Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Aptur izstādi par Maidana cilvēkiem

Izstādes Maidana cilvēki pilnīgu nopostīšanu naktī no sestdienas uz svētdienu vienkāršojis tās rīkotāju pārkāpums - tie nav nodrošinājuši objekta apsardzi, lai gan oficiāli paziņojuši, ka ekspozīcija tiek sargāta, norāda Valsts policija. Tikmēr izstādes rīkotāju pārstāvis Sergejs Aleksejevs izplatījis paziņojumu, paužot, ka rīkotāji no pašvaldības vadības gaida «pilnīgu sadarbību un finansiālu atbalstu», lai pēc iespējas drīzāk izstādi atjaunotu. Noticis gan pretējais - pēc tikšanās ar S. Aleksejevu Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs paziņojis, ka izstāde tiek pārtraukta.

Izstādi, kas bija izvietota brīvdabā pašā Rīgas centrā - iepretim Ministru kabineta ēkai -, bija plānots turpināt līdz 24. oktobrim. Taču pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem sabojāt lielformāta fotogrāfijas, par ko vairāki cilvēki arī jau aizturēti, naktī no 10. uz 11. oktobri vandaļiem izdevās pilnībā sabojāt visus eksponātus. Iepriekš tika vēstīts, ka pirmie huligāni postīt ekspozīciju mēģināja jau tās uzstādīšanas laikā. Taču preses konferencē izstādes autors - ASV fotomākslinieks Sergejs Meļņikovs jeb MFF - bija izteicies, ka izveidoti divi fotogrāfiju komplekti, tālab ekspozīciju tomēr varēs aplūkot. Izrādījās, ka šī prognoze bijusi pārāk optimistiska.

Valsts policija naktī uz svētdienu bija saņēmusi zvanu no kāda garāmgājēja, kurš ziņoja, ka izstādē Maidana cilvēki divi vīrieši bojā eksponātus. Tobrīd vistuvāk notikuma vietai bija Rīgas pašvaldības policijas (RPP) ekipāža, kas ieradās divu minūšu laikā, taču ļaundari jau bija aizbēguši, un tuvējā apkārtnē iespējamos vandaļus neizdevās atrast. Policija arī lūgusi atsaukties aculieciniekus. Taču, kā izskatās, izstādes turpmākajam liktenim izšķirošas bijušas domstarpības, kam jārūpējas par drošību, tostarp aizsardzību no postītājiem, ja tādi parādās. Izstādes rīkotāju pārstāvis S. Aleksejevs Dienai atzina, ka viņš ir norādīts kā atbildīgais par drošību Rīgas domes izsniegtajā atļaujā, taču, pēc paša ieskatiem, tas nozīmē izstādes apmeklētāju drošību, lai stendi būtu kārtībā un neapgāztos, bet ne aizsardzību pret postītājiem. Ekspozīcija esot arī civiltiesiski apdrošināta.

S. Aleksejevs Dienai arī uzsvēra, ka izstādes autors S. Meļņikovs kategoriski iebildis pret pastāvīgu apsardzes klātbūtni ekspozīcijā, taču pie tās dežurējuši brīvprātīgie. «Mums nav jādara pašvaldības policijas darbs,» savu viedokli pauda S. Aleksejevs. Arī Ukrainas vēstniecības vakar izplatītajā paziņojumā teikts: «Mēs gaidām no valsts drošības iestādēm, ka visi, kas ir vainīgi par uzbrukumiem izstādei, tiks saukti pie atbildības, bet pašai izstādei tiks nodrošināta pienācīga aizsardzība no vandaļiem un ekstrēmistiem.»

Savukārt RPP pārstāve Inese Krieviņa Dienai saka, ka jau 7. oktobrī sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība par izvietotās ekspozīcijas neapsargāšanu. Lietvedība sākta par publiska pasākuma organizēšanas kārtības pārkāpšanu, kas noteikta Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā. Uz jautājumu, kāds sods izstādes rīkotājiem varētu draudēt, I. Krieviņa atteica, ka tas esot tiesas ziņā. Valsts policijas (VP) pārstāvis Toms Sadovskis Dienai apliecināja, ka izstāde bijusi gan VP, gan RPP ekipāžu maršrutos un dienas laikā policijas ekipāža pie tās dežurējusi pat vairākas stundas.

Tomēr S. Aleksejevs uzskata, ka tālākie vandalisma akti nebūtu notikuši, ja pēc 5. oktobra pirmajiem uzbrukumiem izstādei Rīgas dome būtu tos oficiāli nosodījusi. Tas nenotika, savukārt pašvaldības vadība 9. oktobrī paziņoja, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs vērsīsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt izstādes Maidana cilvēki organizatoru publiskos izteikumus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, - sociālajos tīklos parādījās video ar izstādes autora izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis ir iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus, «aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgo lopu vagonos».

T. Sadovskis atzina, ka VP rīcībā nav precīzas statistikas par šāda veida vandalisma gadījumiem, jo par tiem ierosina lietas pēc dažādiem likuma pantiem, taču nevarot teikt, ka tā Latvijā būtu liela problēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?