Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

100 miljonu pīrāga dalīšana

Otrdien, valdības sēdes pārtraukumā ejot pusdienās, Tautas partijas ministri Mareks Segliņš, Edgars Zalāns un Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis bija nevaļīgi. Viņi čukstus apspriedās, kā rīkoties ar Ekonomikas ministrijas (EM) virzītajiem grozījumiem zaļās enerģijas atbalsta noteikumos, ko vajadzēja skatīt arī pēc pārtraukuma.

Tie vidēji par trešdaļu samazina vēja, mazo HES un biogāzes stacijās ražotās enerģijas obligātā iepirkuma cenu. No čukstiem bija jaušams, ka politiķi stingri iestāsies par grozījumu atlikšanu. Valdības sēdē TP trijotnei pievienojās arī vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un par treknajiem noteikumiem atbildīgais iepriekšējais ekonomikas, tagad satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (_TB_/LNNK). Galvenais arguments formāls - EM grozījumus iesniegusi tikai dažas minūtes pirms valdības sēdes sākuma, nav arī vajadzīgo atzinumu. Oficiāli nepateiktais bija - TP vienkārši vēlas novilcināt grozījumu pieņemšanu, jo, kamēr grozījumi nav pieņemti, spēkā ir iepriekšējās valdības apstiprinātie noteikumi un tajos noteiktais treknais tarifs.

Kur intereses?

Kāda motivācija vada politiķus, ja eksperti ir vienisprātis, ka Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības pēdējās dienās pieņemtie atbalsta noteikumi paredzēja pārspīlēti augstus zaļās enerģijas iepirkuma tarifus? Kā ļauj secināt Dienas pētītais un ekspertu teiktais, atbilde ir biznesa interesēs. Zaļās enerģijas attīstību valsts atbalsta ar palielinātu enerģijas iepirkuma tarifu, ko īsteno Latvenergo. Visi, kas grib, ar tās ražošanu nevar nodarboties, jo par palielinātu tarifu iepērkamās zaļās enerģijas apjomu valsts ierobežojusi ar kvotām. Taču provizoriskais šī biznesa pīrāgs nav sīks - pēc aptuvenām aplēsēm, vēja, mazo HES un biogāzes staciju atbalsta cena ir tuva 100 miljoniem latu gadā. Tā ir summa, kādu Latvenergo samaksās par zaļās, bet dārgākās enerģijas iepirkšanu no privātajiem ražotājiem. Jo iepirkuma tarifs augstāks, jo naudu saņem vairāk. Ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) virzītie grozījumi tarifu samazina, īpaši skarbi apcērpot vēja enerģijas cenu. Tas savukārt nav izdevīgi dažiem ar TP saistītiem vēja biznesa spēlētājiem, piemēram, lielākais vēja parks pastarpināti pieder TP dibinātāja Andra Šķēles ģimenei.

Grozījumu vilcināšanā saduras potenciālo biogāzes enerģijas ražotāju intereses. EM grozījumi, lai arī samazina biogāzes enerģijas atbalsta cenu, paredz papildus kvotu piešķiršanu tiem, kuri tās nedabūja, jo visas saņēma Liepājas lieluzņēmējs Andris Griģis. Daļa no potenciālajiem ražotājiem ir zemnieki, kas jau saņēmuši atbalstu biogāzes staciju celtniecībai no ES fondiem. Kamēr grozījumi nav pieņemti, bankas kredītus nedod. Viens no potenciālajiem biogāzes ražotājiem zemnieku saimniecības īpašnieks Jānis Vinters par izveidojušos situāciju saka: «Būs baigais fui, ja valdība grozījumus nepieņems.» Vērtējot varas gaiteņos notiekošo, viņš atzīst, ka stīvēšanās ap noteikumiem ir, jo vējiem atbalstu grib samazināt un tas «vieniem nepatīk».

Ko darīt?

Par situācijas ķīlniekiem var dēvēt sabiedrību. Tas tā ir, jo noteikumos - gan iepriekšējās valdības pieņemtajos, gan A.Kampara piedāvātajos grozījumos - paredzētie zaļās enerģijas tarifi ir augsti. Tie ir krietni virs Eiropas valstu vidējā līmeņa. Meklējot risinājumu, viens no variantiem ir TP deputāta V.Kraukļa priekšlikums izstrādāt speciālu zaļās enerģijas likumu. Idejai apturēt pašreizējos noteikumus un izstrādāt jaunu likumu pievienojas arī EK enerģētikas komisāra padomnieks Juris Ozoliņš, lai arī TP deputāta argumentus kritizē. Tomēr J.Ozoliņa skatījumā, lai nonāktu pie saprātīgām zaļās enerģijas cenām un kvotu atcelšanas, lai zaļās enerģijas ideju nesacūkotu ar politiskām interesēm, pašreizējie noteikumi ir jāaptur un jāsāk gatavot likumu, iesaistot sabiedrību, kompetenti diskutējot. Kvotas J.Ozoliņa skatījumā ir jāatceļ, ja tiek noteikta saprātīga, nevis pārspīlēti augsta cena, tad tirgus pats noregulē, kurš un cik daudz šajā jomā darbojas. Tādējādi novēršot arī risku, kuru piemin kvotu aizstāvji, proti, ka tās nepieciešamas, lai visi nemestos šajā biznesā. Izšķiršanās ir valdības un koalīcijas rokās. EM darba grupa ceturtdien vienojās par grozījumu galīgo variantu un nosūtīja to saskaņošanai, samazinātos atbalsta tarifus gan būtiski vairs necērpot. MK par noteikumu grozījumiem atkal lems otrdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāds ir atbalsta tarifs?

(Pēc EM aprēķiniem, santīmi par kWh, bez PVN, minimālā-maksimālā cena atkarībā no stacijas jaudas)
Pēc spēkā esošajiem Pēc EM grozījumiem
noteikumiem
Mazās HES 11,99-15,3 10,78-13,76
VES 11,04-14,25 8,14-12,72
Biogāze 17,79-21,21 13,32-15,88

Vidēji Eiropā atbalsta cenas ir zemākas - 5-7 santīmu par kWh diapazonā.
Latvenergo mājsaimniecībām elektrību pārdod par 7,4 santīmiem par kWh.
Vietējie zaļās enerģijas asociāciju pārstāvji uzsver, ka Eiropas valstīs bez paaugstinātā iepirkuma tarifa ir vēl citi atbalsta mehānismi.

Ko gribam, un cik tas maksā?

Zaļās enerģijas īpatsvaru Latvijā vēlas palielināt, privātajā sektorā attīstot mazo HES, vēja staciju, biogāzes un biomasas staciju biznesu.
Pašreiz šādi ražotās enerģijas īpatsvars veido 2,28% no kopējā patēriņa.
Ar paaugstinātu iepirkuma tarifu veicinot zaļās enerģijas biznesu, valsts 2010. un turpmākajos gados šo īpatsvaru grib palielināt līdz 20,25%.
Pēc provizoriskiem aprēķiniem, šāda mērķa īstenošana un zaļās enerģijas biznesa attīstības cena ir aptuveni 100 miljoni latu gadā.
Tā ir summa, kura valsts a/s Latvenergo, realizējot obligāto iepirkumu par paaugstinātu tarifu, būtu jāiztērē ik gadu, atbilstoši valdības noteikumiem iepērkot elektroenerģiju no privātajiem zaļās enerģijas ražotājiem.
Tiek lēsts, ka Latvenergo elektroenerģijas tarifs patērētājiem valsts īstenotā zaļās enerģijas atbalsta rezultātā varētu palielināties vidēji par 20-25%.
Neviena no Latvijas kaimiņvalstīm nav izvēlējusies nodrošināt tik lielu zaļās, taču dārgākās enerģijas īpatsvaru kopējā patēriņā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?