilenholu Čikāgas prokurora Rastija lomā. Klasiska stāstniecība ar intriģējošu sižetu, pazīstamiem aktieriem (norvēģu talantīgā aktrise Renāte Reinsve u. c.) un tiesas drāmas oderējumu. Patīkama senākas Holivudas nostalģijas elpa.

Kur skatīties: AppleTV+

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Hizbullāh pūķa lielākā galva

Pagājušajā nedēļā Izraēlas varasiestādes ar gandarījumu varēja paziņot: likvidēts Libānas šiītu kaujinieku un politiskā grupējuma Hizbullāh līderis Hasans Nasralla, kuru ebreju valsts īpašie diene...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata