Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ārzemnieku armija IV rindās

Francijas policija identificējusi trešo uzbrucēju, kas sarīkoja slaktiņu koncertzālē Bataclan Parīzē 13. novembrī notikušo koordinēto terora aktu laikā. Varasiestādes neatklāj viņa personību, bet mediji vēsta, ka tas ir 23 gadus vecais Francijas pilsonis Fuēds Mohameds Agads. Viņš uzspridzinājās pēc tam, kad kopā ar kompanjoniem bija nogalinājis 90 cilvēku.

Izdevums Le Parisien raksta, ka F. Mohameds Agads kopā ar vēl vairākiem radikalizētiem musulmaņu vīriešiem, kuru vidū esot bijis arī viņa brālis, 2013. gada decembrī pameta Francijas pilsētu Strasbūru un devās uz Sīriju, kur pievienojās teroristiskajam grupējumam Islāma valsts (IV). Daļa grupas dalībnieku tika arestēti pērn pavasarī pēc atgriešanās Francijā.

Domājams, ka F. Mohameds Agads Eiropā atgriezies neilgi pirms terora aktiem Parīzē. Arī citi no kopumā deviņiem 13. novembra uzbrukumu dalībniekiem, vairums no kuriem bija Francijas un Beļģijas pilsoņi, ir karojuši IV rindās Sīrijā. Šonedēļ publicēts ziņojums, kurā teikts, ka pēdējo 18 mēnešu laikā dubultojies Sīrijā un Irākā IV un citu radikālo grupējumu rindās karojošo ārvalstnieku skaits.

Īstenojuši sapni

Ziņojuma autori - izlūkošanas analītiķu uzņēmums The Soufan Group - apgalvo, ka kopš 2014. gada jūnija, kad karadarbības izpostītajā Sīrijā un nestabilitātes pārņemtajā Irākā dažādu ekstrēmistu formējumu sastāvā karoja 12 tūkstoši ārvalstu pilsoņu, viņu skaits ir pieaudzis līdz aptuveni 31 tūkstotim. Šie kaujinieki ieradušies no vismaz 86 pasaules valstīm.

Ievērojami lielākā daļa ārvalstnieku pievienojušies IV, kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur grupējums ieviesis šariata likumus un terorizē cilvēkus, kuri neseko IV praktizētajam galēji konservatīvajam islāma novirzienam - vahābismam.

«Islāma valsts ir sasniegusi daudz vairāk nekā citi teroristiskie grupējumi varēja sapņot,» bijušais britu ārējās izlūkošanas dienesta MI6 globālās pretterorisma nodaļas vadītājs Ričards Barets sacīja ziņu aģentūrai Reuters. «Par spīti ilgstošiem starptautiskās sabiedrības centieniem apvaldīt IV un apturēt kaujinieku straumi, kas plūst uz Sīriju, ārvalstnieku skaits tur ir dubultojies.»

Jau vairāk nekā gadu ASV vadītā koalīcija veic uzlidojumus IV pozīcijām Sīrijā un Irākā. Septembra beigās uzlidojumus Sīrijā uzsāka arī Krievija, tomēr līdz 31. oktobrim, kad IV sekotāji virs Ēģiptes uzspridzināja Krievijas aviokompānijas Metrojet lidmašīnu, kurā atradās 224 cilvēki, tā gaisa triecienus vērsa galvenokārt pret mērenajiem dumpiniekiem, kas cīnās ar Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada spēkiem.

Nopietns izaicinājums

Visvairāk - aptuveni 6000 - kaujinieku uz Sīriju un Irāku «eksportējusi» Ziemeļāfrikas valsts Tunisija, kurai ar 2500 karotājiem seko Saūda Arābija, bet vēl 2400 ieradušies no Krievijas. Pērn jūnijā Irākā un Sīrijā karoja aptuveni 800 Krievijas pilsoņu, pārsvarā čečeni un dagestānieši.

The Soufan Group apgalvo, ka pēdējā pusotra gada laikā Sīrijā un Irākā karojošo džihādistu grupējumu rindās dubultojies arī rietumeiropiešu skaits, kas tagad ir pārsniedzis 5000. No tiem gandrīz 3700 ir četru valstu - Francijas (1700), Lielbritānijas (760), Vācijas (760) un Beļģijas (470) - pilsoņi.

Francijas valdība uzskata, ka IV un citu teroristisko grupējumu rindās darbojošos Francijas pilsoņu reālais skaits ir stipri mazāks, jo ziņojuma autoru norādītajā skaitlī esot ietverti arī Sīrijā un Irākā nogalinātie, ieslodzītie, kā arī tie kaujinieki, kuri jau ir atgriezušies Francijā vai vēl tikai plāno doties uz konflikta zonu.

Ziņojumā teikts, ka rietumvalstīs atgriežas vidēji 20%-30% Sīrijā un Irākā karojušie. «Tas ir nopietns izaicinājums drošības un likumsargājošajām iestādēm, kurām ir jānovērtē apdraudējums, ko viņi rada,» raksta ziņojuma veidotāji, piebilstot, ka kritiski svarīgi ir saprast to cilvēku motivāciju, kuri dodas un Sīriju un Irāku, kā arī to, kas atgriežas.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas Iekšzemes drošības komitejas vadītājs Maikls Makkols šonedēļ informēja, ka IV mēģinājusi izmantot sīriešu bēgļus, lai ieplūdinātu savus teroristus rietumvalstīs, raksta Washington Examiner.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?