Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Atlabšanai svarīga labā griba

Lai uzlabotu veselības stāvokli pēc slimības, svarīgs ir paša sasirgušā optimisms un mērķtiecība, tuvinieku ieinteresētība un iejūtība, kā arī veselības aprūpes speciālistu atbalsts. Viena no izplatītākajām veselības problēmām, kas noved slimnīcā Latvijas iedzīvotājus, ir sirds slimības. Cilvēkiem, kam gadījies pārciest šāda rakstura saslimšanu, atveseļošanās fāzē piemērota var būt ambulatorā kardiorehabilitācijas programma, kas mūsu valstī pagaidām vēl ir mazpazīstama.

No valsts budžeta neapmaksā

Šobrīd Latvijā ambulatorā kardiorehabilitācija netiek apmaksāta no valsts budžeta, un tā jāsedz pacientam par saviem līdzekļiem. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas centrā piedāvātā ambulatorā kardiorehabilitācijas programma ietver 12 nodarbības, katras nodarbības ilgums 3-4 stundas, bet maksa par programmu ir 94,50 latu, stāsta programmas vadītāja, fizikālās medicīnas ārste Sandra Seimane un uzsver, ka jācenšas panākt, lai nākotnē šī programma cilvēkiem, kuriem tā patiešam nepieciešama, tiktu apmaksāta no valsts budžeta. Programma ieteicama cilvēkiem ar sirds asinsvadu saslimšanām, tiem, kuri pārcietuši miokarda infarktu, insultu vai sirds operācijas, kā arī cieš no hroniskas sirds mazspējas.

Kardiorehabilitācija var palīdzēt uzlabot veselību un vēlreiz nenokļūt slimnīcas gultā, dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, kā arī atgriezties darba tirgū. «Būtu vēlams, lai cilvēkam, noslēdzot ārstēšanos slimnīcā, ārsts izrakstā norādītu, ka rekomendē kardiorehabilitāciju, un ģimenes ārsti pacientiem, kuriem tas nepieciešams, kardiorehabilitāciju ieteiktu,» domā S. Seimane, piebilstot, ka Stradiņa slimnīcā ieviesto rehabilitācijas programmu sirds pacientiem iesaka gan Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis, gan slimnīcas kardioķirurgi.

Sirds slimības piemeklē visdažādākā gadagājuma cilvēkus, turklāt gan lauku, gan pilsētu iedzīvotājus. Varētu domāt, ka lauku iedzīvotājiem ir veselīgāks dzīvesveids, bet realitātē laucinieki gan negrēko ar mazkustīgu dzīvesveidu, toties ēd neveselīgāk, skaidro S. Seimane.

Apkārtējo atbalsts svarīgs

Ambulatorā kardiorehabilitācijas programma Latvijā ir jaunums, uzsver Sandra Seimane un turpina: «Kardiorehabilitācija veidota tā, ka pacients aktīvi iesaistās savas veselības uzlabošanā, bet viņa atbalsta komandā ir ārsts, māsa, fizioterapeits, psihologs. Ja nepieciešams, var piesaistīt vēl citus speciālistus, piemēram, uzturzinātnieku, ergoterapeitu un kardiologu.» Tieši rehabilitācija grupā tiek uzskatīta par ļoti iedarbīgu. «Pacientam vieglāk savā dzīvē kaut ko mainīt, ja nav jācīnās vienam, ja cilvēks uzzina, ka arī citiem cilvēkiem ir līdzīgas problēmas,» uzsver S. Seimane.

Lai pasargātu sevi no sirds slimībām un atlabtu pēc slimības pārciešanas, svarīgi ir apgūt māku atslābināties un nenoliedzami atteikties no neveselīgiem ēšanas ieradumiem. «Iesaistoties programmā, cilvēki saņem mājasdarbu un cenšas sasniegt paša izvirzītu mērķi. Vienam pacientam mērķis var būt atkal kāpt kājām pa kāpnēm un neizmantot liftu, citam mērķis būs veikalā nenopirkt bulciņu vai šokolādīti,» novērojusi S. Seimane un piebilst, ka pret psihologa vadīto nodarbību un ieteikumiem pirmajā brīdī cilvēki izturas ar skepsi, bet pamazām pierod un apzinās, ka psihologs var palīdzēt.

Cilvēki vairāk kontrolē savus medikamentu lietošanas paradumus, izvēlas un lieto tos precīzāk, uzsver fizikālās medicīnas ārste.

Sazināsies ar īsziņām

Ārvalstu praksē ierasts, ka kardiorehabilitāciju koordinē māsa, kura ar pacientu bieži sazinās, sastāda veicamo veselības uzlabošanas pasākumu grafiku, stāsta Sandra Seimane un piebilst: «Nākotnē arī mēs Latvijā gribētu ieviest tādu rehabiltācijā iesaistītajiem cilvēkiem pieejamu pakalpojumu kā sazināšanās pa telefonu ar īsziņu palīdzību, piemēram, lai pacientam veselības aprūpes personas sūtīta īsziņa atgādinātu, ka viņam dienā jānostaigā kilometrs, un pacients varētu atsūt atbildi, ka kilometru nostaigājis.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sirds slimību riska faktori

Neveselīgs uzturs
Mazkustīgs dzīvesveids
Emocionāls stress
Saspringts, steidzīgs dzīvesveids
Smēķēšana

Sirds slimības veicina arī
augsts asinsspiediens
cukura diabēts
paaugstināts holesterīns

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?