Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV stiprinās Eiropas drošību

Panākumiem vainagojušās sarunas starp ASV un Rumāniju par pārtvērējraķešu izvietošanu rumāņu teritorijā. Tā ir daļa no ASV 2009. gadā pieņemtā plāna par Eiropas aizsardzības vairoga izveidi, kas pasargātu reģionu no tādu valstu kā Irāna augošās militārās varenības potenciālajiem draudiem. Taču otrdien parakstītā vienošanās izraisījusi plašus iebildumus Krievijā. Valsts baidās, ka pretraķešu sistēma var tikt pavērsta pret Krievijas stratēģiskajiem kodolspēkiem, un uzstāj, ka vēlas saņemt drošības garantijas no Vašingtonas.

Stiprina partnerību

Sarunas starp Rumāniju un ASV ilga vairāk nekā gadu. Jau 2010. gada martā Rumānija atbalstīja šādu ideju, taču beidzot izdevies panākt vienošanos par bāzes vietu. «Mēs piekritām sistēmas izvietošanai bijušajā Deveselu gaisa spēku bāzē Oltas rajonā,» Rumānijas prezidenta Trajana Basesku teikto citējis Reuters. Jaunās raķetes nodrošināšot valstij augstāko drošības līmeni visā tās vēsturē, kā arī tās tikšot iekļautas NATO aizsardzības sistēmā, kuras izveide plānota tuvāko gadu laikā. Prezidents turklāt uzsvēris, ka «vienošanās par pretraķešu aizsardzību nav vērsta pret Krieviju».

Izraudzītā gaisa spēku bāze uzcelta aptuveni pirms 60 gadiem ar Padomju Savienības palīdzību, taču 2002. gadā tā tikusi slēgta. Tā atzīta par piemērotāko vietu, jo atbildusi it visiem no 120 noteiktajiem punktiem, lai garantētu sistēmai visaugstāko drošību. Sagaidāms, ka ASV spēki darbību tajā sāks 2015. gadā un uz to nosūtīs 200 kareivju, kuru skaitu nepieciešamības gadījumā varētu palielināt līdz 500. Tomēr tā būs tikai aptuveni trešā daļa no visiem kareivjiem, jo bāzes pārvaldība lielā mērā paliks rumāņu rokās.

Analītiķi norādījuši, ka tas ir ievērojams solis Rumānijas un ASV stratēģiskās partnerības stiprināšanā, turklāt Rumānija droši uzskatāma par vienu no tuvākajiem ASV sabiedrotajiem Eiropā, raksta AFP.

Maskava necietīs

Taču ziņas par ASV un Rumānijas vienošanos satrauca Krieviju, kas vēlas saņemt no Vašingtonas drošības garantijas. «Plānotā pretraķešu aizsardzība pēc mūsu vērtējuma nākotnē var radīt draudus Krievijas stratēģiskajiem kodolspēkiem,» Krievijas Ārlietu ministrijas nostāju citējis Reuters. Krievija paudusi sarūgtinājumu par ASV straujo ieceres virzību, neraugoties uz abu valstu panākumiem savstarpējā sadarbībā, norādot uz pērn parakstīto vienošanos par stratēģisko kodolieroču skaita samazināšanu. Lēmums esot pretrunā ASV solījumiem ņemt vērā Krieviju lēmumu pieņemšanas procesā.

Taču ASV noliedz jebkādus draudus Krievijai. «Mēs ticam, ka sadarbība pretraķešu aizsardzības jomā ir mūsu abu drošības interesēs,» ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvju teikto citējis The New York Times. Aktīva sadarbība ar Krieviju tiekot meklēta ar NATO starpniecību. Turklāt tieši tas esot labākais veids, kā pārliecināt Krieviju, ka sistēma neradot un nākotnē arī neradīšot draudus tās drošībai.

Krievijas eksperti laikrakstam Kommersant norāda: «Maskavas intereses necietīs.» Kā stāsta Stratēģisko vērtējumu institūta direktors Sergejs Oznobiščevs, Rumānija atrodoties salīdzinoši tālu, lai par to vispār uztrauktos, turklāt «valstī vienmēr atradīšoties cilvēki, kas visu, ko dara Amerika, uztvers kā soli, kas vērsts pret Krieviju».

Krievijas iebildumi pret pārtvērējraķešu izvietošanu Eiropā iepriekš rezultējušies ar lēmumu atlikšanu: 2009. gadā ASV prezidents Baraks Obama atcēla cerēto bāzu izveidi Polijā un Čehijā.

ASV administrācijas Eiropas aizsardzības vairoga izveides plāns paredz šīs dekādes laikā uzstādīt jūras un sauszemes radarus, kā arī pārtvērējraķetes vairākās Eiropas valstīs. Tā mērķis ir nodrošināt aizsardzību no tādu valstu kā Irāna potenciālajiem draudiem reģiona drošībai, vēsta Reuters.

Izpildot pirmo no četru punktu plāna, ASV martā vienojusies Vidusjūrā izvietot kuģi USS Monterey, kas fiksēs un neitralizēs raķetes. Katrs nākamais plāna punkts paredz aizvien varenāku pārtvērējraķešu sistēmu uzstādīšanu, no kurām pati attīstītākā dekādes beigās tiks izveidota Polijā, raksta AFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?