Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Atvadu gladiola Irinai Arhipovai

Maskavā 85 gadu vecumā 11.februārī mirusi pasaulslavenā Krievijas dziedātāja, viena no XX gadsimta vokālās mākslas pasaules zvaigznēm Irina Arhipova - šo sēru vēsti ceturtdien vēstīja ITAR-TASS un citi Krievijas mediji. Vēl pavisam nesen, gada sākumā, māksliniece, kura pēdējā laikā nopietnu sirds un asinsvadu problēmu dēļ ārstējās vienā no Maskavas slimnīcām, atzīmēja savu 85. jubileju. Svinēt I.Arhipovas jubileju dažādās Krievijas pilsētās bija plānots visu gadu. Nu tas notiks jau mākslinieces piemiņas zīmē...

Vēl šosezon viņa bija paspējusi Maskavā sarīkot kārtējo starptautisko Mihaila Gļinkas vokālistu konkursu, kuru vadīja un vērtēja teju četrdesmit gadus, atrodot un ar savā vārdā nosauktā fonda līdzekļiem atbalstot daudzus jaunos vokālās mākslas talantus. Jo savulaik par vislabāko Karmenas lomas izpildītāju pasaulē atzītā dīva vienmēr atminējās, kā pati, vēl būdama Arhitektūras institūta studente, pirmos soļus spērusi visparastākajā dziedāšanas pulciņā.

Izkoptās, īpaši niansētās vokālās meistarības dēļ Irinu Arhipovu dēvēja par krievu bel canto paraugu. Viņa izpelnījusies klausītāju sajūsmu gan Milānas operteātrī La Scala, gan Ņujorkas Metropolitēna operā un daudzos citos pasaules ievērojamos teātros un koncertzālēs. Viņas skatuves partneri bija gan leģendārais tenors Mario del Monako, gan kataloniešu operdīva Montserrata Kavaljē. Arī dzimtenē viņa saņēmusi klausītāju mīlestību un visus iespējamos augstākos apbalvojumus, 1995.gadā Irinas Arhipovas vārdā nodēvēta arī planēta (nr.4424), bet pirms dažiem gadiem - arī speciāli izveidota gladiolu šķirne. Bet pašlaik dabā nav gladiolu laiks...

Mūžīgā jaunība

Irinas Arhipovas radošā darba trajektorija gan žanriskajā, gan ģeogrāfiskajā nozīmē bija neparasti vērienīga, dziļa un dinamiska. Mākslinieces personībai un darba vērienam - dziedāšana, pedagoģija, koncertu, festivālu organizēšana, jaunu talantu meklēšana - vislabāk atbilst Gadsimta cilvēka tituls. Viņas izcilais mecosoprāns gadu gaitā neapsūbēja, tas arvien bija skanīgs un niansēm bagāts. I.Arhipovas sniegums arvien saviļņoja ar dziļu tēla atklāsmi ļoti pārdomātā, mērķtiecīgā interpretācijā. Māksliniecei piemita īpaša spēja piedzīvot skatuves pārvērtības visdažādākajos tēlos. Un arvien likās, ka pār viņas balsi gadiem nav varas.

Par nākamās zvaigznes pirmo skatuvi tūliņ pēc Maskavas konservatorijas absolvēšanas kļuva Sverdlovskas operas un baleta teātris (1954.), bet jau 1956.gadā Irina Arhipova bija slavenā Krievijas akadēmiskā Lielā teātra soliste. Piecdesmito gadu vidū viņu cita pēc citas iepazina arī mūzikas citadeles pasaulē. Īpaši slavenu vienā acumirklī viņu darīja Karmenas lomas izpildījums Žorža Bizē operas Karmena iestudējumā Maskavā, kur viņas skatuves partneris Hozē lomā bija pasaulslavenais tenors Mario del Monako. Slavenajā Milānas operteātrī La Scala 1967.gadā un 1971.gadā izcilā dziedātāja bija redzama Marfas lomā N.Rimska-Korsakova operā Cara līgava un Marinas Minišekas lomā M.Musorgska operā Boriss Godunovs.

Daudzus jaunos dziedātājus Irina Arhipova atklājusi un iedrošinājusi, ilggadēji vadot un vērtējot Mihaila Gļinkas starptautisko vokālistu konkursu. Lai varētu mātišķi rūpēties par viņu karjeru, dziedātāja izveidoja savā vārdā nosauktu fondu. Savā pieredzē viņa dāsni dalījās ar studentiem Maskavas konservatorijā, kur strādāja kopš 1975.gada. Pagājušā gadsimta 80.gados dziedātāja īstenoja ļoti apjomīgu kamermūzikas projektu - «Krievu romances antoloģija». Savu radošo mūžu māksliniece apcerējusi grāmatās Manas mūzas (1992.), Dzīves mūzika (1997.) un Zīmols vārdā «Es» (2005.).

Atbalss Rīgas Domā

Latvijā, kur Irina Arhipova arvien priecājās sastapt savai sirdij tuvo Latvijas operleģendu Žermēnu Heini Vāgneri, viņai īpaši patika uzstāties Rīgas Domā, kur pēdējo reizi dziedāja 2001.gada maijā. Māksliniecei ne prātā nenāca slēpt savu cienījamo vecumu. Gluži otrādi, kārtējo reizi ieradusies pēc Hermaņa Brauna fonda aicinājuma, viņa no sirds dalījās priekā, ka var joprojām turpināt dziedāt. Un ... dāvāja sirsnīgu koncertu Mātes dienā - kaut arī pa stāvajām kāpnēm uzkāpt augšā Doma ērģeļu luktā viņai jau tolaik vairs nebija viegli. PSRS tautas māksliniece. Gadsimta cilvēks. Mākslu dieviete. Maestra dell' Arte. Pasaules žurnālistu asociācijas balvas Briljanta lira laureāte - dziedātājas apbalvojumu sarakstu varētu turpināt bezgalīgi. Kopš 1995.gada ar Arhipovas vārdu debesīs traucas arī nelielā planēta nr.4424. Taču par pašas sirdij vistuvāko apbalvojumu viņa uzskatīja Krievijas valdības piešķirto prēmiju par viņas ieguldījumu jauno skatuves mākslinieku izglītībā un to, ka vokālajā mākslā paspēts ievirzīt arī pašas mazdēlu Andreju Arhipovu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?