Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Aktuālie varoņi aizēno grandus

Sīvākā konkurence 52.ikgadējā Grammy balvu pasniegšanas ceremonijā izvērsīsies starp trim dāmām - R&B dīvu Bejonsē, kantrimūzikas zvaigznīti Teilori Sviftu un modes lietu pazinēju Lēdiju Gāgu. Bejonsē pretendē uz desmit balvām, T.Svifta - uz astoņām, savukārt Gāga - «tikai» uz piecām (mūzikas industrijas eksperti jokojot prognozēja, ka Gāga tiks izvirzīta «vismaz 101 no 109 nominācijām»).

Trīs dziedātājas cita citai min uz papēžiem trijās prestižākajās kategorijās - Gada albums, Gada ieraksts un Gada dziesma. (Nominācijā Gada ieraksts tiek vērtēta dziesmas skanējuma kvalitāte un vokālā meistarība - balvu piešķir izpildītājam, producentam un skaņu inženierim; nominācijā Gada dziesma tiek vērtēts tikai kompozīcijas autoru darbs.)

Grammy joprojām ir prestižākais apbalvojums mūzikas pasaulē. Laureātus nosaka ASV Skaņu ierakstu akadēmijas 12 000 biedru balsojums. Ceremonijā tiek sumināti labākie mūzikas ieraksti. Balvas tiks pasniegtas 31.janvārī Losandželosā. Nominācijās iekļauti albumi un dziesmas, kas izdoti no 2008.gada 1.oktobra līdz 2009.gada 31.augustam. (Tas nozīmē, ka tikko iznākušais Sūzanas Boilas albums uz Grammy varēs pretendēt nākamajā vērtēšanas periodā.)

Akadēmiķu gaume ir visai konservatīva: viņi mīl ne tikai popmūzikas, roka un džeza grandus, bet arī talantīgus jaunus mūziķus, kuru kontā ir albumi - bestselleri. Taču šoreiz grandi - U2, Bobs Dilans, Brūss Springstīns - palikuši otrajā plānā. Svarīgākajās kategorijās dominē popmūzikas un roka aktuālie varoņi - ne tikai trīs minētās dāmas, bet arī grupa The Black Eyed Peas (sešas nominācijas), franču dīdžejs un deju mūzikas producents Dāvids Geta (piecas nominācijas) un brāļu kvartets Kings of Leon (četras nominācijas). Lai gan grupa U2 atkal cerēja iegūt iekārojamāko Grammy par gada albumu, Īrijas mūziķiem ierādīta vieta mazāk nozīmīgās rokmūzikas kategorijās (U2 ir trīs nominācijas; jāpiebilst, ka pavasarī iznākušā albuma No Line on the Horizon komerciālie panākumi nav piepildījuši grupas cerības).

Visticamāk, par ceremonijas triumfatori kļūs Teilore Svifta, kura nākamnedēļ svinēs 20.dzimšanas dienu. Šī vienkāršā meitene dzied viegli sagremojamu kantrimūziku, pati sacer dziesmas un ideāli atbilst amerikāņu gaumei. Šajā balvu sezonā Teilore sumināta gan MTV Video Music Awards ceremonijā, gan ASV Kantrimūzikas asociācijas balvu pasniegšanas ceremonijā. Novembrī American Music Awards ceremonijā Teilorei izdevās apsteigt pat Maiklu Džeksonu (Grammy balvām karalis nav izvirzīts, jo tur tiek vērtēti jauni ieraksti, taču ceremonijā Džeksonu pieminēs ne viena vien zvaigzne).

Bejonsē pozīcijas arī ir spēcīgas, viņai jau ir desmit Grammy balvu, kas iegūtas R&B nominācijās (trīs - par sasniegumiem grupas Destiny's Child sastāvā, septiņas - par panākumiem solokarjerā). Bejonsē šogad plūca laurus gan MTV Video Music Awards, gan MTV Europe Music Awards ceremonijā. Mūzikas industrijas žurnāls Billboard pasludināja viņu par Gada sievieti, apliecinot Bejonsē veiksmes gan mūzikā, gan kino, gan labdarības jomā. Bejonsē mūzika ir dārga un glancēta, ja viņa uzvarēs Gada albuma nominācijā, Grammy saņems ne tikai pati dziedātāja, bet arī albuma I Am... Sasha Fierce sešpadsmit producentu un piecpadsmit skaņu inženieru!

Lēdijas Gāgas izredzes nav tik lielas - viņas debijas albumu The Fame nopirkuši četri miljoni cilvēku, taču cieņu māksliniece pagaidām ir pelnījusi modes, nevis mūzikas aprindās. Gāgai patīk teatralizētas, vizuālas «provokācijas», klipos un koncertos viņa liek uzsvaru uz specefektiem, taču viņas mūzikā ne provokācijas, ne izaicinājumi nav jūtami - Gāgas dziesmās nevar nepamanīt citātus no Madonnas, Gvenas Stefani un pat no tādu grupu kā Ace of Base un 2Unlimited daiļrades. Vai ar to pietiks, lai saņemtu Grammy?

Divās klasiskās mūzikas nominācijās izvirzīts vijolnieks Gidons Krēmers, kuram kopā ar Kremerata Baltica jau ir viens zelta gramofons. Šoreiz Krēmers pretendē uz balvu kategorijās Labākais solistu instrumentālistu sniegums kopā ar orķestri (Bartoka koncertu ieraksts; diriģents Pjērs Bulēzs, Berlīnes filharmoniskais orķestris, Londonas simfoniskais orķestris, citi solisti - pianists Pjērs Lorāns Emārs, altists Jurijs Bašmets) un Labākais kamermūzikas sniegums (G.Krēmera un pianistes Martas Argerihas Berlīnes koncerta ieraksts, Šūmaņa un Bartoka mūzika). Igauņu komponists Arvo Perts par skaņdarbu In Principo izvirzīts nominācijā Labākā laikmetīgā klasiskās mūzikas kompozīcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

3 Bejonsē - I Am... Sasha Fierce

3 Grupa The Black Eyed Peas - The E.N.D.

3 Lēdija Gāga - The Fame

3 Grupa Dave Matthews Band - Big Whiskey and the GrooGrux King

3 Teilore Svifta - Fearless

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?