Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Asistentus vajag, sistēma pieklibo

Valsts kontrole (VK) pievērsusi uzmanību trūkumiem invalīdu asistentu pakalpojuma sniegšanā. Problēmas atklātas gan Labklājības, gan Izglītības un zinātnes ministrijas darbībās. Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis Dienai saka - VK atzinums attiecas uz iepriekšējo regulējumu, kas vairs nav spēkā, taču no šā gada janvāra spēkā esošie noteikumi situāciju nav uzlabojuši un cilvēki joprojām ir neapmierināti. Lai pievērstu uzmanību problēmām, ir domāts pat par piketu.

Pēc ieceres asistenta pakalpojuma galvenie mērķi ir mazināt personu ar invaliditāti sociālās atstumtības risku, veicināt viņu integrāciju sabiedrībā, neatkarību un patstāvību, sniedzot arī atbalstu šo personu ģimenēm un sekmējot ģimenes locekļu iesaistīšanos darba tirgū. Kopš 2011. gada pakalpojums tiek nodrošināts personām ar I grupas redzes invaliditāti. 2012. gadā tika sākts asistenta pakalpojums izglītības iestādē, bet asistenta pakalpojums pašvaldībā sākts tikai 2013. gadā. «Valsts kontroles ieskatā Labklājības ministrijai nepieciešams paveikt neizdarītos mājas darbus - skaidri definēt sasniedzamos rezultātus, pakalpojumu saturu, precīzāk apzinot personas, kurām pakalpojums ir nepieciešams, tai skaitā nodrošinot personas funkcionālā stāvokļa izvērtējumu, lai noteiktu, vai personai ar invaliditāti ir nepieciešams asistenta pakalpojums vai cits atbalsta veids,» teikts atzinumā.

I. Balodis pēc pirmās iepazīšanās ar VK revīzijas secinājumiem saka - redzamas daudzas Labklājības ministrijas neizdarības. Sistēma ieviesta, būtībā eksperimentējot ar cilvēkiem, pēc principa - paskatīsimies, kā mums ies. «Iepriekšējā sistēma, kuru analizē VK, cilvēkus neapmierināja, jo prasības pēc atskaitēm bija pārmērīgas. Jaunie noteikumu grozījumi neuzlabo situāciju, tas ir kārtējais brāķis. Noteikumi atstāj diezgan brīvu lauku interpretācijām, un katra pašvaldība dara pa savam,» norāda Apeirona pārstāvis. Viņš arī kritizē ministrijas ierēdņu pieeju - sākt ar to, cik ir naudas, un tad domāt, kā to iztērēt. Viņaprāt, katra cilvēka vajadzības ir jāizvērtē individuāli.

Pārmetumus VK izteikusi arī Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), cita starpā, norādot, ka ik gadu budžeta bāzes finansējuma ietvaros tā saņem no 1 līdz 1,2 miljoniem eiro no valsts budžeta invalīdu asistenta pakalpojuma nodrošināšanai izglītības iestādēs, tomēr gadu no gada būtiska līdzekļu daļa tiek pārdalīta pavisam citiem mērķiem. 2013. gadā 42 000 eiro novirzīti remontdarbiem Daugavas stadionā, 13 000 eiro Murjāņu Sporta ģimnāzijai jumta seguma remontam un ugunsdrošības signalizācijai, 370 000 eiro pedagogu darba samaksai privātajās mācību iestādēs; 2014. gadā - vairāk nekā 400 000 eiro Bulduru dārzkopības skolas vajadzībām, 145 000 eiro Elektronikas un datorzinātņu institūta aktu zāles remontam; 2015. gadā - 53 000 eiro dotācijās dažādām sporta komandām un federācijām, 116 000 eiro dažādām IZM darbinieku piemaksām, vēl nepilni 110 000 eiro Daugavas stadionam. Kā jau iepriekš vairākkārt norādījusi valsts kontroliere Elita Krūmiņa, prakse, ka budžeta pieprasījumā līdzekļi tiek paredzēti vienam mērķim, bet dabā gadu no gada tiek tērēti pavisam citiem, nav pieļaujama. Vēl jo vairāk - prasīt naudu invalīdu atbalstam, bet gadu no gada tērēt jumtu remontiem - tas arī no vērtību viedokļa ir nepieņemami. Tam piekrīt arī I. Balodis: «Ja nauda palika pāri, tā bija jāizmanto citiem bērnu ar invaliditāti integrācijas pasākumiem, nevis jumtiem.»

IZM mājaslapā publicētajā skaidrojumā par VK atzinumu teikts, ka «budžetā pieprasāmais un reāli izlietotais finansējums asistenta pakalpojumu apmaksai atšķiras, jo asistents saņem atlīdzību par reāli nostrādātajām stundām, bet nevar saņemt par laiku, kad bērns slimo un neapmeklē izglītības iestādi. Tāpēc triju gadu laikā ir izveidojies līdzekļu pārpalikums, no kura lielu daļu IZM atskaitījusi atpakaļ budžetā, bet daļu, saskaņojot ar Finanšu ministriju, izlietojusi to izdevumu segšanai, kuru vajadzību finansēšana bija būtiska un neatliekama IZM resora darbības nodrošināšanai un kuru finansēšanu nav bijis iespējams atlikt uz nākamo budžeta gadu».

Vēl viena problēma, uz kuru norāda VK, ir tā, ka asistenta pakalpojumu izmanto tikai 36% personu, kurām izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums. I. Balodis norāda, ka ir daudz formalitāšu, cilvēkam jāpierāda, ka pakalpojums viņam tiešām vajadzīgs, vienlaikus valstī trūkst sistēmas, kas cilvēkam ar tikko iegūtu invaliditāti palīdzētu aptvert, kas vispār viņam pienākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?