Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Apliecināja tautas garīgā spēka nozīmi

Kaut pagājis krietns laiciņš un paspējusi izaugt kārtējā paaudze, barikāžu sāga vairumam aculiecinieku un dalībnieku vēl arvien ir spilgtā atmiņā. To, kas atceras, ir daudz, un tāpēc viedokļu par barikādēm arī daudz. Sākot ar noliegumu, nosaucot to par nelietderīgu māžošanos, un beidzot ar celšanu debesīs kā varonības, pašaizliedzības paraugu, kuram pateicoties Latvija atguva savu suverenitāti.

Heroizēt barikādes sevišķi tīk ļaudīm, kuriem dalība tajās tagad ir ļoti svarīga, jo vairo lepnību par savu ieguldījumu tautas un valsts nākotnē. Ja vēl izdevies saņemt barikāžu dalībnieka goda zīmi, tad vēsturiskā svarīguma apziņa ir pilnīga.

Protams, ir arī tādi, kas ar saviem nopelniem neplātās, priecājas par esamību brīvā valstī, tās varu gan reizēm kritizējot un, ja kaut ko stāsta, tad tikai bērniem un mazbērniem, lai viņiem būtu skaidrāka tā laika notikumu aina. Notikumu, kas patiesībā bija viens ļoti efektīvs, grandiozs teātris, kas ienāca prātā Tautas frontes aktīvistiem, ko akceptēja tā laika trauslā vara un kas lieliski izdevās, jo iniciatīvu pārņēma pašdarbnieki. Lielisks inscenējums, «režisoriem» paejot sāņus. Tomēr tautai teātris patīk, un to apliecina plašā aizraušanās ar pašdarbību teātra spēlēšanā pat ekstrēmās situācijās.

Galvenie darītāji bija ierindnieki, kas lika lietā savu iniciatīvu. Viņu rindas aktīvi papildināja sabiedrībā pazīstamas personas, šad tad pavīdot kopainā. Aizkustinoša bija «smalko aprindu» rosīšanās pie zupas katliem iestāžu telpās, tā nolaižoties pie tautas - augsto mākslu un inteliģentu godā turētājas. Dabiski, kopā būšana ar «slavenībām» iepriecināja, arī viņiem bija svarīga pleca sajūta, ko nedaudz bija zaudējuši, savulaik izmantojot nu jau sabrukušās varas piedāvājumus.

Tomēr, lai kā bija ar tiem pašdarbniekiem aktieriem, lai kas bija piedalījies Tautas frontes organizēšanā, lai cik izturības ziņā simboliskas bija barikādes - izņemot akmens blokus Vecrīgā, jo pārējās smagajai kara tehnikai nevarētu būt šķērslis -, šis simbolisms izrādījās tik spēcīgs, ka notikumu gaita turpinājās pilnīgi negaidītā un nevēlamā virzienā tiem tur, kas centās mironi reanimēt. Tas kārtējo reizi apliecināja tautas garīgā spēka nozīmi un noteikti atturēja no brutālas rīcības tos, kuriem bija iespējas, bet, paldies Dievam, pietrūka dūšas.

OMON bramanību, uzbrūkot Iekšlietu ministrijai, kas nez kāpēc bija atstāta novārtā, nevar kvalificēt par nopietnu pasākumu, kaut tās ālēšanās laikā gāja bojā cilvēki. Tāpēc šos un citus pasākumus, dedzinot robežposteņus, iznīcinātājiem lidojot pļaujošos lidojumos, šur tur spridzinot pa kādai smagai petardei, nevar vērtēt citādi kā sevišķi ļaunprātīgu huligānismu, kas notikumu gaitu neietekmēja, bet būtu krimināli sodāma pat vēl tagad. Jo slepkavībai nedrīkst būt noilguma.

Lai kā būtu ar tiem «kažoka» pārmetējiem vai tiem, kas barikādēs atrada iespēju uz laiku pabūt prom no apnikušām sievām (bija arī tādi) vai baudīja iespēju legāli padzerties no saldenās pudeles, kopumā barikādes bija pārliecinošs apliecinājums, ka tauta ir vienota un ka laiki mainās kardināli. Tik kardināli, ka pat Gorbačova kunga inspirētais pasākums PSRS glābšanai bija lemts neveiksmei un biedram nācās nodot glābiņu alkstošos pučistus, kas bija aizlikušies uz Forosas vasarnīcu Krimā, patvērumu pie «bosa» meklējot.

Tas, kas noticis pēc tam, ir likumsakarīgi pēc vairāk nekā 50 gadu ilgas idiotiskas, ļoti ļaunas varas sistēmas pastāvēšanas. Nu jau drīz tie 40 gadi, kas nepieciešami, lai tauta attaptos, būs pagājuši. Katram, kas par to pārliecināts, var novēlēt tautas attapšanos sagaidīt tieši tāpat, kā Latvijas neatkarības atjaunošanu sagaidīja tie, kas savulaik bija pārliecināti, ka padomju karikatūriskā valsts sabruks, taču necerēja to sagaidīt, esot šai saulē. Bet sagaidīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?