Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ārpolitikas debašu cīniņš

Tiem Saeimas deputātiem, kuri ceturtdien ārpolitikas debatēs parlamentā teica, ka Latvijai nav savas ārpolitikas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) atbildēja: «Latvijai ir sava ārpolitika. Cita lieta, ka varbūt jums nepatīk, kāda tā ir, bet tā paliks konsekventa. Tā būs Eiropas, NATO ārpolitika, tā būs virzīta uz mūsu ārējās drošības stiprināšanu.» Ministrs pieļāva, ka šīs debates varētu būt arī ilgākās triju ārpolitikas debašu vēsturē.

Izteiktās idejas ārlietu ministrs sola apkopot, īpaši pateicoties deputātiem, kuriem bija priekšlikumi par Eiropas Savienības prezidentūras prioritātēm. Lai sagatavotos Latvijas prezidentūrai ES Padomē 2015. gadā, Saeimai 2014. gada janvārī jau būs jāapstiprina tās prioritātes. Klausoties runas, ministrs arī konstatēja: «Ja ekstrēmi parlamenta spārni kritizē Latvijas ārpolitiku, tad tā acīmredzot ir pareiza ārpolitika, un tā mēs arī turpināsim.» Dažu VL-TB/LNNK deputātu uzstāšanās E. Rinkēvičs novērtēja kā «visizklaidējošākās», ko attiecināja arī uz Dzintara Rasnača runu. Dz. Rasnačam bija iespaids, ka ir divas ārpolitikas - viena ir izvairīgā un atturīgā ārlietu ministra ārpolitika, bet otru īsteno aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), kurš «nosauc lietas īstajos vārdos». Dz. Rasnačs ieteica ārlietu ministram nākamajā gadā ziņojuma sagatavošanā pieaicināt palīgā A. Pabriku. «Patīk mums atkal vai ne, mums ir vienota ārpolitika, ko realizē Valsts prezidents, Saeima, Ministru kabinets un visi ministri.» Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) ārlietu ministram pārmeta vairākkārtējo atsaukšanos uz vēlmi veidot labas kaimiņattiecības ar Krieviju. Tikmēr viņa kolēģu uzteiktais aizsardzības ministrs A. Pabriks, kurš savulaik ir vadījis arī Ārlietu ministriju, sacīja: «Runājot par mūsu interešu aizstāvēšanu, es domāju, ka mums ir jāskatās arī, ko citas valstis, tajā skaitā kaimiņvalstis, domā un dara mūsu reģionā un mums tuvos reģionos.»

Sēdes laikā VL-TB/LNNK deputāti savus iespaidus izteica arī sociālajā tīklā Twitter.com, kurā J. Dombrava ierakstīja: «Ja debates turpināsies, tad gan valdības stabilitāte būs apdraudēta.» Einārs Cilinskis ziņoja, ka «Saeimā turpinās debates par nekaunību, aroganci un uzpūtību». Savukārt viņa kolēģe Vineta Poriņa izteica nožēlu, ka lielu tautas daļu ārlietu ministrs nodēvējis par ekstrēmu. E. Rinkēviča partijas biedrs Valdis Zatlers gan uzskata, ka «arī ekscentriski viedokļi pieder pie lietas un šīs debates bija interesantas». Arvils Ašeradens (Vienotība) pieļāva, ka tās ieies vēsturē ar to, ka lielākie pārmetumi izskanējuši no koalīcijas partneriem. Iespēju novērtēt Latvijas ārpolitiku plaši izmantoja arī opozīcijas deputāti no Saskaņas centra un Zaļo un Zemnieku savienības. ZZS frakcijas deputāte Iveta Grigule aicināja premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) pildīt dotos solījumus un panākt, lai Latvijai «Kohēzijas aploksne būtu saglabāta esošajā apjomā» un lai lauksaimniecības platību maksājumi pieaugtu līdz 80% no Eiropā vidējā apjoma. Ja EK neatbalstīšot Latvijas taisnīgo un pieticīgo prasību, ZZS prasīs V. Dombrovskim uzlikt veto balsojumā par ES daudzgadu budžetu, sacīja I. Grigule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?