Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aug pircēju un sūdzī bu skaits

«Pasūtīju cepuri. Atsūtīja laikā, bet ne tādu cepuri, kādu pasūtīju,» stāsta Elīna. Lai gan interneta veikalu priekšrocība ir ērta iepirkšanās, pat neizejot no mājām, kā arī nereti zemākas cenas un plašs preču klāsts, tomēr pircēji aizvien biežāk sūdzas par problēmām, kas piemeklējušas, iepērkoties internetā.

Sūdzību kļūst vairāk

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saņēmis 126 sūdzības saistībā ar iepirkšanos internetā, kamēr visā pagājušajā gadā - tikai 47. Sūdzību iemesli ir laikā nepiegādātas vai vispār nesaņemtas preces, preču neatbilstība līguma noteikumiem, zema kvalitāte, instrukciju neesamība valsts valodā, problēmas pārrobežu pirkumos internetā, kā arī sarežģījumi, iepērkoties kolektīvās iepirkšanās portālos, izklāsta PTAC pārstāve Sanita Gertmane un norāda, ka nereti sūdzības liecina - cilvēkiem trūkst zināšanu un iemaņu, lai novērstu iespējamos riskus.

Latvijas iedzīvotāju skaits, kas vismaz reizi gadā iepērkas, izmantojot interneta vidi, pēdējos piecos gados strauji audzis un 2012. gada jūlijā sasniedzis 63% no visiem interneta lietotājiem, liecina SIA GemiusLatvia dati. Vidējais pircējs ir sieviete vecumā no 25 līdz 34 gadiem ar augstāko izglītību un atalgojumu no 126 līdz 300 latiem mēnesī. Uzņēmuma pārstāve Linda Egle uzsver svarīgu tendenci - lielai grupai interneta veikalu auditorijas nebūt nav ļoti liels atalgojums - un atgādina, ka «tas liecina - iepirkties internetā nav tikai turīgu cilvēku būšana».

Raksta pārdevējam

«Šķiet, šis ir ceturtais gads, kopš regulāri iepērkos internetā. Tieši eBay esam nopirkuši foto, video un mūzikas ierīces, jo tā sanāca daudz lētāk,» stāsta Elīna, kura regulāri iepērkas tieši ārvalstu iepirkšanās portālos. Viņa norāda, ka, iegādājoties šādas preces, iespējams atrast augstvērtīgu tehniku, kas ražota Japānā, nevis Ķīnā, taču uzreiz piebilst, ka, pasūtot lielākas preces, jāmaksā arī muitas nodoklis. Tas nozīmē, ka preces cena var diezgan stipri sadārdzināties, tāpēc jāizvērtē, vai Latvijā pirkta, veikalā aplūkota prece beigu beigās tomēr nebūs lētāka.

Iepērkoties ārvalstu interneta veikalos, Elīna iemācījusies, ka jāpievērš uzmanība smalkām detaļām. «Iepērkoties tieši eBay, svarīgi arī vairākas reizes pārliecināties, vai tiešām pārdevējs sūta preci uz Latviju, jo bieži vien ir tā, ka, rūpīgāk izlasot, izrādās - tomēr ne,» uzsver Elīna. Varot veidot arī pozitīvu sadarbību ar pārdevēju un sarunāt, lai uz Latviju preci atsūta, kaut arī tas nav bijis plānots. Pieredzējusī pircēja stāsta, ka, viņasprāt, šādos gadījumos ir tikai normāli sazināties ar pārdevēju, jo vairākumā gadījumu viņi ir ieinteresēti sadarboties, lai pircējs atstātu pozitīvu atsauksmi un nekristos reitings, kādā eBay novērtē pārdevējus.

«Runājot par iegrābšanos, tas ir arī atkarīgs no preces, ko pasūti,» saka Elīna. Viņa skaidro, ka pati nelolo ilūzijas par preces, kas «nāk no Ķīnas un maksā 0,99 dolārus», augsto kvalitāti. Kā piemēru viņa min paziņas par lētu naudu nopirktās Gillette skuvekļu galviņas, taču, saņemot pasūtījumu, nācies vilties - kvalitāte bijusi slikta. Preci izdevies nosūtīt atpakaļ un saņemt samaksāto naudu. Elīna uzsver, ka ir bijusi «arī ļoti laba pieredze ar lētām precēm» un gadījums no gadījuma atšķiras.

Pircēja stāsta, ka preču piegādes termiņus viņa jau ir labi ielāgojusi - no Ķīnas liela daļa preču ceļojot trīs četras nedēļas, no ASV - divas nedēļas, no Eiropas valstīm - īsāku laika posmu. Gadījumos, kad prece netiek atsūtīta šajos termiņos, viņa raksta vēstuli pārdevējam, lai informētu, ka prece nav saņemta, vai arī raksta, cik ilgi vēl gatava gaidīt, un cenšas vienoties par pieņemamu iznākumu.

Cenšas vienoties

«Sūdzība ir klienta ieteikums uzņēmumam, kā uzlabot pakalpojumu,» spriež interneta veikala Xnet pārstāvis Jorens Kovalovs. Viņš stāsta, ka visbiežāk klienti vēršoties pie Xnet «garantijas un preču atdošanas gadījumos». Situācija tiekot risināta atbilstoši apstākļiem un valsts likumdošanai - veikalam atdotās preces tiekot pārbaudītas, un nauda pārskaitīta atpakaļ klientiem. Ja precei ir defekts, tā tiekot nosūtīta uz sadarbības partnera - servisa - darbnīcu, kur tiek pārbaudīta un, ja uz to attiecas garantijas noteikumi, arī labota. «Gadījumi, kad preces tiek atdotas veikaliem, ir reti, un tie tiek atrisināti dažu dienu laikā,» apgalvo J. Kovalovs un piebilst, ka jebkuram ražotājam var gadīties brāķa prece. Viņš gan uzsver, ka preces, kurām defekti tiek atklāti vairākkārt, no tirdzniecības tiek nekavējoties izņemtas.

Teju visas domstarpības tiekot atrisinātas sarunu ceļā, taču J. Kovalovs nenoliedz, ka ir bijuši gadījumi, ka klienti vēršas arī PTAC. «Šādos gadījumos esam snieguši skaidrojumu Patērētāju tiesību aizsardzības centram un sadarbojušies ar centru, lai klienta sarežģījumus atrisinātu,» skaidro Xnet pārstāvis.

Valodas jautājums

Iepērkoties internetā, noteikti jānoskaidro, vai pirkums tiek izdarīts Latvijas vai ārzemju interneta veikalā, jo no tā atkarīgas gan piemērojamās tiesību normas, gan iespējas izteikt pretenzijas, gan izmaksas par iegādātās preces atdošanu pārdevējam, norāda zvērināta advokāte Linda Lejiņa.

Ja pirkums izdarīts Latvijas interneta veikalā, pretenzijas vērtē PTAC, savukārt, pērkot preces kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī Norvēģijā un Īslandē, var vērsties Eiropas Patērētāju informēšanas centrā. «Iepērkoties citu valstu interneta veikalā, jāņem vērā arī šķēršļi, ko var radīt svešas valodas lietošana,» atgādina L. Lejiņa un piebilst - ja nozīmīga šķiet preces instrukcija latviešu valodā, tomēr jāņem vērā, ka no ārzemju interneta veikala šādu dokumentu nevar prasīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Noderīgi

Jāsaglabā informācija par pirkumiem internetā (arī drukātā formā).
Aizdomu gadījumā par iespējamu krāpšanu norēķinoties nekavējoties jāinformē sava banka.
Ja, saņemot internetā iegādātu preci, pircējs konstatē, ka tā neder vai nepatīk, var izmantot atteikuma tiesības. Jāatceras, ka atteikuma termiņš dažādās valstīs var atšķirties, Latvijā tas ilgst 14 dienu.
Avots: Eiropas Patērētāju informēšanas centrs

Uzticies, bet pārbaudi

Lasītāju komentāri www.diena.lv par iepirkšanos internetā
Regulāri iepērkos gan LV, gan citur. Parasti skatos pēc precēm, kuru veikalos nav vai internetā krietni lētāk. Problēmas gadās nepilnos 10% gadījumu. Sandris
Nekad priekšapmaksā nemaksājiet vairāk par 30% avansā no kopējās summas. !
Divas reizes atsūtījis kaut ko citu, nekā pasūtīts, - vienreiz ievērojami lielāku izmēru, otrreiz - nepareizas krāsas apavus. neder
Bez problēmām. Drīzāk var sūdzēties par tām prastām, pārcenotām precēm, ko pārdod Latvijas tirgū. Ebay
[Preču] apčamdīšanai kalpo bezjēdzīgi dārgie veikali Rīgā. Un tam seko iepirkšanās netā. Par apčamdīšanu
Mana pieredze ar LV internetveikaliem ir visnotaļ pozitīva. mja...
Ar vietējiem veikaliem ir bijis gadījums, kad pasūtu preci, ko viņi norāda kā noliktavā esošu, un pēc tam izrādās, ka nav vis, speciāli jāpasūta un jāgaida trīs nedēļas. Taure

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?